Englannin manageri Sam Allardyce on joutunut vaikeaan kiipeliin, paljastaa The Telegraph -lehti.

Allardyce joutui brittilehden salakuvaamaksi, kun heinäkuussa Englannin maajoukkueen peräsimeen nimitetty ”Big Sam” oli hieromassa sopimusta kahden liikemiehen kanssa. Sopimuksen päämääränä oli kiertää Englannin jalkapalloliitto FA:n asettamia siirtosääntöjä ja siten hyötyä taloudellisesti valtavista pelaajamarkkinoista.

”Liikemiehet”, joiden Allardyce luuli olevan Lähi-idässä toimivasta yrityksestä, olivat kuitenkin todellisuudessa peitetehtävissä olevia toimittajia. Telegraph käytti heitä apunaan jalkapallon korruptiovyyhdin tutkimisessa.

Lehti on tonkinut jo pidemmän aikaa lahjontaa ja korruptiota englantilaisessa jalkapallossa.

Hieroi miltei puolen miljoonan euron diiliä

Allardycen aseman tekee tukalaksi se, että luotsi olisi ollut valmis solmimaan 400 000 punnan (noin 460 000 euron) arvoisen diilin liikemiesten kanssa. Allardyce ennätti myös kahden tapaamisen, jotka kestivät yhteensä neljä tuntia, aikana sopia matkoista Hong Kongiin sekä Singaporeen.

Allardyce jutteli liikemiesten (eli toimittajien) kanssa mahdollisuudesta kiertää kolmansien osapuolten oikeuksia omistaa pelaajia. Vuodesta 2008 lähtien kolmannet osapuolet eivät ole saaneet omistaa pelaajia. Näiden ulkopuolisten yritysten päämääränä on ollut hyötyä pelaajasiirroista taloudellisesti. FIFA kielsi toiminnan myös 2015.

Allardyce kuitenkin sanoi, ettei ”ongelmaa ole”. ”Naurettavat” säännöt kun voi kiertää. Allardyce sanoi tuntevansa agentteja, jotka tekevät tätä ”kaiken aikaa”.

Tylytti Hodgsonin ja Nevillen

Allardyce oli myös harvinaisen varomaton sanoissaan, kun hän tapasi ”liikemiehiä”. Kyytiä saivat edellinen luotsi Roy Hodgson ja hänen apumiehensä Gary Neville.

Nevillen olisi Allardycen mukaan pitänyt ”istua alas ja pitää turpa kiinni”, kun taas Hodgson oli hänen mukaansa ”liian jahkaileva”.

Allardycella oli myös näkemyksensä Englannin kesän EM-kisoista. Turnaus päättyi neljännesvälierässä putoamiseen Islantia vastaan. 61-vuotiaan kehäketun mukaan joukkueen psykologinen puoli petti. Allardycen näkemyksen mukaan joukkue oli myös liian nuori menestyäkseen.

Keskustelun lomassa Allardyce teki myös nolon mokan puhuessaan Manchester Unitedin Marcus ”Rushfordista” (sic). Allardycen apulainen tosin korjasi nimen nopeasti oikein ”Rashfordiksi”.

Toimittajan sana

Allardycen on todella vaikea keplotella itseään ulos tästä suosta. Korruptiovyyhtiin sotkeutuminen jo yksinään tuhoaa miehen arvovallan, ja luotsin typerät sivu suun puhumiset vievät loputkin rippeet uskottavuudesta.

FA:n pomo Martin Glenn on tiettävästi jo jutellut Allardycen kanssa, ja keskustelut jatkuvat ilmeisesti keskiviikkona aamulla. Englanti pelaa seuraavan kerran 8. lokakuuta, kun vastassa on Malta. Nähtäväksi jää, millainen päätös siihen mennessä saadaan.

Malta-ottelu pelataan muuten Wembley Stadiumilla, eli stadionilla, jonka kunnostamisen Allardyce niin ikään ”liikemiesten” tapaamisessa teilasi.

Allardyce teki kaksi kuukautta sitten sopimuksen, joka takaa hänelle kolmisen miljoonaa puntaa vuodessa ja bonukset päälle. Parin viikon sisällä ollaan kenties jo nähty, millainen loppu ahneella on.