Manchester Cityn manageri Pep Guardiola muisteli Johann Cruijffia tämän omaelämäkertateoksen julkistamisen yhteydessä.

– Olen Cityn manageri, olen ollut Bayern Münchenin ja Barcelonan valmentaja, kaikki sen ansiosta että tapasin Cruijffin.

Guardiola muistaa hollantilaislegendan käytännön esimerkkien antajana.

– Johann rakasti muodostelmia ja omia tyylejään. Hän oli vielä 36-vuotiaana kanssamme pelatessaan parempi kuin muut ja selitti meille asioita, opetti sitä mitä edelleen teemme. Joka ikinen harjoitus oli kuin yliopistoluento; analyysia siitä mikä oli hyvää ja mikä huonoa.

Katalonialaisen mukaan Cruijff oli täysin ainoa laatuaan, eikä ole todennäköistä että hänen kokonaisvaltaisia aikaansaannoksiaan pystyy kukaan toistamaan.

– Hän ei muuttanut vain yhtä seuraa vaan kaksi. Ensin Ajaxin, sitten Barcelonan. Siihen mitä hän teki, vaaditaan tiedon ja kokemuksen lisäksi karismaa ja persoonallisuutta. Kun nyt menee akatemiaharjoituksiin, näkee seitsemän-kahdeksanvuotiaiden pelaavan samalla tavalla kuin edustusjoukkue.

Alkuun pelottavakin hahmo oli lopulta Guardiolan asteikolla rohkaisevin valmentaja ikinä.

– Totta kai pelkäsin häntä alkuun. Kun tapasin hänet tultuani itse valmentajaksi, hän oli isoisä, lempeä mies joka eli ennen kaikkea muille kuin itselleen. Valmentaessaan hän oli kannustavampi kuin kukaan. Yksi hyvä syöttö alkuun oli hänelle kaikkein tärkeintä.

My Turn: The Autobiography julkaistiin 6. lokakuuta.

Lähde: Sport