Nicholas ”Niko” Hämäläinen nousi pari vuotta sitten kotimaisen jalkapallon seuraajien huulille tehtyään koesopimuksen tuolloin Valioliigassa pelanneen Queens Park Rangersin kanssa. Tätä ennen monikaan Suomessa ei tuntenut Miamissa syntynyttä ja Yhdysvalloissa kasvanutta puolustajaa.

Kehitys on ollut nopeaa. Tällä kaudella Hämäläinen nousi kuin varkain QPR:n edustusmiehistöön ja on ehtinyt jo saada ensimmäiset pelit vyölleen Mestaruussarjassa.

Nyt työ saattaa valua hukkaan, kun pakka Ärrien organisaatiossa alkaa sekoittua. Syy tähän löytyy manageri Jimmy Floyd Hasselbainkin lauantain potkuista (lue uutinen tästä).

Tosiasiahan on se, että Hämäläisen asema näytti Hasselbainkin aikana vielä varsin vakaalta. Suomalainen oli noussut tasaista vauhtia QPR:n nuoriso- ja reservijoukkueista Kakkosliigan lainapestin kautta lontoolaisseuran ammattilaiseksi. Samaan aikaan portit ovat avautuneet myös Suomen nuorten maajoukkueeseen.

Hämäläinen siis on tällä hetkellä läpimurron kynnyksellä, joten valmentajanvaihdos saattaa mutkistaa asetelmia.

Näytöt tiskiin ennen kesää

Kolikolla on kaksi puolta. Myönteisessä skenaariossa uusi – vielä nimeämätön – valmentaja nostaa Hämäläisen vieläkin suuremmin mukaan QPR:n edustukseen. Pahimmassa tapauksessa taas suomalainen vajoaisi takaisin reserveihin ja pienempiin ympyröihin.

Tässä vaiheessa molemmat vaihtoehdot ovat luonnollisesti auki. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että Hämäläisen tämän hetken sopimus on vain vuoden mittainen. Hyvät näytöt on annettava nyt, tai sopimusta ei välttämättä jatketa.

Uuden valmentajan seuraavalla siirrolla on siis suuri merkitys Hämäläisen uralle. Se voi määrittää, pelaako puolustaja tulevaisuudessa Englannin kirkkailla viheriöillä, vai liittyykö hän lukuisten unohdettujen suomalaislupausten joukkoon.

Hyökkääjät Jami Puustinen ja Lauri Dalla Valle (lue Dalla Vallen nykytilanteesta) ovat eläviä esimerkkejä suomalaisista, jotka hukkasivat Englannissa vähäisen roolin myötä potentiaalinsa. Toivotaan, ettei Hämäläinen koe samaa kohtaloa.