Valioliigaseurat keskustelevat ensi viikon torstaina Lontoossa mahdollisesta seisomapaikkojen paluusta liigakatsomoihin. Asiasta keskustellaan nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun istumapaikat tehtiin pakollisiksi vuonna 1994. Silloinen päätös oli perua vuonna 1989 tapahtuneesta karmaisevasta Hillsborough’n katsomotragediasta, jossa kuoli 96 Liverpoolin kannattajaa.

Kannattajaryhmät, turvallisuusasiantuntijat ja poliitikot ovat kampanjoineet seisomapaikkakieltoa vastaan 20 vuoden ajan, mutta tähän saakka Valioliigan taholta on saatu vain jyrkkää vastustusta. Nyt tilanne voi kuitenkin olla The Guardianin mukaan muuttumassa.

– Aihe on ajankohtainen, ja seuroissa pohditaan sitä vakavasti. Jos seurojen kanta on myönteinen, voimme viedä asian hallituksen harkittavaksi, Valioliigan toimitusjohtaja Richard Scudamore kommentoi.

Scudamore itse on avoimesti istumapaikkapakon kannattaja ja hän painottaa, että päätöksen pyörtäminen vaatisi lainmuutosta eikä hallitus vaikuta asian suhteen erityisen positiiviselta. Vastapuolen mielestä lainmuutos sen sijaan ei ole tarpeen, sillä laki ei vaadi, että kannattajat käyttävät istuimiaan.

Englannin jalkapallokannattajien yhdistys (The Football Supporters’ Federation) on kampanjoinut turvallisten seisomapaikkojen puolesta vuodesta 2002 ja vuonna 2010 liberaalidemokraattinen puolue otti asian ohjelmaansa. Vuonna 2011 Skotlannin jalkapalloliiga perui istumapaikkapakon ja kaksi vuotta myöhemmin Englannin liigaseurat äänestivät sen puolesta, että Saksasta ja Skandinaviasta tutut kääntöistuimet otettaisiin koekäyttöön.

Nämä istuimet voidaan nostaa pystyyn ja lukita paikoilleen ja samalla jokaisen katsojan edessä on vyötärönkorkuinen kaide. Näin jokaiselle katsojalle on osoitettu oma istuin eikä stadioiden katsojakapasiteetti ylity.

Celtic avasi tällä kaudella ensimmäisenä brittiseurana uuden 2 900 katsojan seisomakatsomon, kun se otti kääntöistuimet koekäyttöön. Manchester Unitedin delegaatio on jo vieraillut Skotlannissa tutustumassa Celticin kokemuksiin.

Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan 20 valioliigaseurasta 19 joko kannatti turvallisia seisomakatsomoita tai oli valmis kokeilemaan niitä, mikäli kokeilu saisi hallituksen tuen. Ainoa poikkeus oli Liverpool, jokseenkin ymmärrettävistä syistä.