Viime kauden sensaatiomestari Leicesterin vaisusta syksystä on riittänyt kosolti puheensorinaa. Mestaruuden uusimista odotti tuskin kukaan, mutta harva uskoi Kettujen ajautuvan putoamistaisteluunkaan.

Mestarien liigassa Leicester kuitenkin varmisti jatkopaikan ja lohkovoiton jo hyvissä ajoin, ja manageri Claudio Ranieri sanoikin joukkueen voivan nyt keskittyä täysillä Valioliigaan. Kuin lausuntoa alleviivatakseen varamiehinen Leicester hävisi kotonaan keskiviikkona FC Portolle murskaavasti 0-5.

Sateisessa Leicesterissä lauantaina Ranieri heitti kuitenkin ykköset kehiin, ja keskittyminen vaikutti olevan täyden kympin arvoista. Leicester repi Manchester Cityn suorastaan riekaleiksi jo ensiminuuttien aikana. Cityltä olivat sivussa pelikieltoiset Sergio Agüero ja Fernandinho, mutta manageri Pep Guardiola oli todennut jo ennen ottelua, ettei joukkue saa kätkeytyä poissaolojen taakse, vaan peli on saatava kulkemaan korvaajienkin avulla. Ei kulkenut, vaan Leicester katkaisi viiden voitottoman ottelun putkensa numeroin 4-2.

Ottelu sai räväkän alun, kun Jamie Vardy päätti 741 minuuttia kestäneen maalittoman jaksonsa vastahyökkäyksestä jo kolmannella peliminuutilla.

741 - Jamie Vardy's goal has ended a Premier League goal drought of 741 minutes. Relief.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin johto tuplaantui, kun Andy King tykitti 20 metristä pallon voimalla verkkoon rajaheiton jälkitilanteesta. Molempiin maaleihin syötön tarjoili Islam Slimani, josta tuli vasta toinen valioliigapelaaja Andrei Arshavinin jälkeen, joka on syöttänyt kaksi maalia ottelun ensimmäisellä viisiminuuttisella.

2 - I. Slimani is only the 2nd player to assist twice in the opening 5 mins of a PL game (Arshavin, Arsenal v Newcastle in Feb 2011). Salvo.

Manchester City teki kaikkensa rimpuillakseen itsensä mukaan peliin, mutta kolmaskin maali kirjattiin Leicesterille, ja vielä ennen 20. peliminuutin täyttymistä. Jamie Vardy viimeisteli jälleen nopeasta vastaiskusta illan toisen osumansa. Riyad Mahrezin suora jatko Vardylle 70 metrin pystysyöttöön oli pehmeintä mahdollista samettia ja silkkaa taidetta.

Neljäskin osuma oli lähellä, mutta Claudio Bravo teki hienosti tyhjiksi Riyad Mahrezin aikeet. Cityn paras paikka puolestaan oli Aleksandar Kolarovin yritys kulmapotkusta, mutta pusku suuntautui hieman tolpan ohi. Jossiteltavaakin Citylle jäi, sillä tuomari olisi hyvin voinut antaa rankkarin siitä, kun Robert Huth roikkui sitkeästi John Stonesissa toisessa kulmapotkutilanteessa.

Ensimmäistä puoliaikaa kuvastavat hyvin ottelun tilastot. Guardiolan poppoo piti palloa, muttei päässyt tekopaikoille, ja Leicester käytti kaikki tilanteensa kylmänviileästi. Avausjakson pallonhallinta merkittiin Cityn hyväksi 76-24, syöttöjä sillä oli noin kolme kertaa enemmän ja kulmapotkuja City sai seitsemän Leicesterin yhtä vastaan. Silti Leicester voitti laukaukset maalia kohti 4-0.

Toisen puoliajan City aloitti pyörremyrskyn lailla, mutta maalivahti Ron-Robert Zieler selvisi yhä ilman torjuntatöitä Kettu-puolustuksen blokatessa urheasti Cityn laukauksia. 58. minuutilla Guardiola teki tuplavaihdon ja otti kentälle Raheem Sterlingin ja alkukauden ajan koirankopissa ulisseen Yaya Touren.

Merkittävää muutosta vaihdot eivät silti peliin tuoneet. Cityn tilastoylivoima vankistui entisestään, vetoja kohti Zieleriä ei saatu ja 78. peliminuutilla iski jälleen Leicester. John Stones antoi Claudio Bravolle katastrofaalisen huonon syötön, jonka illan sankari Jamie Vardy käytti kylmänviileästi hyväkseen laittamalla pallon minimaalisen pienestä kulmasta takatolpan kautta maaliin.

Ketsuppipullo oli auki, Vardy ja Ranieri juhlivat ja Pep Guardiola oli kuin uitettu koira. Vardylle hattutemppu oli miehen valioliigauran ensimmäinen. Vardy pääsikin muutamaa minuuttia ennen loppua vaihtoon standing ovationin saattelemana.

1 – Jamie Vardy has scored his first ever @premierleague hat-trick in what is his 85th appearance in the competition. Reboot.

Loppuun asti ei silti Leicesterin maalikaan puhtaana pysynyt, vaan Aleksandar Kolarov ampui 82. minuutilla vieraille lohtumaalin komeasti suorasta vapaapotkusta. Laukaus oli Cityn ensimmäinen kohti maalia koko ottelussa. Hieman myöhemmin Zielerkin sai pelin ensimmäisen torjuntansa Noliton puskettua pallon suoraan saksalaisen syliin. Murskavoitto suli lopulta lisäajan alkaessa ”pelkäksi voitoksi”, kun Nolito viimeisteli loppunumeroiksi 4-2.

Ensi viikon otteluissa Bournemouthia ja Stokea vastaan nähdään, onko Leicesterin alakulo jäänyt vihdoin taakse vai sattuivatko City-ottelussa vain kaikki tähdet sopivaan asentoon. Guardiolalla sen sijaan riittää yhä töitä Agüeron ja Fernandinhon paikkaamisessa, sekä puolustuksen tilkitsemisessä.

Tilastot kertovat joka tapauksessa, että Manchester City on aina ollut Claudio Ranierin lempivastustajia, sillä voitto Citystä oli Ranierille jo kahdeksas yhdeksästä ottelusta.

7 - Claudio Ranieri has won seven of his eight Premier League games against Manchester City. Gaffer.