FA Cupin ohjelmassa oli lauantaina kaikkiaan 11 ottelua, joista yhdeksän alkoi Suomen aikaa kello 17. Kakkosliigan Wycombe oli pitkään kiinni sensaatiossa, mutta lopulta Tottenham nousi haudan partaalta rinnalle ja ohi. Mestaruussarjan kärkijoukkueet sen sijaan lähtivät käsi kädessä laulukuoroon.

Chelsealta suvereeni esitys

Valioliigan sarjakärki Chelsea siirtyi johtoon Brentfordia vastaan 14. minuutilla Willianin hienolla vapaapotkumaalilla. Brasilialaiselle maali oli jo seitsemäs suora vapaapotkumaali viimeisen kahden kauden aikana, ja hän onkin ollut vapareissa tehokkaampi kuin kukaan muu valioliigapelaaja.

7 - Willian has scored seven goals from direct free-kicks since the start of 2015/16, more than any other PL player (all comps). Pinpoint.

Vain kuusi minuuttia myöhemmin Chelsea kaksinkertaisti johtonsa Pedron laitettua maaliin Michy Batshuayin kauniin syötön. Koko avausjakso oli Chelsealta suvereenia näytöstä, ja johtolukemat olisivat voineet olla suuremmatkin. Toinen puoliaikakaan ei tuonut asiaan mitään muutosta, vaan Branislav Ivanovic ja Batshuayi vain kaunistelivat voittolukemia 4-0:aan.

Tottenham ja Wycombe tarjosivat draamaa koko rahan edestä

Valioliigajoukkueista Tottenham oli heti alkuminuuteilla hätää kärsimässä vieraidensa Wycomben kanssa. Kymmenen minuutin kohdalla Kakkosliigan Wycombe saikin pallon Spurs-maalin ylärimaan, mutta tulostauluun ei ollut tarvetta tehdä muutoksia – vielä. Avausjakson puolivälissä Paul Hayes pamautti kuitenkin pallon kulmapotkusta komealla volleylla Tottenhamin verkkoon. Hieman myöhemmin sama mies lisäsi Wycomben johdon rankkarista jo 2-0:aan.

Koko uransa Englannin toisella, kolmannella ja neljännellä sarjatasolla pelannut Hayes viihtyy hämmästyttävän hyvin valioliigapelaajien keskellä, sillä hän on tehnyt viimeisessä neljässä valioliigajoukkueita vastaan pelaamassaan FA Cupin ottelussa neljä maalia. Vertailun vuoksi tällä kaudella 33-vuotias Hayes on tehnyt Kakkosliigassa kolme maalia.

3 - Paul Hayes has scored in three of his last four FA Cup appearances against Premier League opposition (four goals). Update.

Wycomben johto varsin varamiehistä Tottenhamia vastaan oli ansaittu, mutta toisella jaksolla Tottenham alkoi painaa päällä. Mauricio Pochettinon oli pakko ottaa lepovuoroon varautuneet Dele Alli ja Moussa Dembele kentälle jo ennen tunnin pelin täyttymistä. 60. minuutilla painostus tuotti tulosta, kun Heung-Min Sonin veto pienestä kulmasta painui maaliin. Ja vain hetkeä myöhemmin Vincent Janssen pamautti itse hankkimansa rankkarin verkkoon. Janssen on tehnyt kaikki neljä Spurs-maaliaan rankkarista.

4 - Each of Vincent Janssen's four goals for Spurs have come from the penalty spot. Specialist.

Tottenhamin tasoituksen jälkeen Kieran Trippier loukkasi itseään eikä pystynyt enää jatkamaan peliä. Koska kaikki vaihdot oli jo käytetty, joutui Tottenham pelaamaan pelin loppuun yhdeksällä kenttäpelaajalla. Pian Wycombe nousikin uudestaan johtoon 36-vuotiaan keskikenttäpelaajan Garry Thompsonin kauniilla puskumaalilla. Alasarjaseura oli hetken aikaa kiinni jättiyllätyksessä, kunnes Dele Alli nosti suurseuran uudelleen peliin.

White Hart Lanella odoteltiin jo loppuvihellystä ja uusintaottelua Wycomben kotikentällä, kun Wycombe-vahti Jamal Blackman venyi huikeaan pelastukseen ottelun lisäajalla, mutta lisäajan seitsemännellä minuutilla sensaatio kuivui lopullisesti käsiin. Heung-Min Son pelasi näppärällä seinäsyötöllä itsensä vapaaksi ja pani pallon epäonnisen Wycombe-puolustajan jalan kautta maaliin. Urheasti esiintyneelle Wycombelle ei jäänyt illasta muuta käteen kuin sääliä ja ylpeyttä.

City selvästi niskan päällä valioliigaseurojen keskinäisessä

Manchester City hankki piletin neljännesvälieriin hakemalla Crystal Palacen kotistadionilta 3-0 -voiton. Cityn maaleista vastasivat pirteästi esiintynyt Raheem Sterling, jo kolmannessa ottelussa peräkkäin maalinteossa onnistunut Leroy Sané sekä lisäajalla komean vaparin ylänurkkaan täräyttänyt Yaya Touré. Sterlingin maaliin kirjattiin syöttäjäksi tuore hankinta Gabriel Jesus, eikä brassilta jäänyt maalintekokaan kauaksi.

Valioliigaseuroista myös Burnley ja Middlesbrough jatkavat neljännesvälieriin. Burnley kukisti Bristol Cityn 2-0 ja Middlesbrough Kakkosliigan Accrington Stanleyn hikisesti 2-0.

Mestaruussarjan putoamistaistelussa oleva Blackburn ei antanut Kakkosliigan Blackpoolin yllättää itseään, mutta sen sijaan toisen sarjaportaan kärkiryhmät Brighton ja Newcastle joutuivat nöyrtymään pienempiään vastaan. Brighton oli pitkään kiinni voitossa viidennellä sarjatasolla Konferenssissa pelaavaa Lincoln Cityä vastaan, mutta taipui lopulta 1-3 -numeroin. Kelkka kääntyi, kun Brightonin maalia vartioinut Niki Mäenpää loukkaantui toisella puoliajalla ja joutui tulemaan vaihtoon. Tilalle tullut Casper Ankegren antautui ensin rankkarissa ja sen jälkeen vielä kahdesti. Aika huima temppu Lincolnilta edetä viidenneltä sarjaportaalta 16 parhaan joukkoon.

Lincolnissa lienee pystyssä pienet kekkerit, sillä temppu on perinteiselle seuralle nykyinen sarjataso huomioiden melkoinen. Viimeksi Lincoln ylsi cupissa näin pitkälle 130 vuotta sitten!

1887 - Lincoln City are into Round 5 of the FA Cup for the first time since 1887. Historic.

Brightonin tavoin nousua Valioliigaan tavoittelevalle Newcastlelle ei käynyt yhtään sen paremmin, vaan sarjaporrasta alempana pelaava Oxford rökitti sen tylysti 3-0. Mestaruussarjan kärkipään ryhmistä sentään Huddersfield piti pintansa rökittäessään Ykkösliigan Rochdalen 4-0. Huddersfieldin tehomiehenä hääri kaksi maalia tehnyt saksalaistoppari Michael Hefele.

Blackburn-Blackpool 2-0 (2-0)
1-0 Gallagher (9′)
2-0 Bennett (22′)