Manchester City on sopinut kymmenvuotisesta yhteistyöstä Uruguayn toisella sarjatasolla pelaavan Club Atlético Torquen kanssa. Maan pääkaupungissa Montevideossa pelaava seura perustettiin vuonna 2007 ja ammattilaisfutiksen pariin se siirtyi vuonna 2012.

Cityllä on jo aiemmin ollut yhteistyöseuroja New Yorkissa, Australiassa ja Japanissa. Uruguaylaisseuran kanssa ei tosin suunnitella tehtävän mittavia pelaajainvestointeja kuten New York Cityn ja Melbourne Cityn kanssa on tehty.

Atléticon toivotaan voivan tarjota kehitysmahdollisuuksia nuorille pelaajille. Samalla sen on määrä helpottaa Etelä-Amerikassa tehtävää pelaajatarkkailua. Samankaltainen järjestely Cityllä on Euroopassa hollantilaisen NAC Bredan kanssa. Bredassa on pelannut tällä kaudella viisi Cityn omistuksessa olevaa pelaajaa.

Liikutaanko yhteistyön suhteen myös harmaalla alueella?

Atlético Torque on jo kolmas seura Uruguayssa, jonka taustalle on saatu viimeisten kahdeksan vuoden aikana englantilaissijoittajia. Tunnetuin näistä on niin ikään kakkostasolla pelaava Deportivo Maldonado.

Maldonado on hankkinut kaikkiaan 28 miljoonalla punnalla muun muassa Manchester Cityn omistuksessa olevan maalivahti Gerónimo Rullin, West Hamissa lainalla pelaavan Jonathan Callerin, Fiorentinan lainaaman Hernán Toledon ja Porton brassipuolustajan Alex Sandron.

Maksetut siirtosummat ovat melkoisia ottaen huomioon, ettei Deportivo Maldonado ole ikinä kyennyt nousemaan Uruguayn pääsarjatasolle, jossa keskipalkat ovat noin 300 puntaa kuussa. Niin, eikä yksikään edellämainituista pelaajista ole pelannut minuuttiakaan Deportivo Maldonadon paidassa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tutkiikin lukuisia uruguaylaisseuroja epäiltynä niin sanotuista ”siltasiirroista”, joilla pyritään kiertämään ”kolmannen osapuolen omistusta” rajoittavia sääntöjä. FIFA kielsi kolmannen osapuolen omistajuuden joulukuussa 2014, ja on sakottanut sääntöjen rikkomisesta toistaiseksi neljää seuraa, muun muassa Sevillaa ja Twenteä.

Vedenpitävää näyttöä – saati langetettua tuomiota – Deportivo Maldonadon tai muiden uruguaylaisseurojen sääntöjen rikkomisesta ei ole, mutta päivänvaloa toiminta ei välttämättä kestä. Asiasta kirjoittaneen Guardianin mukaan taustalla voi hyvinkin olla äärimmäisen epäselviä pelaajien omistajuussuhteita sekä veronkiertoa.

Jokseenkin samaa aihetta sohaisi taannoin myös Crystal Palacen nykyinen manageri Sam Allardyce. Allardyce kehui yhdessä Englannin maajoukkuevalmentajan pestistä erottamiseen johtaneessa ”salahaastattelussa”, kuinka helppoa sääntöjen kiertäminen on. Deportivo Maldonadon pelaajapolitiikka antaa ainakin syytä olettaa, että joitain porsaanreikiä säännöissä on.