Viikovaihteen valioliigakierroksella nähdyt sukellukset nostivat jälleen tapetille tutun aiheen: Pitäisikö filmaamisesta voida langettaa pelaajille pelikieltoja jälkikäteen?

Manchester Unitedin Marcus Rashford sukelsi sunnuntaina räikeästi ottelussa Swanseaa vastaan, ja hankki joukkueelleen rangaistuspotkun. Wayne Rooney ampui pilkun sisään. Ottelu päättyi 1-1 -numeroihin, joten filmaaminen oli putoamistaistelussa rypevän Swansean kannalta varsin merkityksellinen.

Maanantaisessa Liverpool-Watford -ottelussa Liverpoolin Lucas Leiva puolestaan sai varoituksen sukeltamisesta. Keltaisen nostaminen vastaavista tilanteista on kuitenkin edelleen melko harvinaista, ja siksi rikkeiden korostaminen ja näytteleminen kannattaa turhan usein.

Asiaan saataisiin melkoisella varmuudella muutos, jos filmaamisesta rangaistaisiin jälkikäteen. Kansainvälisissä jalkapallosäännöstöissä ei tällaista mahdollisuutta ole, mutta muun muassa Skotlannissa sukeltamisesta voidaan määrätä pelikieltoa otteluiden jälkeen. Celticin ja Skotlannin maajoukkueen entinen keskikenttäpelaaja Davie Provan suosittelee käytäntöä Valioliigaankin.

– Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että sukeltamisista halutaan eroon. Se onnistuu ainoastaan määräämällä kovempia rangaistuksia, Provan totesi Premier League Dailyssa.

– Skotlannissa virkamiehet katsovat tallenteet lauantai-iltana. Jos pelaajan nähdään sukeltaneen tai huijanneen tuomaria, hänelle määrätään kahden ottelun pelikielto. Minusta se saisi olla pidempikin, ehkä viisi tai kuusi ottelua. Se on ainoa tapa päästä ongelmasta eroon.

Ongelma on siinä, että rikkeen korostaminen kannattaa siksikin, että jos kontaktin jälkeen sinnittelee pystyssä, jää vapaapotku tai rangaistuspotku helposti saamatta. Arsène Wenger väitti Tottenhamin saaneen ”helpon rankkarin”, kun Harry Kane meni maihin kevyesti sunnuntain Pohjois-Lontoon derbyssä. Liverpoolin Philippe Coutinho puolestaan jatkoi pelaamista, kun Crystal Palacen Martin Kelly kamppasi brassia boksissa huhtikuisessa ottelussa.

– Selvästi kampitettu Coutinho pysyi pystyssä, ei saanut rankkaria eikä Liverpool tehnyt maalia tilanteesta. Minäkin kysyisin, että miksei hän kaatunut tilanteessa maahan, Provan lisäsi.

Lähde: Sky Sports