Filmaaminen, näytteleminen, sukeltelu, kalastelu ja rikkeen korostamiset. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta niin on myös sillä lieveilmiöllä, kun pelaajat yrittävät vilpillisesti houkutella erotuomarin antamaan rankkarin tai vaparin oman joukkueensa eduksi tai nostamaan vastustajalle varoituksen tai ulosajon.

Kannattajien näkökulmasta filmaaminen on varmasti yksi ärsyttävimmistä piirteistä lajin parissa, eikä ongelmaa kitketä pois helposti. Englannin jalkapalloliitto FA tekee kuitenkin parhaansa. Ensi kauden alusta lähtien Englannin jalkapallosarjoissa aletaan langettaa pelikieltoja pelaajille, jotka syyllistyvät sukeltamiseen.

Jatkossa kolmihenkinen paneeli kokoontuu joka maanantai katselemaan videotallenteita viikonlopun kierrokselta, vilpillisiä hyppyjä ja kaatumisia etsien. Paneeli langettaa pelikieltoja pelaajille, jotka ”huijaavat menestyksekkäästi ottelun tuomaria”. Paneeliin tulee kuulumaan yksi entinen erotuomari, yksi entinen manageri ja yksi entinen pelaaja.

Pelikieltoja voidaan langettaa vain tapauksista, jotka ovat johtaneet rangaistuspotkuun, punaiseen korttiin tai ulosajoon vaikuttaneeseen keltaiseen korttiin. Käsittelyyn ei siis oteta sukelluksia, jotka eivät johtaneet tuomarin toimenpiteisiin, eikä liioin sukelluksia, joista seurauksena oli vapaapotku tai jonkin pelaajan yksittäinen eli pelin ainoa varoitus.

Sääntömuutos vaati hyväksynnän Valioliigalta, alempia sarjatasoja hallinnoivalta EFL:tä sekä pelaajayhdistykseltä.

Vastaavat sukeltamisesta jälkikäteen langetettavat rangaistukset ovat olleet Skotlannissa käytössä jo vuodesta 2011 lähtien. Hyvien esimerkkien rohkaisemana uutta käytäntöä on toivottu myös Englantiin. Joulukuussa Burnleyn manageri Sean Dyche sanoi uskovansa, että sukeltaminen voidaan kitkeä jalkapalloilusta kuudessa kuukaudessa, jos niistä aletaan rangaista jälkikäteen.

Lähde: BBC