Aasian MM-karsintojen viimeinenkin lohkovaihe on saatu äsken päätökseensä. Idästä matkustaa MM-turnaukseen yleensä samat vanhat tutut, mutta tällä kertaa mukaan mahtui yksi yllätyskin.

Jo ennen päätöskierrosta paikkansa Venäjän ensi vuoden MM-kisoissa olivat varmistaneet Iran ja Japani. Erityisen vakuuttavaa työtä teki Iran, joka ei hävinnyt karsinnoissa kertaakaan, eikä päästänyt ainuttakaan maalia viimeisessä vaiheessa ennen päätöskierrosta.

Tiistaina kaksikolle tekivät seuraa Etelä-Korea sekä karsintojen yllätysjoukkue Saudi-Arabia. Etelä-Korean kisapaikka varmistui sen Uzbekistanista hakemalla 0-0 -tasapelillä. Saudi-Arabia puolestaan järjesti sensaation nujertamalla päätösottelussaan Japanin 1-0.

https://twitter.com/JogaBonitoUSA/status/905150050946441217

Saudi-Arabia on nähty MM-kisoissa neljä kertaa vuosina 1994-2006, mutta viimeisestä kahdesta turnauksesta se oli sivussa. Saudien maajoukkuetta valmentaa hollantilainen Bert Van Marwijk, joka luotsasi Hollannin MM-loppuotteluun vuonna 2010. Kaikki maajoukkueen pelaajat pelaavat Saudi-Arabian omassa sarjassa.

Saudi-Arabian taakse lohkokolmoseksi jäi Australia, joka pelaa nyt kolmatta kertaa Aasian MM-karsinnoissa Oseanian sijaan. Australia kaatoi päätöskierroksella vain vaivoin heppoisen Thaimaan 2-1.

Australian maajoukkueessa pelasi syyskuun maaotteluissa kuusi Englannissa leipänsä tienaavaa pelaajaa. Näistä kolme pelaa tällä kaudella Valioliigaa: Brightonin maalivahti Mathew Ryan, Bournemouthin puolustaja Brad Smith sekä Huddersfieldin keskikenttäpelaaja Aaron Mooy. Joukkueen nimekkäin pelaaja on 37-vuotias Tim Cahill, joka pelasi Evertonissa vuosina 2004-2012.

Socceroosin karsintataival jatkuu marraskuun jatkokarsinnoissa, jossa se saa vastaansa toisen yllätysjoukkueen Syyrian. Sodan runteleman maan maajoukkue teki tiistaina todellisen uroteon pelattuaan vieraissa Iranin kanssa 2-2 -tasapelin. Piste nosti Syyrian täpärästi Uzbekistanin edelle oman lohkonsa kolmoseksi.

Australia-Syyria -otteluparin voittaja pelaa marraskuussa kisapaikasta Pohjois- ja Keski-Amerikan karsintojen nelosta vastaan. Näillä näkymin tuo maa on joko Panama, USA tai Honduras.