Kovaluinen ja temperamenttinen irlantilainen Roy Keane pelasi Manchester Unitedissa 12 kauden ajan vuosina 1993-2005, ja saavutti Unitedissa elävänä legendan statuksen. Viimeiset kahdeksan kautta Keane kantoi Unitedissa myös kapteenin nauhaa.

United-aikakauden lähestyessä loppuun Keanen ja Unitedin valmennusjohdon välillä alkoi olla yhä kasvavia jännitteitä, ja niinpä Keane hyvästelikin Manchesterin marraskuussa 2005.

Ison-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin viestintäpäällikkö Alastair Campbellin tuore päiväkirjakokoelma kertoo lisätietoja siitä, millainen käsitys Unitedin silloisella managerilla Sir Alex Fergusonilla oli alaisestaan. Ferguson ja Campbell olivat ja ovat hyviä ystäviä.

Vajaa vuosi Keanen lähdön jälkeen, syyskuussa 2006 Campbell kirjoittaa Fergusonin ajatuksista näin:

– Fergusonista tuntui, että Keanella oli kaikki tarvittava hyvin monessa mielessä, mutta hänellä oli demoninsa, ja ne tulisivat vielä esiin. Keane ei pitänyt ihmisistä juurikaan, elleivät he ajatelleet asioista samalla tavalla kuin hän.

 

Campbell oli kertonut Fergusonille yllättyneensä siitä, että hän päästi Keanen menemään.

– Sanoin Fergusonille, että hänhän oli sanonut Keanen olevan hänen älykkäin pelaajansa ja joukon todennäköisin huippumanageri. Ferguson vastasi näin: ”Väärin. Jokin Keanessa ei täsmää”.

Maineikas Liverpool-toppari Jamie Redknapp, jonka kanssa Campbell oli myös ystävystynyt, antoi tukea Fergusonin näkemykselle. Redknappin mukaan Keanella oli ”liian suuri ego valmentajaksi”.

Keane pelasi Manchester Unitedin paidassa kaikkiaan 480 ottelua, joista 326 Valioliigassa. Lähdettyään Unitedista Keane pelasi enää 13 ottelua Celticissä ennen kuin lopetti uransa kesällä 2006.

Sittemmin Keane on kokeillut onneaan Sunderlandin ja Ipswichin päävalmentajana sekä Aston Villan apulaisvalmentajana. Tätä nykyä hän toimii Irlannin maajoukkueen kakkosvalmentajana. Valmennusura ei ole kuitenkaan tuonut samanlaista menestystä kuin pelaajaura, ja ristiriitainen Keane onkin jättänyt taakseen myös savuavia raunioita.

Lähde: The Times