Etelä-Amerikan MM-karsintojen päätöskierros poiki melkoisen pommin, kun vuosina 2015 ja 2016 Copa Américan valloittanut Chile jäi rannalle ensi kesänä Venäjällä pelattavasta MM-turnauksesta. Chilen kohtaloksi koitui päätöskierroksen 0-3 -tappio Brasilialle, kun samaan aikaan Argentiina kukisti Ecuadorin ja Peru ja Kolumbia pelasivat omassa ottelussaan tasan.

Chile oli saavuttanut tuorettakin menestystä, sillä kesän Confederations Cupissa se eteni loppuotteluun Saksaaa vastaan. Chilen verrattain iäkäs miehistö on siis saanut juhlia mestaruuksia, mutta monelle ensi vuoden kisat olisivat olleet viimeinen tilaisuus tavoitella MM-menestystä. Pettymys on ymmärrettävästi suuri.

Joukkueen kapteeni Claudio Bravo jakaa Alexis Sánchezin kanssa Chilen kaikkien aikojen maaottelutilaston kärkipaikan 119 maaottelullaan. Manchester Cityn maalivahdilla on kuitenkin ikää jo 34 vuotta, ja hän toteaakin, ettei maajoukkueuran jatkuminen ole selviö.

– Minulla on paska fiilis. Jatkanko maajoukkueessa? Aion ottaa aikaa miettiäkseni urani jatkamista, Bravo pohtii El Comercion haastattelussa.

Bravon vaimo Carla Pardo kuumensi tunteita ottelun jälkeen syyttäen sosiaalisessa mediassa joukkueen pelaajia näiden sitoutumisen asteesta.

– Kiitos maajoukkueelle kaikista kauniista hetkistä. Kiitos Kapteeni Amerikalleni kaikesta koetusta. Se oli todella upeaa, Pardo aloitti some-viestinsä.

– Kuitenkin, kun pelaajat pukevat maajoukkuepaidan ylleen, sen pitää tapahtua ammattimaisesti. Tiedän, että suurin osa antoi kaikkensa, mutta jotkut kävivät bilettämässä eivätkä edes osallistuneet harjoituksiin juopottelunsa jälkeen, Pardo moitti.

Chilen joukkueen kerrotaan viettäneen ratkaisevan tappion jälkeen yli tunnin pukukopissa, josta kantautui ulospäin itkua, turhautuneita huutoja sekä pelaajien keskinäistä syyttelyä. Bravolta kysyttiin mielipidettä puolisonsa syytöksiin.

– En puhu sisäisistä asioista, mutta jokainen katsokoon peiliin ja tehköön mitä tekee. Jokaisen täytyy ottaa vastuu tekemisistään. Me olemme kaikki aikamiehiä, City-vahti kommentoi.

– Ei kisapaikka meiltä nyt karannut. Se lipesi käsistämme jo edellisessä tuplamaaottelussa Paraguayta ja Boliviaa vastaan.

Elo-syyskuun vaihteessa pelatuista otteluista Paraguayta ja Boliviaa vastaan Chilen pistetili ei karttunut pisteelläkään. Chilen tähtisikermä jäi rannalle lopulta todella pienellä marginaalilla, kun sen erotti viidentenä jatkokarsintaan selvinneestä Perusta vain kaksi maalia huonompi maaliero, pistesaldon oltua sama.

Kun vähän kauemmas historiaan katsotaan, voidaankin todeta Chilen tehneen veriviholliselleen Perulle palveluksen. Chile teki syyskuussa 2016 protestin, kun Bolivia oli peluuttanut sitä vastaan edustuskelvotonta pelaajaa. Protesti hyväksyttiin, ja 0-0 -tasapeli muutettin Chilen 3-0 -voitoksi.

Sama pelaaja oli kuitenkin pelannut myös edellisellä kierroksella Perua vastaan, ja Perun 0-2 -tappio muuttui niin ikään voitoksi. Näin Peru hyötyi Chilen protestista kolme pistettä, ja Chile itse vain kaksi – jälkikäteen ajateltuna varsin kohtalokkaasti.