Sunnuntai-illan keskikastin väännöstä Southampton-Newcastle odotettiin yleisesti vähämaalista kyttäystä, mutta maaleja saatiinkin oikein mukavasti. Vaikka pallonhallinta merkittiinkin Southamptonin eduksi, oli Newcastle ottelussa energisempi ja aikaansaavampi. Maaleja tekivät molemmat kuitenkin kaksi.

Southamptonin avauskokoonpanossa nähtiin hollantilaistoppari Virgil Van Dijk, joka pelasi ensimmäisen kerran tällä kaudella kotiyleisönsä edessä. Harakoiden avauksessa pelasi Jonjo Shelvey, jonka kättä koristi sormituki. Shelveyn sormi murtui maaottelutauolla Newcastlen harjoituksissa sattuneessa käsirysyssä.

Jo 10. minuutilla Newcastle sai ensimmäisen vaaranpaikan, kun Christian Atsu laukoi rangaistusalueen takaa terävästi vain hieman tolpan ohi.

Kymmenen minuuttia myöhemmin sihti oli jo paremmin kohdallaan. Jonjo Shelveyn laukauksen Saints-puolustus vielä blokkasi, mutta Isaac Hayden laukoi jatkopallon tulisesti ja tarkasti verkkoon. Maali oli Newcastlen ensimmäinen tällä kaudella rankkarialueen ulkopuolelta, ja ensimmäinen Valioliigassa vieraskentällä avausjaksolla lähes kahteen vuoteen. Haydenille osuma puolestaan oli miehen valioliigauran ensimmäinen.

OptaJoe

@OptaJoe
1 - Newcastle have scored an away goal in the 1st half of a PL match for the first time since Nov 2015 at C Palace; 687 days ago. Rare.

Newcastle tuli toisellekin jaksolle terävämmin. Joselu sai jalkansa väliin Ayoze Perézin keskitykseen jo ensimmäisellä minuutilla. Pallo otti espanjalaisen jalasta melkoisen jengan ja ylitti Fraser Forsterin, mutta ylärima pelasti kotijoukkueen.

Southampton ei maalipaikoilla herkutellut, mutta nousi tasoihin 49. minuutilla ottelun ensimmäisellä laukauksellaan kohti maalia. Manolo Gabbiadini otti keskityksen haltuun parin metrin päässä päätyviivasta, kiersi puolikaaressa takaisin kohti kuudentoista rajaa ja laukoi terävän kudin maalin alakulmaan.

Newcastle ei kuitenkaan tasoituksesta häkeltynyt, vaan valtasi johtoaseman takaisin vain 87 sekuntia myöhemmin. Ayoze Peréz laukoi kohti etukulmaa, ja Fraser Forster sylki kömpelösti pallon eteensä. Peréz ei jättänyt tarjousta käyttämättä, vaan tuikkasi paluupallon kylmästi verkkoon ja jätti Forsterin takomaan nyrkkejään nurmeen. Maalivahtiongelman katkua.

55. minuutilla nähtiin räikeä tuomarivirhe. Avausjakson ainoan varoituksen ottanut Newcastle-puolustaja DeAndre Yedlin tuli napit edellä Nathan Redmondin jaloille, mutta ei saanut punaisen arvoisesta rikkeestään ansaitsemaansa toista varoitusta. Erotuomari Kevin Friend oli Yedlinille nimensä mukainen.

Chris Matthew Kelly

@ChrisMattKelly
Well what was the ref seeing there? Should have been an early bath for that tackle. Thanksgiving came early for DeAndre Yedlin #sounew

20 minuuttia myöhemmin sattui toinen tilanne, joka varmasti tulee puhuttamaan Friendin työpäivän onnistumista arvioitaessa. Tällä kertaa hyötyvänä osapuolena oli Southampton. Saints-kärki Shane Long oli jo tökännyt pallon päätyrajasta yli, kun hän meni kevyesti nurin Florian Lejeunen tultua ahdistelemaan. Selkeä rankkarin kalastus irlantilaiselta, johon Friend meni.

Gianfranco Shola

@GianfrancoShoIa
Long with pure shithousery! Literally kicked the ball out of play & folded like a deck of cards! Silly by Lejeune but long dived #nufc

Don’t understand how that was a penalty when Shane Long had clearly kicked the ball out of play before LeJeune touched him 🤔

Pilkulta Manolo Gabbiadini ampui ylänurkkaan illan toisen maalinsa ja toi Southamptonin tasoihin.

Southampton sai tasoitusmaalinsa jälkeen tukevamman otteen pelistä, mutta loppuminuuteilla Newcastle rynnisti jälleen. Dwight Gaylen veto kilpistyi harmillisesti omaan pelaajaan Jonjo Shelveyyn, mutta pallo pomppasi päätyrajan yli kuitenkin Southamptonin pelaajasta.

Seurannut kulmapotku oli erinomainen. Florian Lejeune puski oikeaoppisesti kohti alakulmaa, mutta isäntien Steven Davis pelasti kotijoukkueen tolppamiehenä.

Ottelun lisäaika oli vauhdikasta Newcastlen painostusta, mutta enää ei palloa keskiympyrään viety. Vierasjoukkue jätti joka tapauksessa paremman kuvan itsestään ja tulee nappaamaan nähdyllä pelillä vielä lukuisia voittoja. Southamptonin hyökkäyspeli oli kahdesta Gabbiadinin maalista huolimatta melko saamatonta.