Tammikuun siirtoikkuna aukeaa heti viikonlopun vaihduttua uudeksi viikoksi ja vuoden uudeksi vuodeksi. Varaslähtö Valioliigan siirtohulinoihin otettiin tosin jo keskiviikkona, kun Liverpool vahvisti hankkineensa keskuspuolustaja Virgil van Dijkin uudella puolustajien ME-summalla, 75 miljoonalla punnalla Southamptonista.

Van Dijkin siirto tulee epäilemättä jäämään yhdeksi tulevan siirtoikkunan suurimmista kaupoista, mutta vasta tulevat kuukaudet ja vuodet näyttävät, miten merkittävä kauppa se on historiallisessa vertailussa. Muistelemme tässä jutussa kuitenkin joitain takavuosien tärkeimpiä tammikuun siirtoja.

10. Brede Hangeland, FC Kööpenhamina -> Fulham (2,5 miljoonaa puntaa vuonna 2008)

Norjalaistoppari pelasi Fulhamissa peräti 272 ottelua ja oli mukana viemässä seuraa Eurooppa-liigan loppuotteluun kaudella 2009-2010.

Brede Hangeland, hieno haku Fulhamilta. Kuva: Getty Images

9. Gary Cahill, Bolton -> Chelsea (7 miljoonaa puntaa vuonna 2012)

Cahill oli Chelseaan siirtyessään jo 27-vuotias, mutta Stamford Bridgellä todella tiedettiin, mitä oltiin tekemässä. Cahill kantaa nykyään Chelseassa kapteenin nauhaa, on pelannut Bluesissa jo yli 250 ottelua, ja juhlinut paria Valioliigan voittoa sekä Mestarien liigan mestaruutta.

Aikojen muuttumisesta kielii jotain ehkä se, että Cahill-kauppa on pelaajan pelipaikan, iän ja jota kuinkin myös vanhojen ja uusien seurojen statukselta vertailukelpoinen tammikuun 2018 Virgil van Dijkin siirtoon, mutta niinpä vain van Dijkista maksetaan 68 miljoonaa puntaa enemmän.

Gary Cahill siirtyi Chelseaan kesken kauden nykymarkkinoihin suhteutettuna todella edulliseen hintaan. Kuva: Getty Images

8. Daniel Sturridge, Chelsea -> Liverpool (12 miljoonaa puntaa vuonna 2013)

Liverpool sai Chelseasta maajoukkuetason hyökkääjän ihan sopuisaan 12 miljoonan hintaan. Sturridge löysi nopeasti yhteisen sävelen Luis Suárezin kanssa, ja huippukaudella 2013-2014 hän viimeisteli komeat 21 liigamaalia. Loukkaantumiset ovat kuitenkin vaivanneet vuodesta toiseen, ja Sturridgen tie saattaakin viedä tässä tammikuussa Liverpoolista poispäin.

Daniel Sturridgen nimi on huhuissa tämänkin tammikuun siirtoikkunassa. Kuva: Getty Images

7. Javier Mascherano, West Ham -> Liverpool (lainalla vuonna 2007)

Liverpool sai ”Jefeciton” riveihinsä pitkän kabinettitaiston jälkeen kevättalvella 2007. Laina muutettiin seuraavana kesänä reilut 18 miljoonaa puntaa maksaneeksi pysyväksi siirroksi ja argentiinalainen pelasi Liverpoolissa kaikkiaan reilut kolme kautta. Kesällä 2010 Mascherano siirtyi 22 miljoonalla punnalla Barcelonaan, ja loppu on historiaa.

Liverpool on tehnyt tammikuun ikkunoissa monta isoa hankintaa, ja Javier Mascherano on yksi isoimmista. Kuva: Getty Images

6. Nemanja Matic, Benfica -> Chelsea (21 miljoonaa puntaa vuonna 2014)

Loistava löytö Chelsealta. Oli mukana voittamassa kahta liigamestaruutta, ja päästettiin sokeeraavasti viime kesänä Manchester Unitediin 40 miljoonalla punnalla. Viime kesän parhaita tai pahimpia kauppoja – riippuen siitä, keneltä kysytään.

Nemanja Matic oli vielä viime kaudella Chelsean keskikentän pomo, mutta nyt mies hoitaa samaa ruutua Man Unitedissa. Kuva: Getty Images

5. Branislav Ivanovic, Lokomotiv Moskova -> Chelsea (9 miljoonaa puntaa vuonna 2008)

376 ottelua Chelsean paidassa, kaksi valioliigamestaruutta ja yksi Mestarien liiga -titteli eivät jätä selittelyille sijaa. Kiitollinen Chelsea päästi Ivanovicin yhdeksän menestyksekkään kauden jälkeen viime talvena ilmaissiirrolla Pietarin Zenitiin. Miljoona per kausi ei todellakaan ollut kallis hinta tunnollisesta ja ahkerasta serbialaisesta.

Milli per kausi Ivanovicista, ei paha. Kuva: Getty Images

4. John Stones, Barnsley -> Everton (3 miljoonaa puntaa vuonna 2013)

Everton hankki Stonesin 18-vuotiaana lupauksena liki pilkkahintaan, eikä joutunut katumaan päätöstään. Stones nousi nopeasti paitsi Evertonin runkomieheksi niin myös Englannin A-maajoukkueeseen. Topparin arvo nousikin kohisten, sillä Pep Guardiola osti miehen 3,5 vuotta myöhemmin Manchester Cityyn noin 16-kertaisella summalla.

Everton sai John Stonesilta pelillisestikin paljon, mutta lisäksi myös noin 45 miljoonaa puntaa voittoa siirtokorvauksissa.

3. Nemanja Vidic, Moskovan Spartak -> Manchester United (7 miljoonaa puntaa vuonna 2006)

Serbitoppari pelasi Unitedissa tasan 300 ottelua, ja voitti viisi valioliigamestaruutta sekä kerran Mestarien liigan. 8,5 kauden aikana Vidic valittiin neljästi Valioliigan tähdistökentälliseen ja kahdesti koko sarjan parhaaksi pelaajaksi. Ei paha hintakaan noille tuloksille.

Unitedin tammikuun 2006 nappihankinta, osa 1. Kuva: Getty Images

2. Patrice Evra, Monaco -> Manchester United (5,5 miljoonaa puntaa vuonna 2006)

12 vuoden takainen tammikuu meni Unitedilta aika lailla nappiin, kun samalla ovenavauksella sisään saatiin Vidic ja Evra. Ranskalaisen laitapakin ansiot kestävät täysin vertailun Vidiciin ja hinta oli hitusen edullisempi.

Unitedin tammikuun 2006 nappihankinta, osa 2. Kuva: Getty Images

1. Luis Suárez, Ajax -> Liverpool (22,8 miljoonaa puntaa vuonna 2011)

82 maalia 133 ottelussa on huima saldo, ja sen huippuna on 31 maalia 33 ottelussa uruguaylaiskärjen viimeisellä Liverpool-kaudella. Vain mestaruus jäi puuttumaan, mutta muuten Suárezin hankinta oli Liverpoolilta melkoinen täysosuma. Kuten tunnettua on, pelaa Suárez tätä nykyä Barcelonassa, mutta puille paljoille ei Liverpoolin tarvinnut jäädä, vaan myyntihinta oli lähes kolminkertainen ostohintaan verrattuna.

Luis Suárez on yksi Valioliigan viime vuosien parhaista maalipyssyistä, ja hänkin tuli sarjaan tammikuussa. Kuva: Getty Images

Jutun lähteenä on käytetty Sky Sportsia.