Kun puhutaan suurista suomalaispelaajista Valioliigassa, mitä nimiä tulee mieleen? Sami Hyypiä, Jari Litmanen, Antti Niemi, Mikael Forssell ja Jussi Jääskeläinen ainakin. Viisikosta Jääskeläinen päätti torstaina pitkän, 26-vuotisen uransa ammattilaistasolla.

Kunnioitettava taival jatkui aina 42-vuotiaaksi asti. Pitkäkin tarina päättyy joskus.

Vaikka ”Jässin” viimeinen seura oli Intian Superliigan Atletico Kalkutta, suomalainen ansaitsi suurimman maineensa Englannissa.

Seurana on mainittava erityisesti Bolton Wanderers, jossa Jääskeläinen on jopa legendan asemassa. 26 uravuodesta 15 vuotta kului Luoteis-Englannissa.

Jässi nousi nopeasti VPS:stä vain 100 000 punnan hintaan siirryttyään Boltonin ykkösvaihtoehdoksi. Ennen lähtöään maailmalle mikkeliläinen oli vasta vuosi sitten vaihtanut kotikaupunkinsa Mikkelin Kissoista.

Saavutukset Wanderersin paidassa ovat vaikuttavia.

Nousu Valioliigaan keväällä 2001, 476 sarjapeliä seurassa ja valinnat seuran vuoden pelaajaksi ovat mainittavia merkkipaaluja. Jässi sai jopa oman kunniaottelunsa elokuussa 2009 ja torjui siinä osuvasti nollat Hiberniania vastaan.

Tiennäyttäjä tuleville maalivahtisukupolville

Valioliigassa pelasi Jääskeläisen aikaan muitakin suomalaisia maalivahteja, kuten Peter Enckelmann ja Niemi.

Heistä Jässi oli ehkä kuitenkin eniten se suunnannäyttäjä tuleville sukupolville. Eikä pelkästään maalivahtina.

Liverpoolia kipparoineen Hyypiän lisäksi kukaan toinen suomalainen ei ole luonut yhtä mittavaa uraa valioliigatasolla. Litmasenkin vuodet Englannissa jäivät harmittavasti loukkaantumisten vuoksi kahteen.

Jässi sen sijaan pysyi korkealla tasolla aina 40-vuotiaaksi saakka. Jääskeläisen ja Hyypiän kaltaiset tarinat ovatkin eläviä todisteita siitä, miten pitkälle Suomenkin kokoisesta jalkapallomaasta voi ponnistaa maailman suurimmassa jalkapallosarjassa.

Suurin Jääskeläisen aikakauden jälkeen maailmalla huipulle noussut maalivahti löytyy Suomen maajoukkueen ykköstorjujan paikalta. Lukas Hradecky oli vasta 10-vuotias, kun Jääskeläinen johdatti Boltonin Valioliigaan.

Hradecky on sittemmin noussut kahden viimeisen vuoden aikana Eintracht Frankfurtissa maailman maalivahtieliittiin johdattamalla muun muassa edellisellä kaudella keskikastin seuran cupin finaaliin.

Jääskeläisen ura teki tietä ”Luken” kaltaisille sankaritarinoille. Suomalaisvahdin torjunnat Valioliigassa ovat sitä luokkaa, että niitä tuijotetaan edelleen suu auki Youtubessa.

Tätä tuplatorjuntaa muisteltiin muutama vuosi sitten Boltonissakin.

Jääskeläinen onnistui pelaamaan itsensä vuosikausiksi Englannin huipulle ja piti reilun 20 vuoden ajan tiukasti kiinni paikastaan.

Jässi on yksi valioliigahistorian suurista suomalaisista, eikä sitä titteliä tulla ottamaan koskaan pois.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni