Valioliigaan on tulossa talvitauko kaudesta 2019-20 lähtien. Väitän, että se on osittain silmänlumetta.

Otetaan alkuun pieni kertaus.

BBC, Sky Sports ja monet muut viestimet ovat tänään kertoneet, että Valioliiga, FA ja EFL ovat päässeet periaatesopuun talvitauon järjestämisestä (lue tästä). Talvitaukoa kaavaillaan helmikuulle ja tauon pituus olisi jokaiselle seuralle 13 päivää.

Ongelma on se, että sopimusosapuolina ja etenkin sidosryhminä on liian monta liian vahvaa tahoa, jotka pyrkivät (sinänsä ihan luonnollisesti) suojelemaan omia etujaan.

Viikonloput tuovat rahaa

Valioliiga ei halua luopua viikonloppupeleistä tv-yhtiöiltä tulevien rahojen takia. Toisin sanoen tv-yhtiöt pakottavat Valioliigan pitämään ehdoin tahdoin kiinni viikonloppupeleistä. Sama pätee FA Cupiin, mutta vähän pienemmällä paineella. Siksi FA on nyt tässä talvitaukosopimuksessa ratkaisevassa roolissa.

Tauko saadaan järjestettyä, jos FA suostuu siirtämään FA Cupin viidennen kierroksen ottelut viikonlopulta viikolle ja poistamaan viidennen kierroksen mahdolliset uusintaottelut. Valioliiga hoitaisi tauon omalta osaltaan niin, että yhtenä viikonloppuna pelattaisiin puolet kierroksen otteluista ja seuraavana loput.

EFL:llä ei ole kovin paljon sananvaltaa, koska se hallinnoi ”vain” Mestaruussarjaa, Ykkösliigaa, Kakkosliigaa ja Liigacupia. Se tiedetään jo nyt, että EFL ei omiin sarjoihinsa talvitaukoa tuo, koska 24 joukkueen sarjoissa ottelukalenterissa ei ole yhtään tilaa ylimääräisille vapaille.

Pelimäärälle ei tehdä mitään

Tuossa on juuri se ongelma, jota nyt kaavailtu talvitauko ei Valioliigankaan osalta poista. Kalenteriin kyllä järjestetään hieman tilaa, mutta sille varsinaiselle ongelmalle ei tehdä mitään. Ottelumäärä pysyy edelleen järjettömänä, koska mikään taho ei halua luopua eduistaan. Ja tässä astuu nyt peliin myös edellä mainittu EFL.

Luontevin keino olisi luopua milloin minkäkin nimisestä Liigacupista, mutta siihenhän ei EFL suostu. Se kun on ainoa EFL:n alainen kilpailu, jossa maan parhaat joukkueet ovat mukana. Parhaat = rahaa.

Ainoat ottelut, jotka nyt ovat jäämässä pois, ovat FA Cupin uusintaotteluita. Ja tuokin sopimusehto koskee tällä hetkellä vain viidennen kierroksen uusintoja.

Rasitus vain lisääntyy?

Eli ei, ei se 13 päivän talvitauko vielä kovin suurta muutosta tee, kun ei pelimäärä muutu käytännössä mihinkään. Kausi vain pidentynee viikolla.

Pahimmassa tapauksessa ottelumäärä voi jopa lisääntyä. Tuskin menee kovin kauan, kun seurojen rikkaat (ja sikäli vaikutusvaltaiset) yhteistyökumppanit tajuavat, että talvitaukohan on oiva mahdollisuus vaatia harjoitusottelua esimerkiksi jonnekin Lähi-idän lämpöön. Siihen lennot päälle, niin puheet pelaajien levosta voidaan unohtaa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila