Tottenham rakennuttaa parhaillaan uutta kotipesää White Hart Lanen tilalle. Projekti on valmistumassa jotakuinkin ajallaan, mutta muilta osin tapaus muistuttaa suomalaisille kovin tuttua länsimetrofarssia.

Northumberland Development Project -nimellä kulkevaa rakennusprojektia on puuhattu noin kymmenen vuoden ajan. Byrokratia on viivästyttänyt valmistumista parilla vuodella, mutta kaikkein pahimmin metsään on menty kustannusarvioissa.

Alun perin arvioitiin, että uuden stadionin rakennuttaminen maksaisi noin 400 miljoonaa puntaa (455 miljoonaa euroa). Tuolloin Tottenham otti hanketta varten tiettävästi 500 miljoonan punnan lainan.

Sittemmin kustannukset ovat paisuneet. Viimeisimpien brittilehtien tietojen mukaan hintalappu on jo 850 miljoonaa puntaa ja miljardin raja voi vielä hyvin ylittyä. Tottenham-fanien tilaisuudessa seuran puheenjohtaja Daniel Levy ei kyennyt ESPN:n mukaan sanomaan, mikä on tämän hetken tarkka hintalappu. Sen hän sanoi, että lisälainaa saatetaan tarvita.

[readmore from=Tottenham]

Seura vahvisti ESPN:n mukaan myös, että stadionin nimestä käydään neuvotteluja yhteistyötahojen kanssa. Se olisi keino rahoittaa rakennuskustannuksia. Samaan ratkaisuun on päätymässä muun muassa Barcelona.

Täysin vedenpitäviä tietoja ei ole tarjolla, mutta kaiken kaikkiaan Tottenham kilpailee nyt kaikkien aikojen kalleimman jalkapallostadionin tittelistä. Tällä hetkellä titteliä pitää tiettävästi hallussaan Wembley, joka maksoi eri arvioiden mukaan nykyrahassa noin 1,1 miljardia puntaa. Ironisesti Wembleyllä pelaa tällä hetkellä evakossa juuri Tottenham.

Ja jos vielä palataan siihen länsimetrovertaukseen, niin aika käsi kädessä mennään. Suunnitteluaikana puhuttiin 400 miljoonasta eurosta. Lopullinen hinta asettui tiettävästi noin 1,2 miljardiin euroon.