Englannin jalkapalloliitto FA tiedotti tammikuussa, että se ottaa käyttöön Valioliigaa alemmilla ammattilaissarjatasoilla (EFL) jo käytössä olevan ”Rooney-säännön”. Rooney-sääntö syntyi alkujaan amerikkalaisen jalkapallon huippusarjassa NFL:ssä, jossa se otettiin käyttöön jo vuonna 2003. Nimensä pykälä sai Pittsburgh Steelersin entiseltä omistajalta Dan Rooneylta.

Rooney-säännön mukaan vaaditaan, että työhaastatteluun kutsutaan vähintään yksi etnistä vahemmistöryhmää (tummaihoinen, aasialaistaustainen tai muu rotuvähemmistö) edustava henkilö. FA:n tavoitteena on, että jokaiseen liiton valmentajapestiin saataisiin vähintään yksi etnisiä vähemmistöryhmiä edustava hakija.

Tällä viikolla FA teki tavoitteestaan vielä kunnianhimoisemman, sillä se julisti, että ihannetapauksessa Englannin jokaisen 28 maajoukkueen valmennus- ja johtoryhmässä työskentelisi etnistä vähemmistöä edustava henkilö.

Yhtenä ehdokkaana Englannin A-maajoukkueeseen on pidetty Ykkösliigan Southendia valmentavaa Chris Powellia. Tummaihoinen Powell on yksi harvoista tummaihoisista valmentajista englantilaisessa ammattilaisjalkapalloilussa. Hän pelasi aikanaan hetken aikaa Gareth Southgaten kanssa samassa joukkueessa ja esiintyi myös viisi kertaa Englannin A-maajoukkueessa.

Powell pitää Rooney-sääntöä hyvänä edistysaskeleena, mutta toivoo, että tavoite otetaan yhtä vakavasti kaikilla asteilla ruohonjuuritasolta lähtien.

– Jos aiomme ottaa tavoitteen vakavasti, meidän täytyy yrittää ulottaa se jokaiselle tasolle. Rooney-sääntö on pakollinen EFL-seuroille akatemiatasolla. Jos se toimii siellä, miksemme soveltaisi sitä myös aikuisten joukkueisiin, rohkaistaksemme kaikenlaisista taustoista ponnistavia miehiä ja naisia valmentamaan, Powell kysyy Sky Sportsin haastattelussa.

– Ymmärrän roolini tummaihoisena valmentajana, ja yritän tehdä työni hyvin sekä inspiroida muitakin valmennusuralle.

– Olen sitä mieltä, että olemme menettäneet kokonaisen valmentajasukupolven, eikä niin pitäisi enää käydä. Menetimme laadukkaita pelaajia, jotka kokivat uransa päättyessä, etteivät he saisi kuitenkaan tilaisuutta valmentaa, Powell täräyttää.