Viihteen maailmassa illuusiot ja ulkoasu ovat hyvin tärkeitä asioita – niin myös urheiluviihteen. Kun José Mourinho sanoo, ettei ole työssään viihdyttämässä ihmisiä, vaan voittamassa jalkapallo-otteluita, kyseessä ei ole ainakaan koko totuus.

Mourinho on managerina hyvin eläväinen hahmo, eikä se ole pieni tekijä tämän päivän viihdebisneksessä, jonka palasena tämän seura Manchester United on merkittävä. Viihdebisnekseen haluavat toki nykyistä isommin mukaan muutkin valioliigaseurat.

Evertonissa tämä tahto näkyi viimeistään viime kauden jälkeen selkeänä. En tiedä, minkä tyyppisiä muutoksia seuran imagosta ja markkinoinnista vastaavilla tahoilla on tapahtunut, mutta liikehdintä on sillä puolella ollut selkeää.

Angry Birds -logoa paidoissaan kantavaa joukkuetta vielä tämän kauden alussa manageroinut hollantilainen Ronald Koeman ei kenties ollut teinilehtien kansimateriaalia, mutta glamouria hänessä ehdottomasti oli. Entisistä huippupelaajista irtoaa mukavasti palstantäytettä medialle.

Everton teki myös korkean profiilin hankintoja kaudelle – Wayne Rooneyn paluu kasvattajaseuraansa oli iso uutinen, samoin kuin Gylfi Sigurdssonin siirtyminen Goodison Parkille. Kummankin pelillisestä onnistumisesta voidaan lopulta olla montaa mieltä – Rooney toki on iskenyt joukkueelleen kaudella jo kymmenen osumaa.

Liverpoolin sinisen seuran urheilullinen menestys oli kuitenkin lähellä pilata kaiken muun – viime marraskuun lopussa Koemanin paikan otti Sam Allardyce. Löytääkseen 63-vuotiaasta managerista glamouria, pitää olla vähintäänkin pesunkestävä lad, eikä tehtävä silti taida olla helppo. Urheilujoukkue ei kuitenkaan voi menestyä viihdemielessä, ellei se menesty omassa lähtökohtaisessa lajissaan.

Paikka valioliigassa alkoi olla uhattuna, ja Toffeissa oli ryhdyttävä pragmaattisiin toimiin. Linja pelaajahankinnoissa kuitenkin piti myös viihdearvon osalta – Allardyce toi joukkueeseen tammikuussa Theo Walcottin, joka aiheuttaa Englannissa jatkuvasti keskustelua, sekä räväkän hahmon turkkilaisen Cenk Tosunin muodossa.

Kummatkin tammikuun hankinnat olivat mukana tilanteessa, joka toi Evertonille eilen voiton Newcastlesta (otteluraportti täällä). Voitto nosti joukkueen Valioliigassa sijalle kahdeksan, mikä ei lopulta ole sille erityisen huono taso.

Allardycen alaisuudessa Everton on poiminut 31 pistettä liigassa – tämä siis joulukuun alusta alkaen. Otteluita tuolle jaksolle on mahtunut 21. Näiden pisteiden ja sarjasijoituksen nousun valossa pelastusoperaatiota voisi siis pitää onnistuneena. Konkarimanageri ei silti ole seuran kannattajien suosiossa – menestystä vaaditaan isolla nälällä, mikä luonnollisesti on hyvä asia.

Premier League

@premierleague
With their 1-0 win on Monday night, this marks the first time @Everton have kept five consecutive clean sheets against a single opponent in the #PL

#EVENEW

Football Away Days

@AwayDays_
An Everton banner aimed at Sam Allardyce for the game tonight. #EFC