Valioliigakausi 2017–18 on paketissa, ja on jälleen aika valita kauden parhaimpia onnistujia.

Tästä löydätte arviomme mukaan viisi valioliigakauden parasta maalivahtia.

5. Hugo Lloris, Tottenham

Lloris kipparoi evakossa tällä kaudella pelanneen Spursin sarjakolmoseksi. Ranskalainen oli elementissään etenkin kevätkaudella, jolloin lontoolaiset keräsivät mukavasti pisteitä. Kovasta itseluottamuksesta kielii se, että kun miehelle sattui hiukan huonompi jakso, hän palasi huipputasolle entistä vahvempana ja venyi fantastisiin torjuntoihin. Manageri Mauricio Pochettinokin sanoi, että kaikki Llorisia kritisoivat voivat nyt painua kotiinsa. Vaikeahkosta kaudesta huolimatta maalivahti piti nollan 15 kertaa, mikä oli kolmanneksi paras lukema Valioliigassa.

4. Łukasz Fabiański, Swansea

Joku saattaa ihmetellä, miksi Valioliigasta pudonneen joukkueen maalivahti yltää tähän listaukseen. Swansean pelejä seuranneet tietävät kuitenkin, että ilman 33-vuotiasta Fabiańskia joukkueen tilanne sarjataulukossa olisi näyttänyt synkemmältä. Puolalainen joutui aika ajoin hurjaan pallosateeseen ja teki sen minkä pystyi – ja välillä enemmänkin. Hän antoi joukkueelleen mahdollisuuden sarjassa säilymiseen. Kolme rangaistuspotkua kauden mittaan torjunut Fabiański äänestettiin odotetusti Swansean vuoden pelaajaksi. Entinen Arsenalin varamies on kypsynyt mitat täyttäväksi huippuvahdiksi, ja hänelle riittää varmasti ottajia.

3. Nick Pope, Burnley

Popelle avautui näyttöpaikka Burnleyn tolppien välissä kuin varkain, kun kapteeni Tom Heaton loukkaantui. Pope on ketterä, hyvä pelaamaan jalalla ja osaa organisoida alakerran. Huippuesitykset poikivat pian jatkosopimuksen, eikä Popen suoritustaso romahtanut pitkän kauden aikana. Maali pysyi Valioliigassa puhtaana 12 kertaa. Eurooppa-liigan paikan yllättäen napanneen Burnleyn joukkueessa riitti onnistujia, mutta 26-vuotias Pope putsasi palkintopöydän seuran kauden päätösgaalassa. Miehen kevät huipentui MM-kisakutsuun. Vielä neljä vuotta sitten hän seurasi lopputurnauksen pelejä lähipubissa.

2. Ederson Moraes, Manchester City

Ederson, 24, oli monelle Valioliigan ystävälle vielä tuiki tuntematon nimi vuosi sitten, mutta brasilialaisen ensimmäinen kausi Cityssä osoitti, että hankkiessaan hänet Pep Guardiola tiesi tarkalleen mitä teki. Ederson keräsi kauden mittaan toiseksi eniten (16) nollapelejä liigakentillä ja pääsi juhlimaan sekä Valioliigan että Liigacupin voittoa. Joukkue päästi liigassa vähiten maaleja. Katsomossa ihasteltiin loistavien torjuntojen ohella maalivahdin huikeaa jalalla pelaamista. Ederson olisi hyvinkin kelvannut myös listan ykköseksi, ja mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, hän voi nousta vielä jopa maailman parhaaksi maalivahdiksi.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

1. David de Gea, Manchester United

Huippuotteita viikosta toiseen esittävän espanjalaisen tasosta kertoo paljon se, että hänet on valittu Unitedin vuoden pelaajaksi peräti neljä kertaa viiden viime kauden aikana. Kaikki seuran kannattajat tietävät, että de Gean uskomattomat reaktiotorjunnat pelastavat punapaidoille useamman sarjapisteen joka vuosi – kuten vaikkapa tämän kauden vieraspelissä Arsenalia vastaan. Monen mielestä hän pelasi nyt parhaan kautensa Englannissa. Siitä osoituksena oli esimerkiksi Valioliigan Golden Glove -palkinnon voitto 18 nollapelin myötä. Eleettömästi pelaava de Gea valittiin myös PFA:n vuoden tähdistöjoukkueeseen.