Valioliigakausi päättyi viikko sitten sunnuntaina. Kausi alusta alkaen Manchester Cityn hurmosta ja taivaansiniset pääsi juhlimaan mestaruutta jo ajoissa huhtikuussa.

Listasimme parhaat keskikentän keskustan pelaajat. Citizensin dominointi näkyy vahvasti arviossamme.

5. Pascal Gross, Brighton

Gross oli Brightonin kaltaiselle nousijaseuralle todellinen profiilihankinta. Ingolstadtista hankittu saksalainen maksoi Lokeille vaivaiset kolme miljoonaa euroa.

Grossista kasvoi nopeasti Brightonin keskikentän johtohahmoja. Pilkkahintaan irronnut pelaaja toi vaaran tunteen erikoistilanteissa ja johti kapellimestarina valioliigatulokkaan hyökkäyspeliä.

Gross esitteli myös viimeistelytaitoaan iskemällä 38 otteluun seitsemän maalia. Maalisyöttöjäkin kertyi vahvat kahdeksan kappaletta.

Gross löi itsensä heti Brighton-fanien sydämiin. Kuva: Getty Images

4. David Silva, Manchester City

Silvasta riittää 32 vuoden iässäkin iloa Citylle. Monikäyttöinen espanjalainen muodosti Kevin De Bruynen kanssa keskikentällä kaksikon, jolta ei luovuutta puuttunut.

Viekkaan Silvan syöttötarkkuus oli Valioliigassa jopa 88,9 prosenttinen ja maalisyöttöjä kertyi jopa 11 kappaletta. Pelintekijävelho pystyi ratkaisemaan myös itse tehtyään yhdeksän osumaa.

Silvan pelit jäivät Valioliigassa vain 29:ään. City-pelaaja joutui useaan otteeseen vierailemaan kotimaassaan sairaan poikansa luona. Espanjalaisen peliesityksissä taso silti piti.

Silva ankkuroi Cityä tutun tehokkaasti. Kuva: Getty Images

3. Christian Eriksen, Tottenham

Eriksen oli Harry Kanen ohella Tottenhamin päättyneen kauden tärkeimpiä hahmoja. Tanskalainen syöttökone operoi laajalla rintamalla aina keskikentän pohjalta laiturin rooliin ja kymppipaikalle.

Eriksenin monipuolisuus näkyi myös tehoissa. Maaleja ja maalisyöttöjä syntyi molempia 37 peliin 10 kappaletta.

Dele Allin otteiden kärsittyä epätasaisuudesta, Eriksenin panos joukkueelle kasvoi entisestään ja tanskalainen täytti paikkansa paremmin kuin hyvin.

Eriksen oli Kanen ohella jällen Spursin kauden hahmoja. Kuva: Getty Images

2. Fernandinho, Manchester City

Fernandinho jää usein Silvan ja De Bruynen kaltaisten nimien varjoon. Kokeneen brassin tekemä työmäärä oli kuitenkin tänäkin vuonna iso apu Citylle.

Fernandinho tunnetaan yleisesti puolustavampana rikkovan roolin duunarina, mutta apuja löytyy myös pallolliseen peliin. Brasilian maajoukkuemiehen syötöt osuivat päättyneellä kaudella 90,1 prosenttisesti omille ja maalisyöttöjä oli kolme kappaletta.

Fernandinhon työmoraali tasapainottaa muuten hyökkäävää keskikenttää ja ansaitsee kaiken arvostuksen.

Fernandinhon työmäärää Citylle ei sovi unohtaa. Kuva: Getty Images

1. Kevin De Bruyne, Manchester City

Kaikinpuolin täydellinen keskikenttäpelaaja. Kuva: Getty Images

De Bruyne oli Cityn vahvan kauden selkäranka ja monen asiantuntijan papereissa haastoi myös kauden parhaan pelaajan palkintotaistelussa Liverpoolin Mohamed Salah’n. Ilman egyptiläisen käsittämätöntä kautta Citizensin keskikentän johtohahmo olisi pystin varmasti myös mukaansa napannut.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

Vaikka De Bruyne pelasi eniten pelejä, miehen esityksissä se ei näkynyt. Tehoissa 16 maalisyöttöä oli Valioliigan suurin määrä ja omia osumiakin syntyi kiitettävät kahdeksan kappaletta.

Vaikka tehot olivat kerrassaan loistavat, De Bruyne tekee paljon muutakin. Luo maalipaikkoja, auttaa puolustusta, tekee haastoja ja rytmittää syötöillään peliä.

De Bruyne on liki täydellinen paketti, josta City saa jatkosopimuksen myötä nauttia vielä monet kaudet.

Kaikki kauden parhaat löydät kootusti täältä.