Puolustuspään tonteilta pelaajat muistetaan usein heidän virheistään. Laitapuolustajan rooli, kuten toki muutkin roolit jalkapallossa, on muuttunut vuosien saatossa. Enää ei kaikkien pelaajien kohdalta ehkä olisi edes syytä puhua puolustajista; niin iso osa työstä tapahtuu myös hyökkäyssuuntaan.

Tässä listauksessa haimme päättyneellä Valioliigakaudella parhaiten työssään onnistuneita laitapakkeja.

5. Trent Alexander-Arnold, Liverpool

Liverpoolin vasta 19-vuotias oikea puolustaja on yksi kauden komeetoista kaikki pelipaikat mukaan luettuina. Komeetan lento jatkuu myös kesällä; hän on mukana Englannin MM-kisajoukkueessa. Otteluita nuorukaiselle kertyi kotoisessa liigassa ”vain” 19, mutta Mestarien liigassa tämä on kuulunut Jürgen Kloppin luottonimiin – pelejä maanosan suurimmassa cupissa on kertynyt yhdeksän. Tätä kirjoitettaessa finaali on vielä edessä, ja 10 tullee täyteen.
Nimeomaan täysin pelottomat esiintymiset tässä kilpailussa veivät Liverpool-kasvatin MM-miehistöön. Puhtaasti tilastoja lukiessa voi olla, että Alexander-Arnoldin ei kuuluisi olla tällä listalla, mutta tilastot ovat vain tilastoja.

4. Ashley Young, Manchester United

Vähemmän mukavia väristyksiä monien vastustajien riveissä aiheuttava maajoukkuepakki pelasi jälleen hyvän kauden. 26 ottelussa pelaamistaan kolmestakymmenestä 32-vuotias esiintyi nimenomaan vasempana puolustajana. Man Unitedin pelissä myös hyökkäyssuuntaan merkittävässä roolissa esiintyvä Young onnistui kaudella jopa maalinteossa kahteen otteeseen – molemmat osumat syntyivät samassa Watford-ottelussa. Syöttötehoja löytyi viiteen osumaan, eikä varoituksiakaan napsahtanut kuin viisi.

3. Marcos Alonso, Chelsea

Alonson kohdalla alussa mainittu virheiden korostuminen näkyy selvästi – espanjalainen oli myös oman joukkueensa kannattajien hampaissa tasaisesti. Juoksuvoimainen 27-vuotias oli Antonio Conten selkeä ykkösvalinta tontilleen vasemman laidan alakerrassa; otteluita Valioliigassa kaudella 33. Isokokoisena pelaajana Alonsoa käytetään tietysti myös erikoistilanteissa, mikä näkyy maalimäärässä – se osoittaa puolustajalle kovaa lukemaa seitsemän. Madridilaissyntyinen pelaaja on myös kovaotteinen. Varoituksia kertyi kaudella kuitenkin ”vain” kuusi, ulosajoja ei ainuttakaan.

2. Nacho Monreal, Arsenal

Seuransa kanssa vaikean kauden läpi käynyt espanjalainen pudotti tontiltaan maajoukkueessa edellä mainitun Alonson, mikä kertoo ainakin Julen Lopeteguin arvostuksesta. 32-vuotias pakki on Arsenal-vuosinaan edennyt nousujohteisesti, eikä tämäkään kausi varsinaisesti tuottanut poikkeusta. Ylöspäin pelatessaan Monreal on alati vaarallinen, mikä korostui varsinkin tämän pelatessa Alexis Sánchezin kanssa samalla laidalla. Pelinlukutaito on parhaimmillan kentän ylemmillä tasoilla. Puolustuspäässä Monreal on nähty useasti myös topparin tontilla, tosin useimmiten pakon sanelemana. Pelityyli on erittäin suoraviivainen, ja perustuu kovaan juoksutyöhön. Voimaa tähän näyttää ainakin vielä riittävän mainiosti.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

1. Kyle Walker, Manchester City

Viime kesänä Spursista Man Cityyn siirtynyt puolustaja teki seuran kanssa viiden vuoden sopimuksen – luottoa löytyi siis alusta saakka. Pep Guardiola osoitti sitä myös kauden kuluessa; otteluita Valioliigassa 32. Walker ei ole kaikkein valovoimaisin hahmo pelaajana, mikä toisaalta onkin hyvä asia oikealle puolustajalle. Tilille uralla kertyneet 34 maaottelua kertovat siitä, miten mies keskittyy itse asiaan. Cityn nykyisessä pelitavassa puolustaja saa pelata omaa tonttiaan, vaikka joukkue toki kokonaisena ryhmänä hyökkääkin. Onnistuneeseen kauteen vaikuttaa 27-vuotiaan puolustajan kohdalla myös joukkueen loistavasti pelannut keskikenttä.

Kaikki kauden parhaat löydät kootusti täältä.