Valmentajia listatessa korostuu heidän käytössään kaudella ollut pelaajamateriaali, samoin kuin myös muut kussakin seurassa tarjolla olleet resurssit. Minkään joukkueen menestyksekäs valmentaminen ei ole helppoa, mutta puitteilla työtä voidaan tukea tuntuvasti.

5. Rafael Benítez, Newcastle

Kokenut espanjalainen aloitti kauden kovasta paikasta, nousijajoukkueen ruorissa. Vaikka Newcastle toki on valtava seura, ja kokemusta korkeimmalta sarjatasolta löytyy yllin kyllin, ei uusi kausi tasolla ole koskaan helppo. Lähes päivittäin Benítez puhuu mediassa (taloudellisista) resursseistaan, eikä joukkue päättyneellä kaudella toki mikään supertähtien ryhmä ollutkaan. Kymmenes sija kauden päätteeksi on siksi kova suoritus.

4. Roy Hodgson, Crystal Palace

Suomalaisillekin tämä mies on tuttu, mutta ”kotiinpäin vetoa” rankingin kärkeen sijoittamiseksi ei tarvita. Hodgson otti etelä-lontoolaisjoukkueen ohjakset haltuunsa todella vaikeassa tilanteessa, ja sai taistella hyvin pitkään, ennen kuin sarjapaikan säilyminen varmistui. Eaglesin ei etukäteenkään odotettu nousevan Valioliigan kärkipäähän, mutta Frank De Boerin avaus joukkueen valmentajana oli todella surullinen. Kesällä jo 71 vuotta täyttävän Hodgsonin ottama ote joukkueesta, joka lisäksi kärsi pahoista loukkaantumisista läpi kauden, on saanut kehuja kautta linjan. Palace sijoittui lopulta yhdenneksitoista.

3. Jürgen Klopp, Liverpool

Liverpoolin hyökkäyskalusto on pelaajien osalta sitä luokkaa, että se tekisi maaleja vaikka ilman puolta ruumiinosistaan. Mutta olisko Roberto Firminon, Mohamed Salahin ja Sadio Manén yhteistyö nyt nähdyn kaltaisella tasolla jonkun muun valmentajan alaisuudessa? Saksalainen on saanut juoksuttaa nykyistä joukkuettaan syksystä 2015, ja työn jälki on hyvin lähellä suurta palkintoa Mestarien liigassa. Juuri menestys tuossa kilpailussa tekee Kloppista tällä kaudella todella ison hahmon. Valioliigan sija (4.) olisi voinut olla myös pari pykälää korkeampi.

2. Pep Guardiola, Manchester City

Mitäpä tästä managerista, tai hänen joukkueestaan ei vielä oltaisi sanottu? Selvää on, että resurssit olivat kaikin puolin kunnossa – siitä kertoo jo Guardiolan kiinnitys seuraan ylipäänsä. Kausi oli kotimaassa lähes täydellinen; vain Liverpool onnistui sitä todella naarmuttamaan. Cup-menestys jäi muutenkin pääsarjan varjoon – helmikussa Wigan onnistui pudottamaan Cityn FA Cupista.

[readmore from=kauden-parhaat-2018]

1. Sean Dyche, Burnley

Burnleyn kausi oli loistava, ja siitä on puhuttu, myös tällä sivustolla, aivan liian vähän. Dyche tuli Claretsin peräsimeen vuonna 2012, Eddie Howen paikalle. Hänen profiilinsa sopii lancashirelaisseuralle loistavasti – se ei ole turhan korkea, muttei peruutteluakaan todella olla nähty. Seitsemäs sija päättyneen kauden Valioliigassa miehistöllä, jonka paras maalintekijä oli Chris Woods, on todella kova saavutus, ja nostaa 46-vuotiaan tämän tilastomme ykköseksi.

Viiden kärjen lisäksi toimituksemme haluaa antaa kunniamaininnat ja hattujen nostot West Bromin syövereissä, mahdottomassa tilanteessa paikkansa ottaneelle Darren Moorelle, sekä lokakuussa Leicesterin ohjat saaneelle Claude Puelille.

Kaikki kauden parhaat löydät kootusti täältä.