Teemu Pukki Valioliigassa? Kuulostaa suomalaiskorvin todella hyvältä, eikä lainkaan mahdottomalta.

Pukin edustama Norwich on päässyt lentoon Englannin Mestaruussarjassa, Championshipissä. Yksi Kanarialintujen tähdistä on eittämättä ollut Huuhkajien hyökkääjä Teemu Pukki, joka on paukuttanut jo kymmenen maalia tällä kaudella.

Skotlannissa valmentava Jonatan Johansson oli yksi suomalaistähdistä Valioliigassa 2000-luvulla. Charltonissa 2000-06 pelannut Johansson muisteli Iltalehdelle 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä, jolloin Valioliigassa pelasi useita suomalaisia.

– Meitä oli silloin aika paljonkin. Se oli hieno aikakausi siinä mielessä. Melkein kymmenen pelasi yhtaikaa Valioliigassa, Johansson muisteli.

Suomalaisten määrä Valioliigassa lähti laskuun 2010-luvulla. Nyt onkin jopa hurjaa muistella Johanssonin aikaisia saavutuksia.

– Silloin kun pelasi, se oli normaalia. Jälkeenpäin kun katsoo, ja miten oma poika katsoo Valioliigaa, niin nyt huomaa ja ajattelee, että se oli mahtavaa aikaa ja mahtavia saavutuksia Charltonin kanssa, Johansson puhui.

Suomalaiset tekemässä tulemistaan

Englannin Championshipissä sen sijaan suomalaiset pelaajat ovat tekemässä pikkuhiljaa invaasiota. Maalivahdit Anssi Jaakkola ja Niki Mäenpää ovat saaneet syksyn aikana mukavasti peliaikaa.

Pukin lisäksi muitakin suomalaisia kenttäpelaajia on nähty Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Aapo Halme debytoi hiljattain Leedsin paidassa ja alkukaudesta Marcus Forss sai myös debyytin Brentfordissa. Nicholas Hämäläinen (QPR) sekä Jaakko Oksanen (Brentford) kärkkyvät peliminuutteja edustuksen puolella.

Mutta kuka olisi seuraava suomalainen valioliigapelaaja? Johanssonin mukaan se voi hyvin olla Pukki.

– Jos hän pysyy terveenä ja terävänä, niin Norwichilla on ihan hyvä mahdollisuus nousta, vaikka kausi on pitkä totta kai. Jos hän nousee, en näe mitään syytä, miksei hän pysty tekemään maaleja Valioliigassa, Johansson sanoi.

Pukin taidot riittävät Johanssonin mukaan Valioliigaan.

– Hän on aina ollut taitava. Hän on nopea boksipelaaja ja hyvä viimeistelijä. Nyt on itseluottamus kunnossa, terävyys kunnossa, ja hän on varmasti tehnyt paljon töitä fysiikan eteen.