Manchester United jatkoi keskiviikkona nousuaan, kun Newcastle United kaatui St James’ Parkilla luvuin 2–0.

Punaisten paholaisten tilapäinen manageri Ole Gunnar Solskjær on muuttanut joukkueen suunnan. Solskjær on voittanut kaikki neljä peliään.

Tämä ei perustu sattumaan. United on muuttunut täysin sen jälkeen kun José Mourinho sai joulukuussa potkut.

Yksityiskohtia hiottu

Solskjær on saanut kiitosta, että Unitedin pelaajat ”saavat pelata jälleen”. Tämä on osittain täyttä puppua. Unitedin porukkaa on nyt valmennettu. Joukkueen otteita on hiottu yksityiskohtaisesti – ja se näkyy nurmella.

Hyvä esimerkki on se, miten Paul Pogba liikkuu ryhmityksen 4–2–3–1 kymppipaikalla. Pogba päivystää kentän vasemmalla puolella, sisemmällä laitakaistalla. Ranskalainen liikkuu linjojen väleihin ja kuljettaa oikealla jalallaan keskelle.

Newcastle aloitti keskiviikkona muodolla 5–4–1. Pogba parkkeerasi ovelasti niin kutsuttuun ”mixed positioniin” Harakoiden keskimmäisen ja vasemman topparin väliin. Hän sitoi puoleensa jopa neljä mustavalkoista pelaajaa, kun isäntien keskikenttä joutui pitämään tähteä silmällä. Tämä loi tilaa Unitedin muulle porukalle.

Tuntematon mies apuna

Toinen nyanssi liittyy siihen, miten United etenee. United viljelee jatkuvasti niin kutsuttuja käyttösyöttöjä. United pelaa jopa ahtaaseen rakoon, negatiiviseen peliasentoon, kunnes löytää vapaaksi livahtaneen kolmannen pelaajan. Tämä toimii esimerkiksi niin, että pohjan Nemanja Matić ja Ander Herrera pelaavat yhdistelmän – ja jatkavat tämän jälkeen pallon Pogballe.

Tätä ei juuri nähty syksyllä. Mourinho loi vastustajan ominaisuuksiin sopivat suunnitelmat ja United luovutti aloitteen.

Televisiokamerat näyttivät keskiviikkona mielenkiintoista kuvaa Punaisten paholaisten vaihtopenkiltä. Valmentajat Mike Phelan ja Michael Carrick istuivat koillisen viimassa hiljaa vieressä, kun Solskjær ja tiimiin kuuluva Kieran McKenna kävivät asioita jatkuvasti läpi.

Tuntematon pohjoisirlantilainen on ottanut suuren roolin sen jälkeen kun Mourinho sai potkut. Mourinho nosti kyvyn ”assistant coachikseen” ja istumaan peleissä vasemmalle puolelleen, mutta Solskjær on antanut hänelle selvästi vastuuta. McKenna saa nyt todella vaikuttaa asioihin.

Liverpoolilla vastaava malli

McKenna yritti pelaajana läpimurtoa Tottenhamissa, mutta joutui lopettamaan lantiovamman vuoksi 22-vuotiaana. Hän opiskeli urheilutieteitä Loughborough’ssa ja valmensi pohjoislontoolaisten akatemiassa. United kaappasi seuran kannattajan vuonna 2016.

McKenna ehti ottaa tätä ennen vaikutteita muun muassa Mauricio Pochettinolta. Tottenham ylensi hänet rooliin ”head of academy performance analysis”, kun hän valmistui yliopistostaan. Hän vakuutti seuran U18-joukkueen valmentajana – kunnes Unitedin akatemiajohtaja Nicky Butt onnistui värväyksessään: McKenna sai vastuulleen seuran U18-joukkueen.

Butt saattoi tehdä elämänsä hankinnan. Esimerkiksi Liverpool on noussut uudelle tasolle, kun hollantilainen Pepijn Lijnders on antanut tukea Jürgen Kloppille. Klopp hoitaa johtamisen ja Lijnders, 35, säätää taustalla.

United on luomassa nyt vastaavanlaista kuviota. Valmennus on nykyjalkapallossa yhä enemmän tiimityötä. Solskjær ja McKenna testataan, kun vastus kovenee. Jos kaksikko läpäisee tämän kokeen, on seuran harkittava vakavasti tällä valmennusporukalla jatkamista.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila