Kausi 2018/19 lähestyy päätöstään. Ratkaisun hetket ovat siis käsillä, kun puhutaan pokaalitaistojen lisäksi Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan selviytymisestä.

Ketkä ovat selviytymässä Mestarien liigaan?

Valioliigan neljä parasta joukkuetta selviytyvät ensi kaudeksi Mestarien liigaan, se on varmaa. Paikkansa TOP4:n joukossa on varmistanut jo Manchester City, Liverpool ja Chelsea.

Neljäs ja viimeinen Valioliigan kautta Mestarien liigaan selviytyvä joukkue tulee hyvin todennäköisesti olemaan Tottenham.

Arsenal voi sijoittua neljänneksi vain, jos he murskaavat viimeisessä ottelussa Burnleyn ja Tottenham häviää isoin numeroin Evertonille. Tämä nostaisi Arsenalin maalieron turvin Tottenhamin edelle. Tottenham on tällä hetkellä kolme pistettä Arsenalia edellä kahdeksan maalia paremmalla maalierolla. Valioliigan viimeinen ottelukierros pelataan tänä sunnuntaina (12. toukokuuta).

Arsenal voi kuitenkin selviytyä Mestarien liigaan voittamalla Eurooppa-liigan. Finaalin häviäjänä lontoolaisseura joutuisi tyytymään kolmatta kautta peräkkäin Eurooppa-liigaan.

Manchester United ei puolestaan pysty selviytymään Mestarien liigaan enää millään tavalla, vaan sekin joutuu tyytymään Eurooppa-liigaan.

Ketkä ovat matkalla Eurooppa-liigaan?

Tällä kaudella Manchester City voitti Englannin Liigacupin, jonka voittaja ansaitsee itsellensä paikan myös ensi kauden Eurooppa-liigasta. City tulee kuitenkin pelaamaan Eurooppa-liigan sijaaan Mestarien liigassa varmistettuaan paikkansa sarjataulukon TOP4:n joukossa.

Kuudenneksi sijoittuva joukkue (Manchester United tai Arsenal) pääsee täten Eurooppa-liigaan.

Tällä kaudella FA Cupin finaalissa (18. toukokuuta) pelaavat Manchester City ja Watford.

Jos Manchester City voittaa finaalin, seitsemänneksi sijoittuva joukkue (Wolverhampton) pääsee Eurooppa-liigaan. Jos Watford voittaa FA Cupin, se pääsee ensi kaudeksi Eurooppa-liigaan, sarjataulukon seitsemäs ei.

Minkälaisia tilanteita voidaan tulevaisuudessa nähdä?

Nykysääntöjen mukaan enintään viisi englantilaisjoukkuetta voi selviytyä Mestarien liigaan. Valioliigan neljän parhaan joukkoon yltäneet joukkueet selviytyvät yleensä seuravaaksi kaudeksi Mestarien liigaan, mutta poikkeuksia voi kuitenkin tietyissä tapauksissa sattua.

Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan voittajajoukkueet selviytyvät nimittäin aina ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Jos kummankin kilpailun voittaja tulee Englannista, voi neljänneksi sijoittunut joukkue pudota pois Mestarien liiga -paikoilta.

Esimerkkitilanne: Valioliigan neljän parhaan joukkoon yltää Manchester City, Liverpool, Chelsea ja Tottenham. Manchester United (5.) kuitenkin voittaa Mestarien liigan ja Arsenal (6.) Eurooppa-liigan. Neljänneksi sijoittunut Tottenham ei tällöin selviydykään Mestarien liigaan, vaan ”putoaa” Eurooppa-liigaan.