Valioliigakausi 2018-2019 on päättynyt. Se päättyi Manchester Cityn mestaruusjuhliin, aivan kuten vuotta aiemmin. Cityn mestaruus oli kuitenkin sikäli harvinainen juttu, että siitä tuli ensimmäinen joukkue Valioliigassa, joka onnistui puolustamaan mestaruuttaan menestyksellä.

Cityn manageri Pep Guardiola on voittanut paljon. Kansallinen mestaruus oli Guardiolalle valmentajana jo kahdeksas, mutta omien sanojensa mukaan se oli myös vaikein. Eikä Guardiolan kommenttia ole mitään syytä pitää pelkkänä kohteliaisuutena, sillä niin koville Liverpool Cityn laittoi.

Manchester City ja Liverpool olivat Valioliigassa täysin omassa kastissaan. Kuvaavaa on, että sarjan kolmanneksi paras Chelsea jäi Liverpoolista hämmästyttävästi peräti 25 pisteen päähän. Asian voi ilmaista huumorin avulla myös graafisesti, kuten allaoleva twiitti ennen sunnuntain päätöskierrosta osoitti.

Liverpoolin kohtalo on jatkaa edelleen ensimmäisen valioliigamestaruutensa metsästämistä, mutta näin lähelle se on päässyt vain harvoin. Kaikki muistavat tietysti Steven Gerrardin kohtalokkaan liukastumisen keväällä 2014, mutta tällä kaudella Liverpool löi tiskiin seurahistorian parhaan pistesaldon 97, eikä sekään silti riittänyt. Yhtä vaille kaikilla aiemmilla valioliigakausilla saldo olisi riittänyt mestaruuteen.

Mestaruutta ei kuitenkaan voi jakaa, vaan vain yksi voi olla voittaja. Eikä Liverpoolin mahtikausi ollut sittenkään riittävän hyvä.

OptaJoe

@OptaJoe
97 - Liverpool’s tally of 97 points would have been enough to win the Premier League in all but one of the previous 26 seasons of the competition. Brutal.

Gracenote Live

@GracenoteLive
😢 - @LFC break the record for runners-up to finish with most points in Europe's top 5 leagues, set by Real Madrid (96) in 2009/10 (three points behind Pep Guardiola's FC Barcelona). #LIVWOL #BHAMCI

Pienintäkään hengähdystaukoa Liverpool ei Manchester Citylle antanut, sillä se voitti kauden päätteeksi yhdeksän peliä putkeen. Loppusuora ei olisi voinut sujua lainkaan paremmin, mutta Cityn kantti kesti punapaitojen niskaan hönkimisen. Se, jos mikä oli osoitus vahvasta voittamisen kulttuurista ja henkisestä lujuudesta.

Liverpool vietti Valioliigan sarjakärjessä lähes puolet kaudesta, mutta City paineli keväällä ohi. Syyttävä sormi on osoittanut tammikuun lopun ja maaliskuun alussa pelattuja neljää tasapeliä, joka tarjoili Citylle ohituskaistan, mutta tosiasiassa mestaruustaistelu voidaan tiivistää myös kaksikon keskinäisiin peleihin. City kun pani samalla paremmaksi, ja veti tammikuun lopusta lähtien kauden loppuun saakka huiman 14 ottelun voittoputken.

Manchester City hävisi kauden aikana neljä ottelua – siis Liverpoolia enemmän – mutta vanha sanonta kertoo jotain ”oikeiden pelien voittamisesta”. Kun City vei Liverpoolin kanssa pelatuista keskinäisistä otteluista pisteet 4-1, ja joukkueiden välille jäi eroa vain yksi vaivainen piste, voi Cityn todeta hyvällä syyllä olleen juuri oikealla hetkellä parempi. Ja toisaalta Liverpoolin ainoa tappio tuli juuri siinä ottelussa, mitä se ei olisi saanut hävitä.

Lokakuinen ottelu Anfieldilla päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta 3. tammikuuta Etihadilla City oli parempi maalein 2-1. Sergio Agüeron johtomaalista Liverpool vielä toipui, mutta Leroy Sanén Raheem Sterlingin esityöstä tekemä voittomaali osoittautui lopulta valioliigamestaruuden arvoiseksi.

Pep Guardiola ja Jürgen Klopp ovat kehuneet viime viikot kilvan toisiaan ja toistensa joukkueita. Herrat ovat taistelleet sarjamestaruudesta vuosien ajan jo Saksassa, ja Valioliigassa kisasta tuli kiihkeämpi kuin koskaan. Sarjalle taisto teki enemmän kuin hyvää, sillä vaikka europaikoista vääntö ja putoamispeikon hartioilta töniminenkin on kiinnostavaa seurattavaa, elää urheilu ennen kaikkea mestaruustaisteluista. Ja loistavan, huippujännittävän sellaisen City ja Liverpool totisesti Valioliigan ystäville tarjosivat.

Kaudella, jolloin 38 ottelusta häviää vain yhden, on vaikea enää keksiä paljoakaan parannettavaa. Liverpool kuitenkin hävisi juuri väärän ottelun, ja kenties materiaalin leveys keskitalven otteluruuhkissa oli sittenkin liian kovalla koetuksella. Tasurisuma tarjosi Citylle mahdollisuuden, johon paljon voittanut ryhmä ei malttanut olla tarttumatta. Kunnon hatunnoston Liverpool kaudestaan ansaitsee, mutta muistoksi jäi lopulta vain pari kultaista kenkää.

OptaJoe

@OptaJoe
1 - Liverpool became the first team in top-flight history to win as many as 30 games and 97 points in a season and not win the title. Additionally, no side has ever previously lost just one game in a top-flight season and not won the title. Margins.

Itkuvirsiin ei silti ole aihetta Liverpoolin leirissäkään. Olisi posketonta väittää, etteikö City olisi mestaruuttaan ansainnut. Se pelasi jälleen kerran erinomaisen kauden, ja oli monella mittarilla Valioliigan paras. Sen pienen kukonaskeleen verran Liverpoolia parempi.

WhoScored.com

@WhoScored
2018/19 Premier League Champions... @ManCity 👏👏👏

It's fair to say they deserved it!

Liverpool-fanien onneksi on vielä Mestarien liiga. Edellisestä Mestarien liigan voitosta on kulunut ”vain” 14 vuotta, ja mikäli Liverpool onnistuu säilyttämään vireensä seuraavien kolmen viikon ajan, lähtee se Madridin loppuotteluun Tottenhamia vastaan ennakkosuosikkina.