Liverpool – kausiennakko 2019-20: Lähellä ollaan, mutta riittääkö vieläkään?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Sisällysluettelo
- Viime kausi
- Pelaajasiirrot – lähteneet
- Pelaajasiirrot – saapuneet
- Tiesitkö tämän?
- Valmennus
- Tärkein pelaaja
- Arvio
- Ihanneavaus
- Kokoonpanolista
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Liverpool-faneille kausi 2018-2019 toi sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyvät uutiset olivat, että Liverpool kruunattiin kauden päätteeksi Mestarien liigan voittajaksi, ja Valioliigassa joukkue saavutti uuden komean yhden kauden piste-ennätyksensä 97 pistettä. Huonot uutiset olivat, ettei sekään riittänyt mestaruuteen, vaan Manchester City pysytteli pisteen verran edellä.
Pistesaalis oli korkein, minkä jokin joukkue Englannin pääsarjahistoriassa on koskaan saavuttanut voittamatta mestaruutta. Valioliigan aikakaudella paremman pistesaldon on summannut ainoastaan Manchester City – kausilla 2017-2018 ja 2018-2019. Liverpool oli siis erittäin hyvä kakkonen, mutta silti vain kakkonen.
Kovin paljon parannettavaa kausi ei edes jättänyt. Liverpool oli sarjan toiseksi paras niin kotona kuin vieraissakin, ja hävisi Anfieldilla kaikki kilpailut mukaan luettuna vain yhden ainoan ottelun – syyskuisen Liigacupin kohtaamisen Chelseaa vastaan 1-2. Kun myös FA Cupista tuli lähtö jo Wolverhamptonissa pelatun avausottelun jälkeen, sai Liverpool keskittyä kaikessa rauhassa Valioliigaan ja Mestarien liigaan.

Liverpool keikkui Valioliigan sarjakärjessä lähes puolet kierroksista, ja jyräsi erityisen vakuuttavasti syksyn aikana. Sarjakausi alkoi kuuden ottelun voittoputkella, ja marras-joulukuussa voittoja kertyi perättäin peräti yhdeksän. Vuodenvaihteessa Liverpoolilla oli peräti seitsemän pisteen kaula Manchester Cityyn, mutta sitten, 3. tammikuuta koitti vieraspeli Etihad Stadiumilla. Kärkiottelu tarjosi draamaa koko rahan edestä, mutta Leroy Sanén 72. minuutin maali ratkaisi Citylle 2-1-kotivoiton – ja käytännössä mestaruuden.
Tappio Manchesterissa oli Liverpoolille koko valioliigakauden ainoa. Vertailun vuoksi City hävisi kauden aikana neljästi – Crystal Palacelle, Chelsealle, Leicesterille ja Newcastlelle – mutta keskinäisistä otteluista City vei pisteet 4-1. Vaikka monien mielestä Liverpoolin mestaruushaaveet hävisivät tammikuun lopun ja maaliskuun alun välissä pelattuihin neljään tasapeliin kuudessa ottelussa, voidaan aivan yhtä perustellusti väittää keskinäisten otteluiden ratkaisseen mestaruuden. City jäi Liverpoolilta kaatamatta, ja siksi myös ensimmäinen valioliigamestaruus antaa yhä odotuttaa itseään. Englannin liigan Liverpool voitti viimeisen kerran kaudella 1989-1990, pari vuotta ennen Valioliigan perustamista.
Liverpoolin valioliigakausi oli vakuuttavaa tekemistä alusta loppuun, mutta kyllä kauteen omat kompastuskivensä mahtuivat. Kohtalokkaita pistemenetyksiä olisi voinut tulla aiemminkin, mutta joukkueen henkinen kantti oli täyttä rautaa, ja moni vaikea peli käännettiin aivan lopussa voitoksi tai tasapeliksi. Syyskuisen vieraspelin Stamford Bridgellä tasoitti vasta viime minuuteilla Daniel Sturridge, ja joulukuisen Merseysiden derbyn sankari oli lisäajan kuudennella minuutilla 1-0-voittomaalin puskenut Divock Origi. Maaliskuun lopun Tottenham-pelin voittomaali merkittiin lopulta Spurs-toppari Toby Alderweireldin omaksi maaliksi.
Ilman näitä ja muutamia muita tärkeitä lopun nousuja ja ratkaisuja olisi mestaruustaisto saattanut nuupahtaa jo varhain, mutta nyt Liverpool ja Manchester City kävivät kannusta kenties valioliigahistorian tasokkaimman ja jännittävimmän kamppailun. Kun takajoukko rämpi keväällä toinen toistaan pahemmin, eivätkä Mestarien liigan paikat tuntuneet kelpaavan kenellekään, vaihtoivat Liverpool ja Manchester City kärjessä iskuja kuin Rocky Balboa ja Apollo Creed konsanaan.
Kautensa yhdeksän pelin voittoputkeen päättäneen Liverpoolin oli tyydyttävä niukkaakin niukempaan tappioon, kun Manchester City nappasi täyden pistepotin loppusuoralla peräti 14 peräkkäisestä ottelusta. Reds teki kaikkensa ja odotti mestarin kompastumista, mutta sellaista ei koskaan nähty, ja City kruunattiin toisena vuonna peräkkäin mestariksi.

Liverpool teki kauden aikana komeat 89 maalia, mutta onnistui ennen kaikkea puolustuspäässä. 22 päästettyä maalia oli sen Valioliiga-aikakauden pienin lukema, ja jopa City päästi yhden maalin enemmän. Nolla pysyi omissa peräti 21 kertaa. Suurin kiitos puolustuspään pitävyyden parantamisesta on jaettu seuran kahdelle megahankinnalle, tammikuussa 2018 Liverpooliin siirtyneelle Virgil van Dijkille sekä epäonnensoturi Loris Kariusin kesällä 2018 maalin suulla korvanneelle Alisson Beckerille.
Jos lähes nappikausi Valioliigassa jättikin karvaan sivumaun, käänsi Mestarien liigan valloittaminen sesongin kuitenkin heittämällä positiiviseksi. Helpolla ei tosin pytty kotiin tullut, vaan vaikeuksia oli jo lohkovaiheesta lähtien. Aivan kuten finaalivastus Tottenhamkin, meni Liverpoolkin lohkostaan jatkoon rima väpättäen.
Liverpool hävisi lohkovaiheessa kaikki kolme vieraspeliään, mutta kotiotteluista Paris Saint-Germainia, Belgradin Punaista Tähteä ja Napolia vastaan Liverpool poistui voittajana. PSG voitti lohkon ja Liverpool ja Napoli päätyivät tasapisteisiin, kummallakin ollessa yhdeksän pistettä kerättynä. Kun keskinäiset ottelutkin menivät tasan (molemmat voittivat kotipelinsä 1-0), vertailtiin koko lohkon maalieroa. Se oli molemmilla kaksi maalia plussan puolella, mutta jatkopaikka meni lopulta Liverpoolille sen tehtyä lohkon kaikissa otteluissa kaksi maalia Napolia enemmän (9 vs. 7).
Pudotuspelien avauksessa Liverpool jäi Anfieldilla maalittomaan tasapeliin Bayern Müncheniä vastaan, joten iso savotta oli jälleen edessä. Etelä-Saksasta Liverpool haki kuitenkin 3-1-voiton Sadio Manén kahdella ja Virgil van Dijkin yhdellä maalilla, ja paikka kahdeksan sakissa oli plakkarissa.
Porton Liverpool raivasi tieltään helposti yhteismaalein 6-1, mutta välierissä vastaan asettui ennakkosuosikin harteilleen saanut FC Barcelona. Ottelupari vaikutti jo melko lailla taputellulta, kun Barcelona voitti kotipelinsä Camp Noulla 3-0. Liverpool ei kuitenkaan suostunut taipumaan, ja Jürgen Klopp jakoi lehdistötilaisuutta myöten julkisesti uskoa omiinsa. ”Pelaajien täytyy vain yrittää, tai epäonnistua kauneimmalla mahdollisella tavalla”, Klopp muotoili. Se kannatti.
Anfieldilla pelatussa toisessa osaottelussa Divock Origi vei jo alkuhetkillä Redsin 1-0 johtoon, mutta harva jaksoi uskoa finaalipaikkaan vieläkään. Toinen puoliaika menikin sitten täydeksi hulinaksi ja teki ottelusta unohtumattoman klassikon.
Ensin loukkaantuneen Andy Robertsonin tauon jälkeen korvannut Georginio Wijnaldum teki kahdessa minuutissa kaksi maalia, ja toi otteluparin yhtäkkiä tasoihin. Barcelonan kaiken nähnyt supertähtiryhmittymä tärisi ja vapisi.
Ja kun vierasjoukkue tuntui jo valmistautuvan henkisesti jatkoaikaan, iski Liverpool ikimuistoisen 4-0 -voitto-osuman. Xherdan Shaqiri oli lähestymässä kulmalippua, kun tilanteesta muka pois kävellyt Trent Alexander-Arnold kääntyikin yhtäkkiä ja lähetti kulmapotkun matkaan. Barca-puolustus nukkui täysin ja pudotuspelien suuri sankari Divock Origi pääsi vapaasti saattelemaan Liverpoolin Madridissa pelattavaan loppuotteluun.

Ottelu oli kuin loistava metafora Liverpoolin kollektiivisesta onnistumisesta koko kaudella. Kun kaikki puhuivat Mohamed Salah’sta ja Virgil Van Dijkista, nousivat Barcelonan tähtisikermän kaatajiksi miehet nimeltä Gini Wijnaldum ja Divock Origi – kaksi pitkän linjan puurtajaa, joista ei ole tavattu otsikoita kirjoittaa. Yllättäviä ratkaisijoita Liverpool todella tarvitsikin, sillä Salah ja Roberto Firmino seurasivat välierien ratkaisuottelua loukkaantuneina katsomossa.
Finaaliin Liverpool lähtikin sitten jo suosikkina, eikä se antanut Tottenhamin yllättää. Johtoon se pääsi jo ensihetkillä saatuaan rankkarin vain 24 sekunnin pelin jälkeen. Mohamed Salah upotti pilkun, ja loppunumerot 2-0:aan viimeisteli kolme minuuttia ennen täyttä aikaa Divock Origi. Jalkapallon seurajoukkuekausi huipentui näin ollen Liverpoolin mestaruusjuhliin.
Monien verkkokalvoille piirtyi epäilemättä pätkä ensimmäisen pokaalinsa Liverpoolissa voittaneesta Jürgen Kloppista rallattelemassa ”Let’s talk about six, baby” kuorma-auton lavalla voiton paraatissa. Tällä rakastettu saksalaismanageri viittasi Liverpoolin kuudenteen Euroopan Cupin tai Mestarien liigan voittoon. Mestaruuksista kaksi on tullut Mestarien liigan aikakaudella. Edellisessä triumfissa kaudella 2004-2005 tärkeässä osassa oli myös Suomen Sami Hyypiä.
Onnistujista Liverpoolin mahtavassa kaudessa ei todellakaan ollut pulaa, kun Wijnaldumin ja Origin kaltaiset työmyyrät nousivat suurimpien sankarien joukkoon. Virgil Van Dijk oli koko kauden ajan ohittamaton, ja Sadio Mané ja Mohamed Salah jakoivat yhdessä Arsenalin Pierre-Emerick Aubameyangin kanssa Valioliigan maalikuninkuuden. Oman osaamisensa ylärajoilla pelasi kuitenkin erittäin moni joukkueen pelaaja, ja siksi vuosikymmeniä himoittu Valioliigan mestaruus jäikin kutkuttavan lähelle. Kausi oli melkoinen täysosuma myös Jürgen Kloppilta, mutta ennen liigamestaruutta ei työ ole kuitenkaan vielä tehty.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Danny Ings (kh, 26, Southampton)
Liverpoolin vuonna 2015 hankkima hyökkääjä vietti jo viime kauden lainalla juniorivuosien seurassaan Southamptonissa. Lähes kaksi vuotta kahden vaikean polvivamman takia missannut Ings teki viime kaudella seitsemän maalia 24 valioliigaottelussa ja jatkoi nyt pysyvällä siirrolla Pyhimyksiin. Siirtosumma oli lähes nelinkertaistunut neljän vuoden takaisesta ja oli nyt 22,2 miljoonaa euroa.

Simon Mignolet (mv, 31, Club Brugge)
Kokenut belgialaistorjuja palasi kotimaahansa Belgiaan yhdeksän Valioliigassa vietetyn vuoden jälkeen. Liverpooliin Mignolet siirtyi kesällä 2013, pelaten seurassa kaikkiaan 204 virallista ottelua. Vuosina 2013-2017 Mignolet oli lähes kiistaton ykkösvahti Liverpoolissa, mutta pikkuhiljaa torjuntavastuu alkoi siirtyä Jürgen Kloppin hankkimalle Loris Kariusille yhä enemmän. Karius kuitenkin poistui vahvuudesta kevään 2018 Mestarien liigan finaalikatastrofin jälkeen. Kun tilalle värvättiin AS Romasta Allison, ei Mignolet’lla ollut hierarkiaan enää mitään nokan koputtamista. Mignolet pelasi viimeisellä Liverpoolin kaudellaan vain kaksi tappiollista cup-ottelua, ja myytiin nyt seitsemällä miljoonalla Bruggeen. Vaikka Mignolet jääkin Belgian maajoukkueessa täysin Thibaut Courtois’n sparraajan rooliin, on hän Bruggessa taas päivänselvä ykkösvahti ja koko joukkueen kirkkain timantti.
Marko Grujic (kk, 23, Hertha Berlin/laina)
191-senttinen serbialainen siirtyi Liverpooliin tammikuussa 2016 Jürgen Kloppin ja apuvalmentaja Zeljko Buvacin pitkien henkilökohtaisten suostuttelujen jälkeen. Seitsemän miljoonaa euroa maksanut Grujic on kuitenkin pelannut Liverpoolissa vasta 14 ottelua, joista Valioliigassa ja Mestarien liigassa on kertynyt yhteensä vaivaiset 57 peliminuuttia (kahdeksan peliä Valioliigaa ja yksi Mestarien liigassa). Näyttöpaikat ovat siis olleet todella vähissä. Viime kauden Grujic vietti lainalla Bundesliigan Hertha Berlinissä ja onnistui Saksassa loistavasti. Ei ihme, että Hertha halusi jatkaa lainaa myös uudelle kaudelle.

Alberto Moreno (vp, 27, Villarreal)
Espanjalaispuolustaja vietti Liverpoolissa viisi kautta, joista vain kaksi ensimmäistä isossa roolissa. Viimeisellä kaudellaan Moreno pelasi vain viidessä ottelussa kaikissa kilpailuissa, yhteensä 344 minuuttia. Parhaiten Moreno muistetaankin päättyneeltä sesongilta Mestarien liigan voittojuhlista, kun hän esitteli mitali kaulassaan T-paitaansa, jossa oli juuri loppuottelun alla edesmenneen futistähden, Morenon hyvän ystävän ja pelikaverin José Antonio Reyesin kuva. Liverpool ei saanut siirtokorvausta miehestä, josta se maksoi aikanaan itse 18 miljoonaa euroa.
Ben Woodburn (vh, 19, Oxford/laina)
Nuoresta iästään huolimatta Woodburn on pelannut jo kymmenen ottelua Walesin A-maajoukkueessa. Liverpoolin oma kasvatti nousi otsikoihin jo marraskuussa 2016, kun hän debytoi Redsin ykkösjoukkueessa vain hieman 17-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Tehdessään maalin Leedsin verkkoon Liigacupin puolivälieräpelissä kolme päivää debyyttinsä jälkeen, Woodburnista tuli Liverpoolin seurahistorian nuorin maalintekijä (17 vuotta, 45 päivää). Sittemmin minuutit ovat olleet paljon tiukemmassa. Viime kauden lainastintti Sheffield Unitedissakaan ei oikein onnistunut, osin nilkkavammankin takia. Täksi kaudeksi huippulupaus lainattiin Ykkösliigan Oxfordiin, jossa hän syötti maalin heti sarjan avauskierroksella.
Connor Randall (op, 23, ilman seuraa)
Liverpoolin oma kasvatti esiintyi kaudella 2015-2016 kolmessa valioliigaottelussakin, mutta muuten peliminuutteja on kertynyt vain cup-otteluissa, lainapesteillä alasarjassa tai Liverpoolin reservijoukkueessa. Viimeinen piipahdus Liverpoolin edustusmiehistössä tammikuussa 2017 pelatussa FA Cupin ottelussa Wolvesia vastaan. Lainat veivät Randallin Heartsiin ja Rochdaleen, mutta jäi viime kauden päätyttyä ilman sopimusta.
Sheyi Ojo (oh, 22, Glasgow Rangers/laina)
Laiturinuorukainen pelasi kaudella 2015-2016 kahdeksan valioliigapeliä Liverpoolissa, mutta viime vuodet ovat olleet paikallaan polkemista. Hakenut välillä vauhtia Fulhamista ja Ranskan liigan Reimsista, jossa viime kausi oli kuitenkin vaisu. Lainattiin täksi kaudeksi Steven Gerrardin oppiin Glasgow Rangersiin, jossa tehnyt kaksi maalia kolmessa Eurooppa-liigan karsintaottelussa. Englannin juniorimaajoukkueet läpi kolunnut Ojo on väläytellyt mahdollisuutta edustaa A-maajoukkuetasolla Nigeriaa.

Daniel Sturridge (kh, 29, ilman seuraa)
Kahdessa aikuisten arvoturnauksessa Englannille maalannut Sturridge on pelannut Valioliigaa peräti kolmessa TOP 6 -joukkueessa – ensin juniorivuosien seurassaan Manchester Cityssä, sitten Chelseassa ja vuodesta 2012 lähtien Liverpoolissa. Väliin mahtuu myös puolen vuoden lainapesti Boltoniin. Sturridgen paras kausi oli kausi 2013-2014, jolloin hän tykitti Liverpoolille 21 liigamaalia ja sai palkinnoksi valinnan sarjan tähdistökentälliseen. Sitten alkoi sitkeä loukkaantumiskierre, joka johti vääjäämättömään tasonlaskuun. Oli reisivammaa, polvivammaa, lonkkavammaa, pohjevammaa ja ties mitä. Maajoukkuejuna taisi jo mennä, mutta viime kaudella konkari teki kuitenkin pienestä peliajasta huolimatta neljä maalia. Tuoreimmat huhut vievät Sturridgea turkkilaiseen Trabzonsporiin, mutta otsikoissa hyökkääjä on ollut kesän aikana ihan muista syistä. Ensin hänen koiransa varastettiin miehen Los Angelesin kodista, ja sitten heinäkuussa Sturridgelle mätkäistiin sakot ja pelikielto tämän lyötyä viime talvena vetoa omasta pelaajasiirrostaan.
Ádám Bogdán (mv, 31, ilman seuraa)
Liverpool kiinnitti unkarilaistorjujan kesällä 2015 ilmaisella siirrolla. Bogdán pelasi Liverpoolin edustusjoukkueessa kaikkiaan kuusi ottelua, joista kaksi Valioliigassa kaudella 2015-2016. Marraskuussa 2016, lainapestillä Wiganissa, Bogdánin polven ristisiteet hajosivat, ja edessä oli peräti 20 kuukauden pituiseksi venynyt pakkolepo. Viime kaudella Bogdán palasi tositoimiin skotlantilaisessa Hibernianissa, ja pelasi onnistuneen kauden. Liverpool ei kuitenkaan jatkopahvia enää tarjonnut, joten edessä on uuden seuran etsintä.
Harry Wilson (oh, 22, Bournemouth, laina)
Vähälle vastuulle Liverpoolissa jäänyt Harry Wilson siirtyi vuoden mittaiselle lainalle Bournemouthiin. Viime kausi vierähti Mestaruussarjassa pelaavassa Derbyssä Frank Lampardin alaisuudessa. Siellä Wilson teki komeat 15 maalia 40 sarjaotteluun. Voi nousta tulevalla kaudella isoon rooliin Bournemouthissa.
Taiwo Awoniyi (kh, 21, Mainz/laina)
Liverpool kiinnitti nigerialaishyökkääjän kesällä 2015, mutta vielä tähän päiväänkään mennessä Awoniyille ei ole irronnut Englannista työlupaa. On pelannut lainalla Saksan kakkostasolla sekä Hollannin ja Belgian pääsarjoissa. Nyt edessä on lainapesti Mainzissa, Saksan Bundesliigassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sepp van den Berg (kp, 17, Zwolle)
Jos oli Liverpool pannut viime vuosina siirtomarkkinoilla toden teolla tuulemaan, on tänä kesänä ollut taas hiljaisempaa. Joukkueen kallein hankinta on 1,9 miljoonaa euroa maksanut topparilupaus Sepp van den Berg, jolla tuskin on vielä tulevalla kaudella isommin asiaa edustusjoukkueen kokoonpanoon. Pelipaikkansa ja kansallisuutensa takia 189-senttistä Van den Bergiä on luonnollisesti jo verrattu Virgil van Dijkiin. Kuka ties nuorukaisessa on Van Dijkille seuraaja, jos ja kun hän joskus Liverpoolin jättää? Tai ehkä punapaidoissa nähdään lähivuosina täysin hollantilainen topparipari? Hollannin poikamaajoukkueessa pelaava Van den Berg debytoi Eredivisiessä ollessaan vain 16 vuoden ja kahden kuukauden ikäinen. Liverpool-siirtoon mennessä pääsarjapelejä on vyöllä jo 21. Kenties siivu nuorukaisen kehityksestä voidaan lukea myös Huuhkajien ansioksi, sillä monissa näistä peleistä Van den Bergiä mentoroi toppariparina Suomen Thomas Lam. Van den Bergin haluttavuudesta kertoo puolestaan se, että Bayern Münchenistä soiteltiin kiihkeästi Van den Bergille ja tämän agentille pelaajan ollessa jo Liverpoolin lääkärintarkastuksessa.

Adrián (mv, 32, West Ham)
Simon Mignolet’n lähdettyä takaisin kotikonnuilleen Liverpool tarvitsi uuden kakkosvahdin. Tällainen löytyi Lontoosta, kun Real Betisin kasvatti Adrián jäi West Hamissa ilman jatkopahvia. Adrián vietti Hammersissa kuusi kautta, joista kaksi täyttä kautta kiistattomana ykköstorjujana. Debyyttikautensa edetessä Adrián ohitti nokkimisjärjestyksessä itsensä Jussi Jääskeläisen. Viimeisellä West Ham -kaudellaan Adrián ei kuitenkaan pelannut Valioliigassa minuuttiakaan, vaan sai peliaikaa vain viidessä cup-ottelussa, kapteeninnauha käsivarressaan. Lukasz Fabianski rohmusi kaiken peliajan sarjapeleissä. Espanjalaisella on kokemusta Valioliigasta kaikkiaan 125 pelatun ottelun verran, mutta La Ligassa takana vain yksi pelattu kausi. Selkeä kakkonen Alissonin takana, mutta oletettavasti hyvin luotettava sellainen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tiesitkö tämän?” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561380427521{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
Liverpoolin avainpelaajiin lukeutuva James Milner, 33, liittyi viimein maaliskuussa 2018 Twitteriin, ja nyt miehellä on vajaat 718 000 seuraajaa. Vajaat viisi vuotta pidempään Twitter-yleisöä on sen sijaan hauskuuttanut yksi jalkapallon suosituimmista parodiatileistä ”Boring James Milner”, jolla seuraajia on vajaat 652 000. Jos et vielä ottanut tiliä haltuun, ota ihmeessä. Tai miksei vaikka molemmat.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Jürgen Klopp

Klopp saapui Anfieldille lokakuussa 2015. Numerot kertovat saksalaisen vaikutuksesta. Liverpool jäi kaudella 2014-15 kuudenneksi 62 pisteellä ja maalierolla 51-48.
Brendan Rodgers kesti vielä hetken, mutta Klopp korvasi pian pohjoisirlantilaisen.
Klopp, 52, on kehittänyt joukkuettaan määrätietoisesti. Liverpool jäi keväällä 2019 niukasti Valioliigan kakkoseksi 97 pisteellä ja maalierolla 89-22. Liverpool nappasi pettymyksen jälkeen Mestarien liigan pokaalin, kun Tottenham taipui loppuottelussa luvuin 2–0.
Anfieldilla on palanut rahaa, mutta Klopp on tehnyt yhdessä seuran siirtokomitean kanssa viisaita liikkeitä ja tehnyt rahaa myynneillä.
Jos Rodgers vaihtoi loppuaikoinaan ryhmityksestä toiseen, on Klopp luottanut jo pitkään 4-3-3-muotoon ja säätänyt numeroyhdistelmää tarvittaessa. Tietty jämäkkyys on luonut toiminnalle rautaisen pohjan. Klopp tietää, mitä osa-alueita vahvistaa.
Klopp on onnistunut siirtomarkkinoilla hyvin. Maalivahti Alisson, toppari Virgil van Dijk ja kärkipään parivaljakko Sadio Mané-Mohamed Salah kuuluvat pelipaikoillaan maailman eliittiin. Vasen puolustaja Andrew Robertson, keskikentän Fabinho ja Georginio Wijnaldum sopivat niin ikään mainiosti kokonaisuuteen.
Samalla Liverpool on astunut urheilutieteen saralla uudelle tasolle. Seuran edustusjoukkueen taustalla on valtava, yli 20-henkinen taustatiimi, jossa vastuut on jaettu hyvin tarkasti. Liverpoolilla riittää osaajia esimerkiksi erikoistilanteisiin. Klopp johtaa kokonaisuutta ja antaa kasvot.

Klopp on jakanut taitavasti vastuuta. Hollantilainen Pepijn Lijnders vaikuttaa vahvasti punaisten otteisiin. Klopp tunnettiin ennen täyden höyryn hevimetallijalkapallostaan. Liverpool juoksi saksalaisen alaisuudessa vielä kaudella 2015-16 päämäärättömästi. Klopp puhui tuolloin julkisesti, että joukkueen pitää liikkua vähintään 115 kilometriä ottelussa.
Enää Klopp ei vastaavia höpise. Liverpool vaihtelee prässitasojaan. Joukkue vetäytyi Mestarien liigan loppuottelussa matalalle, kun teki aikaisen johtomaalin. Liverpool rytmittää.
Lijnders on tuonut punaisten pallonhallintaan selkeää ideaa. Liverpool yrittää voittaa tilaa heti, kun on mahdollista. Tämä perustuu marcelobielsamaiseen AAA-ajatteluun (advanced area actions). Tämä taas viittaa siihen, että jokainen peliteko syöttämisestä kuljettamiseen mitataan sen mukaan, murtavatko ne vastustajan linjoja. Liverpool haluaa siis edetä.
Suoraviivaisuus heijastuu erityisesti hetkillä, jolloin Liverpool voittaa pallon. Liverpool yrittää pelata pallon nopeasti usein ylhäällä kyttääville Manélle ja Salahille. Hyökkäyskolmikon kolmas jäsen, Roberto Firmino, saapuu sen sijaan usein vastaan ja luo liikkeillään tilaa Manélle ja Salahille.
Liverpool on harjoitellut kesällä vajaalla ryhmällä, kun pelaajia on puuttunut maajoukkuekomennusten ja loukkaantumisten vuoksi. Joulukuussa joukkue joutuu Qatariin Fifan MM-turnaukseen. Reissu rikkoo pahasti rytmiä. Klopp mitataan jälleen kerran. Saksalaisen on onnistuttava ohjelmoinnissaan täydellisesti, jotta joukkueen vireystila pysyy korkealla läpi raskaan talven.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379679785{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Virgil van Dijk

Kun Virgil van Dijk siirtyi Liverpooliin tammikuussa 2018 muhkealla 84,5 miljoonan euron siirtokorvauksella – puolustajien uudella ME-summalla – moni pyöritteli päätään hinnan edessä. Ei sillä, massiivinen se summa on edelleen, mutta nykymarkkinoiden vallitessa Van Dijk oli helposti hintansa väärti.
Manchester Unitediin siirtynyt Harry Maguire rikkoi elokuussa puolustajien ME:n, mutta Van Dijkin saavutuksiin englantilaistopparilla on vielä matkaa. Van Dijk voitti viime kaudella Mestarien liigan – Man of the Matchina – ja vei kapteenina Hollannin Nations Leaguen loppuotteluun. Kauden päätteeksi hän voitti kuta kuinkin kaikki palkinnot, joita puolustajan on mahdollista voittaa. Nyt spekuloidaankin – aivan perustellusti – voisiko hollantilainen voittaa jopa Ballon d’Orin. Viimeksi puolustaja (Fabio Cannavaro) on valittu maailman parhaaksi pelaajaksi vuonna 2006, mutta tämän jutun kirjoitushetkellä Liverpoolin puolustajakolossi on jopa vedonlyöntiyhtiöiden ykkössuosikki palkinnon saajaksi.
Puolustajien onnistumista ei lueta tilastoista aivan samaan tapaan kuin hyökkäyspään pelaajien – joskin Van Dijkin kuusi maalia olikin komea saldo. Van Dijkin dominointi on todistettava omin silmin. Toki spesifimmät tilastot antavat vakuuttavaa tukea hollantilaisen ylivoimalle, ja kieltämättä nämä näytöt ovat suorastaan järjenvastaisia. Tilastopalvelu OptaJoe nimittäin tiedotti Mestarien liigan loppuottelun jälkeen, ettei yksikään pelaaja ollut harhauttanut onnistuneesti Van Dijkia miehen 64 viimeisessä Liverpoolin paidassa pelaamassaan ottelussa.
Topparijätti oli Liverpoolilta siis täydellisen onnistunut ostos, vaikka kauppa vaatikin pitkää ja tuskallista kädenvääntöä Southamptonin kanssa ja hintakin karkasi pilviin. Katua ei silti ole tarvinnut, sillä Van Dijk pani kertaheitolla kuntoon Liverpoolin heikoimpana pidetyn osa-alueen. Van Dijkin loukkaantuminen olisi joukkueelle kova takaisku, sillä 28-vuotias hollantilainen oli joukkueen kenttäpelaajien viime kauden peliaikakunkku, eivätkä paikkaajat ole lähelläkään samaa tasoa. Niin kauan kuin Van Dijk kuitenkin pysyy kunnossa ja pitää tasonsa vähintään yhtä korkealla kuin tähänkin saakka, ei Liverpoolin tarvitse puolustuksestaan murehtia. Tällöin myös mahdollisuudet jättipottiin Valioliigassa ovat olemassa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 2
Käytännöllisesti katsottuna Liverpoolilla on kaikki palikat kunnossa. On (lähes kirjaimellisesti) maailmaa syleilevä ja tasonsa useissa seuroissa osoittanut huippuvalmentaja Jürgen Klopp ja huippuunsa trimmattu taustatiimi. On maailman ehdotonta eliittiä edustava huippumaalivahti Alisson. On Virgil Van Dijkin rautaisesti ohjaama puolustus, sekä Kloppin pelitavan unissaankin osaava keskikenttä. Ja on tulivoimainen kärkitrio, jonka loukkaantumisistakin todistetusti kaiken lisäksi selvitään mitat täyttäävien sparraajien turvin. Viimeisen silauksen antaa yksi maailman uskollisimmista ja äänekkäimmistä kotiyleisöistä, jonka ei viime kaudella tarvinnut tappioita sarjassa todistaa.
Minkäänlaista yllätysmomenttia Liverpoolille ei ensi kaudella suoda, vaan niin pelaajisto kuin pelitapakin ovat vastustajien tiedossa. Jokaikinen joukkue haluaa vuorenvarmasti päästä tuulettamaan voittoa Liverpoolista. Haasteet eivät ainakaan helpotu, ja kuormitustakin on enemmän seurajoukkueiden MM-turnauksen ja kahden Supercupin myötä.

Jürgen Klopp pääsee epäilemättä kauteen pienemmillä paineilla, kun plakkarissa on vihdoinkin voitettu pokaali myös Liverpoolissa. Mestarien liigan voitto poisti varmasti myös joukkueilta raskainta taakkaa edelliskevään ankaran pettymyksen jälkeen, mutta tiettävästi kannattajakunta janoaa kaikista eniten nimenomaan Valioliigan voittoa. Siihen Liverpoolilla on täydet mahdollisuudet, mutta unelman tiellä on tälläkin kaudella tuttu este – entisestäänkin vahvistunut Manchester City. Viime kauden mestaruuskamppailusta on vaikeaa pistää enää paremmaksi, mutta kiivas rypistys on nytkin odotettavissa.
Liverpoolin lienee joka tapauksessa pakko kierrättää pelaajistoaan viime kautta enemmän, jotta ylirasitukselta ja tarpeettomilta loukkaantumisilta vältytään. Pep Guardiolan Cityn tason tuntien voi olla, että pienetkin kompuroinnit jo alkukaudesta voivat olla mittelössä kohtalokkaita.
Me arvioimmekin, että tälläkin kaudella Liverpoolin on tyytyminen sinänsä kunniakkaaseen kakkostilaan. Joukkueen ikärakenne on kuitenkin sen verran ihanteellinen, että Liverpoolinkin vuosi tulee vielä.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]
[table id=52 responsive=”collapse”]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]
Kierrätysvapaita ilmaiskierroksia tai 5 000 käteistä
- Tuohi – Turvallinen ja luotettava
- Ei kierrätystä!
- Voitot tilille minuutissa
- Suomalaislupaus ja Chelsea jatkosopimukseen
- Pep Guardiola haluaa auttaa ongelmansa myöntänyttä Phil Fodenia: ”Hän on meidän pikkupoikamme”
- Romano: Pep Guardiola vahvisti kantansa Kyle Walkerin tilanteesta
- Arne Slot ei pitänyt Trent Alexander-Arnoldin harjoittelumotivaatiosta viime kesänä: ”Sanoin hänelle pari juttua…”
- Thomas Tuchel nimesi Englannin maajoukkueen kesäkuun peleihin – Ivan Toney pitkästä aikaa mukana
- RMC: Chelsea kiinnostunut Eintracht Frankfurtin hyökkääjästä – suuri hintalappu siirron esteenä?
- ESPN: Tällaisia pelaajia Rúben Amorim haluaa Manchester Unitediin
- Son Heung-Minille sattui erikoinen haaveri Tottenhamin voitonjuhlissa – pokaalista taisteluarvet
- BBC: Arsenal lähellä jatkosopimusta luottolaiturin kanssa
- Lähteekö Man United -hyökkääjä seurasta? Sanoi suorat sanat hävityn finaalin jälkeen
- ESPN: Tällaisia pelaajia Rúben Amorim haluaa Manchester Unitediin
- Lähteekö Man United -hyökkääjä seurasta? Sanoi suorat sanat hävityn finaalin jälkeen
- Son Heung-Minille sattui erikoinen haaveri Tottenhamin voitonjuhlissa – pokaalista taisteluarvet
- Roy Keane kertoi mielipiteensä Manchester Unitedin finaalitappiosta
- Thomas Tuchel nimesi Englannin maajoukkueen kesäkuun peleihin – Ivan Toney pitkästä aikaa mukana
- Arne Slot ei pitänyt Trent Alexander-Arnoldin harjoittelumotivaatiosta viime kesänä: ”Sanoin hänelle pari juttua…”
- RMC: Chelsea kiinnostunut Eintracht Frankfurtin hyökkääjästä – suuri hintalappu siirron esteenä?
- Bruno Fernandes puhui tulevaisuudestaan: ”Jos seura kokee, että…”
- BBC: Arsenal lähellä jatkosopimusta luottolaiturin kanssa
- Luke Shaw latasi suorat sanat Manchester Unitedista: ”Emme ole edes lähellä”