Valioliigakauden alkuun on aikaa enää päivä, ja TOP 5 -listammekin saavat päätöksensä. Viimeisenä esittelyvuorossa ovat sarjan parhaat laitahyökkääjät.

Tässä joukossa on pelaajia, jotka jaksavat sahata laitaansa edestakaisin pystysyöttöjen perässä, ja joiden nälkä vain yltyy pallon löytäessä tiensä maaliin. Laukaus lähtee sähäkästi jokaiselta, mutta kenties vieläkin palkitsevampaa on keskityksen päätyminen kärkimiehelle, joka jatkaa pallon maaliin.

Valioliigan viime kauden tehomies ja syöttökunkku, Chelsean Eden Hazard siirtyi kesän jättisiirrolla Real Madridiin, joten listan ykköspaikka jäi tavallaan ”auki”. Laadukkaita laitamenijöitä löytyy kuitenkin edelleen, ja uusiakin on sarjaan siirtynyt.

5) Wilfried Zaha (Crystal Palace)

Innokas harhauttelija siirtyi helmikuussa 2016 Manchester Unitedista takaisin kasvattajaseuransa Crystal Palacen riveihin, ja maksoi Kotkille vain vaivaiset 3,8 miljoonaa euroa. Sijoitus on totisesti kannattanut. Zahalla on takanaan kolme perättäistä huipputehokasta kautta, joista viimeisimmällä hän summasi kymmenen maalia ja kymmenen maalisyöttöä.

Zahaa on ajoittain syytelty sukeltamisista, mutta valmentaja Roy Hodgsonin mielestä laiturin vauhti vain on puolustajille liikaa, joten häntä rikotaan jatkuvasti. Viimeisten viiden vuoden aikana Zaha onkin ollut Eden Hazardin jälkeen sarjan eniten rikottu pelaaja.

Norsunluurannikon maajoukkuemies on monien mielestä ehkä sarjan paras TOP 6 -joukkueen ulkopuolinen pelaaja. Arsenal halusi murtaa moisen maineen, sillä se yritti tosissaan hankkia Zahan kesällä riveihinsä. Näillä näkymin Zahan tie voi kuitenkin viedä Evertoniin. Siirtopyynnön mies on Crystal Palacelle jo jättänyt.

Wilfried Zaha on ollut vuosia Crystal Palacen kantava voima, mutta nt maisema on lähellä vaihtua. Kuva: Getty Images

4) Sadio Mané (Liverpool)

27-vuotias Sadio Mané jakoi viime kaudella Valioliigan maalikuninkuuden Mohamed Salah’n ja Pierre-Emerick Aubameyangin kanssa 22 osumallaan. Maalisyöttöjä hänelle kirjattiin vain kaksi, joten Mané on tässä viisikossa selkeästi muita ratkaisukeskeisempi pelaaja.

Nopeasti tilanteisiin rynnivä Mané aistii maalipaikat hienosti, ja on hyvä säntäämään puolustajilta karkuun aivan paitsion rajamailta. Ahnas kärkkyminen tosin näkyy tilastoissakin, sillä viime kaudella Mané livahti 25 kertaa paitsionkin puolelle.

Vaikka Manén maalimäärä olikin todella komea, tarvitsee hän silti edelleen verrattain paljon maalipaikkoja viimeistelyssä onnistuakseen. Senegalilaisen onneksi niitä myös syntyy, mutta ohipelejä on vielä turhan usein. Manén huikea viime kausi huipentui kesällä hienoihin Afrikan mestaruuskisoihin. Senegal eteni loppuotteluun Algeriaa vastaan, ja kolme maalia kisoissa tehnyt Mané valittiin turnauksen tähdistökentälliseen. Myöhäisen loman aloituksen takia Manéa saatetaan lepuuttaa alkukaudesta.

Sadio Mané ja Mohamed Salah tekivät maaleja tasatahtiin, kirjaimellisesti. Kuva: Getty Images

3) Bernardo Silva (Manchester City)

24-vuotias portugalilainen on pelannut Taivaansinisissä kaksi kautta, ja on noussut nopeasti yhdeksi joukkueen avainpelaajista. Silva kykenee pelaamaan sekä keskellä että oikealla laidalla. Kevin De Bruynen sairauslomien aikaan Silva siirrettiin usein keskelle, mutta parhaiten hän viihtyy lähempänä sivurajaa.

Viime kaudella Silva tehoili Valioliigassa seitsemän maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Hänen kuntonsa kestää ankarammatkin ottelurumbat, ja suoritustaso pysyy hämmästyttävän vakaana illasta toiseen. Silva tietää, mitä tekee, edistää peliä järkevillä ratkaisuilla ja ajattelee aina ensin joukkueen etua. Siksikin hänestä on tullut Citylle kullanarvoinen pelaaja. Syöttövalikoima on laaja ja suoritusvarmuus huippuluokkaa.

Onnistumiset eivät suinkaan rajoitu pelkkään seurajoukkueeseen, sillä Portugalin voitettua kesällä historian ensimmäisen Nations Leaguen, Silva valittiin Final Four -lopputurnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Bernardo Silva on Pep Guardiolan luottomies. Kuva: Getty Images

2) Ryan Fraser (Bournemouth)

Vain 163-senttinen Ryan Fraser on tämän listan pieni suuri yllätysnimi, mutta ansaitsee paikkansa ehdottomasti vakuuttavilla viime kauden näytöillään. Skotlannin maajoukkuemiehelle tilastoitiin peräti 14 maalisyöttöä, joka riitti syöttötilastossa Eden Hazardin jälkeen kakkospaikkaan.

Fraserin ja 14 maalia tehneen Callum Wilsonin saumaton yhteispeli oli nautinnollista seurattavaa. Kaksikko loi toinen toisilleen kauden aikana 31 maalipaikkaa, ja oli suoraan mukana 44 maalissa. Pitkälti näiden miesten ansiosta Bournemouth oli viime kaudella Valioliigan seitsemänneksi maaliahneinen joukkue, heti kuuden suuren jälkeen.

Valioliiga tilastoi kotisivuillaan myös ”hyviä luotuja maalipaikkoja”, Big chances created. Fraser voitti tämän tilaston viime kaudella suorastaan ylivoimaisesti 28 maalipaikallaan, kun kakkosena tulevalla Hazardilla merkintöjä oli 18. Wilsonilla olisi siis ollut mahdollisuuksia suurempiinkin maalimääriin. Fraser oli myös Evertonin Lucas Dignen jälkeen sarjan ahkerin keskittäjä kaikkiaan 271 keskityksellään.

Fraser on oikeajalkainen pelaaja, mutta hän pelaa mieluiten vasemmalla laidalla. Parhaimmillaan hän on saadessaan pallon täyteen juoksuvauhtiin ja päästessään haastamaan vastustajia. Fraser on alkanut kuitenkin leikkaamaan yhä useammin ja useammin keskelle, hakemaan itsekin ratkaisuja. Viime kaudella syntyikin seitsemän maalia sarjaotteluissa.

Bournemouth maksoi Fraserista tämän kasvattajaseuralle Aberdeenille tammikuussa 2013 vain 480 000 euron siirtokorvauksen. Halutessaan Kirsikat tekee skotilla vielä mahtavan tilin, sillä Transfermarkt arvioi hänen markkina-arvokseen nyt 30 miljoonaa euroa. Muun muassa Arsenal ja Liverpool ovat olleet Fraserista kiinnostuneita. Fraserilla alkaa Bournemouth-sopimuksen viimeinen vuosi, joten kenties jo tammikuussa miehestä tullaan käymään todellista huutokauppaa.

Skotlantilainen taskuraketti Ryan Fraser teki viime kaudella oikein kunnon läpimurron. Nyt alkamassa on Bournemouth-sopimuksen viimeinen kausi. Kuva: Getty Images

1) Raheem Sterling (Manchester City)

Raheem Sterlingilla on ikää vasta 24 vuotta, mutta hän aloittaa jo kahdeksannen täyden valioliigakautensa. Hieman nuorempana taso saattoi ymmärrettävästi vielä heitellä, mutta Manchester Cityn kahden mestaruuskauden aikana Sterling on ollut täyttä rautaa.

Sterling teki viime kaudella Valioliigassa 17 maalia ja antoi 12 maalisyöttöä. Lisäksi Mestarien liigassa syntyi viisi osumaa. Yhteenlaskettu lukema teki Jamaikalla syntyneestä Sterlingistä kauden kolmanneksi tehokkaimman pelaajan.

Myös Sterlingin henkinen kantti on nykyään kovaa luokkaa. Hän upotti Liigacupin finaalissa ratkaisevan rankkarin Chelsean verkkoon, hääri kapellimestarina 6-0 -voittoon päättyneessä FA Cupin finaalissa Watfordia vastaan kahdella maalillaan ja yhdellä alustuksellaan ja oli nousta Mestarien liigan puolivälierien sankariksi. Sterling teki Tottenhamin verkkoon kaksi maalia ja tuuletti lisäajalla hattutemppuaan, luullen ratkaisseensa Citylle jatkopaikan. VAR-tarkistus kuitenkin hylkäsi Sterlingin osuman niukkaakin niukemman, tilanteen rakentelussa syntyneen paitsion takia.

Sterling loi Cityn pelaajista viime kaudella toiseksi eniten hyviä maalipaikkoja David Silvan jälkeen. Onnistunut kausi palkittiin palkintosateella. Sterling valittiin Mestarien liigan tähdistöön, Valioliigan tähdistöön ja pelaajayhdistyksen vuoden nuoreksi pelaajaksi. Viimeisin palkinto häkellytti monia, sillä niin pitkään Sterling on ollut jo läsnä.

Sterlingiä on kiitelty myös kentän ulkopuolisista ansioista, sillä hän on pitänyt näkyvästi esillä englantilaisessa jalkapalloilussa ja yhteiskunnassa esiintyviä rasismiongelmia. Sterlingiä itseään on pilkattu rasistisesti usein, ja hän on puolestaan syyttänyt median välittämien kielikuvien antavan rasismille polttoainetta. Sterlingin mukaan media kohtelee tummaihoisia ja vaaleaihoisia pelaajia epätasa-arvoisesti.

Erittäin sähäkkä ja hyvällä tasapainolla pelaava Sterling on pelannut ajoittain myös kärjessä, mutta parhaimmillaan hän on laitapelaajana. Väkivahva viime kausi ja hiljalleen kiihtyvä maalitahti myös maajoukkueessa antavat odottaa alkavalta kaudelta paljon. Me rankkaamme Sterlingin kauden alla sarjan parhaaksi laitalinkiksi, eikä olisi ihme, jos mies kamppailisi myös maalipörssin voitosta.

Raheem Sterlingin tähti tuikkiin vuosi vuodelta kirkkaammin. Kuva: Getty Images

Haastajalista:

Niukasti viiden parhaan ulkopuolelle jäi Raheem Sterlingin toisen laidan tutkapari ja hengenheimolainen, saksalainen Leroy Sané. Sané teki viime kaudella 31 pelissä kymmenen maalia ja antoi 11 maalisyöttöä, ja lukee ihailtavan hyvin Sterlingin ajatuksia. Sanén jatkaminen Cityssä ei kuitenkaan ole selviö, sillä Bayern München on tavoitellut Sanéa koko kesän näkyvästi ja kuuluvasti.

Sarjan laituriosasto sai kesällä myös kaksi mielenkiintoista uutta tuttavuutta. 20-vuotias Christian Pulisic siirtyi Chelseaan Borussia Dortmundista. Jo 31 A-maaottelua USA:n paidassa pelannut nuorukainen on kovan haasteen edessä, sillä häntä ollaan istuttamassa Eden Hazardin tontille. Kolme täyttä bundesliigakautta pelannut Pulisic tehoili viime kaudella neljä maalia ja neljä maalisyöttöä verrattain pienellä peliajalla. Kausi oli jopa pientä takapakkia, mutta Chelseassa on pyrkimys kääntää ura taas noususuuntaan.

Arsenal puolestaan hankki Lillestä Nicolas Pépén, joka valittiin viime kaudella Ligue 1:n tähdistöön. Norsunluurannikkolaislaituri mätti Ranskan liigassa 22 maalia ja antoi 11 maaliin johtanutta syöttöä. Arsenalin ennätyshankinnan tarinassa erikoista on se, että Pépé pelasi 14-vuotiaaksi saakka maalivahtina.