Enää ei tarvitse arvuutella, missä norjalaisen hyökkääjäsensaation Erling Braut Hålandin ura jatkuu. Borussia Dortmund tiedotti sunnuntaina sopimuksesta Hålandin kanssa, ja pulittaa pelaajasta Red Bull Salzburgille saksalaisten medialähteiden mukaan ulosostoklausuuliksi kirjatut 22 miljoonaa euroa. Sitäkin voi pitää edullisena hintana, sillä spekulaatioissa Hålandin hintalapun oli uumoiltu nousevan kesällä jo lähelle 100 miljoonaa euroa.

Valioliigaseuroista Hålandia tavoitteli ahnaimmin Manchester United. Jossiteltavaa on sen sijaan epäilemättä myös Evertonin leirissä. Evertonin entinen jalkapallojohtaja Steve Walsh kertoi The Athleticille marraskuussa siitä, kuinka vaikeaa hänen oli saada seurassa toivehankintojaan maaliin. Yksi heistä oli juuri Erling Braut Håland.

Walsh loi maineensa pelaajatarkkailijana Chelseassa ja Leicesterissä. Chelseaan hän auttoi värväämään muun muassa Gianfranco Zolan ja Didier Drogban, ja Kettuihin mestarijoukkueen keskeiset palaset Jamie Vardyn, Riyad Mahrezin ja N’Golo Kanté.

Everton värväsi Walshin seuraan heinäkuussa 2016 ja maksoi hänestä Leicesterille 800 000 punnan kompensaation. Vastuuta piti herua Evertonissa aiempia seuroja enemmän, mutta toisin kävi. Vaikka potkuista on kulunut jo reilut puolitoista vuotta, on Walshin turhautuminen edelleen silmiinpistävää.

– Kun olin Evertonissa, tarjosin heille silloin Hullissa pelanneita Andrew Robertsonia ja Harry Maguirea. Kaksikosta olisi pitänyt maksaa yhteensä 20 miljoonaa puntaa. Everton päätti kuitenkin sanoa heille ei, Walsh kertoi haastattelussa.

– Minulla oli myös valmis sopimus Jonny Evansin kanssa ennen kuin hän siirtyi Leicesteriin, mutta taas Everton kieltäytyi siirrosta.

Liverpool hankki Robertsonin kesällä 2017 yhdeksän miljoonan euron siirtosummalla, ja nyt esimerkiksi Transfermarkt arvioi laitapuolustajan 80 miljoonan euron arvoiseksi. Samana kesänä Leicester pulitti Maguiresta 13,7 miljoonaa euroa. Kaksi vuotta myöhemmin Manchester United maksoi Englannin maajoukkuetopparista jo 87 miljoonaa euroa, uuden puolustajien ME-summan.

[readmore from=Erling-Braut-Håland]

Ja sitten on tapaus Håland. Walsh suositteli Evertonille nuorta norjalaislupausta jo, kun tämä pelasi kotimaansa Moldessa. Håland oli jo herättänyt jalkapallomaailman huomiota kypsillä peliesityksillään ja lahjoillaan, mutta päätyi lopulta tekemään elokuussa 2018 sopimuksen Red Bull Salzburgin, ei Evertonin kanssa. Siirto toteutui viime tammikuussa. Everton olisi voinut kiinnittää Hålandin jo aiemmin huokeaan hintaan.

– Erling Håland ja hänen isänsä kävivät luonani Evertonissa, ja meillä oli valmis neljän miljoonan euron sopimus. Seura ei kuitenkaan antanut siirrolle tukeaan, Walsh kertoi.