Edun hankkiminen omalle joukkueelle on kaikki kaikessa huippujalkapallossa. Valioliigassa on nähty tällä kaudella sääntöjen rajamailla pelaamista varsinkin erikoistilanteissa. Sarjaa ylivoimaisesti johtava Liverpool on tuonut painiotteet kentälle, eikä tuomarit ole vielä siihen puuttuneet.

Tuoreimmassa Valiocast-jaksossa Valioliiga.comin analyytikko Eero Laurila nostaa kuuman aiheen esiin. Viime viikonloppuna nähtiin kovia otteita, kun Dominic Calvert-Lewin vei Evertonin 1-0-johtoon jo ensimmäisellä minuutilla Arsenalia vastaan. Maaliin johtaneessa erikoistilanteessa Everton-toppari Yerry Mina venytti Arsenalin paitsiolinjaa painiottein.

Liverpool on tällä kaudella hakenut etua ennen kaikkea rajaheitoista. Laurila kertoo, että Liverpool on nostanut rajaheittojen jälkeisen pallonhallintaprosentin todella korkealle tällä kaudella.

– Sen jälkeen, kun Liverpool palkkasi Thomas Grönnemarkin sivurajaheittovalmentajaksi, niin Liverpoolilla on noussut prosentit aika hurjiksi. Nykyään Liverpool saa pidettyä pallon omilla seitsemän kertaa kymmenestä rajaheitosta. Aiemmin noin 50 prosentin osuutta on pidetty hyvänä, Laurila taustoittaa.

Rajaheitoissa on nähty koviakin otteita. Liverpoolin tekemiselle ei tällä hetkellä löydy edes oikeita termejä. Lisäksi Liverpoolin pelaajien otteet ovat sääntöjen rajamailla. Toisaalta niin kauan kuin tuomarit eivät tilanteisiin puutu, Liverpoolia on turha syyttää mistään.

– Liverpool pitää pallon omillaan keinoja kaihtamatta. He ovat niin hyviä näissä sivurajaheitoissa, etteivät tuomarit tai VAR pysy mukana. Liverpool on tehnyt jotain, mitä Valioliigassa ei olla ennen nähty, Laurila kehuu.

Pitäisikö tuomarien puuttua herkemmin kyseenalaisiin otteisiin? Siihen Laurila kertoo Valiocastissa oman näkemyksensä. Lisäksi Laurila avaa tarkemmin, mitä Liverpool käytännössä tekee rajaheitoissa.

Tuoreessa jaksossa keskustellaan myös valioliigaseurojen haasteista eurokentillä ja ennakoidaan keskiviikkoiltana pelattavaa Real Madridin ja Manchester Cityn välistä Mestarien liigan huippukamppailua.

Voit kuunnella Valiocastin jaksoja SoundCloudissa sekä Spotifyssa.

Jakson Aiheet

  • Painiotteet erikoistilanteissa, seuraavatko säännöt perässä? (1.29)
  • Atlético pääsi Liverpoolin ihon alle (18.15)
  • José Mourinho valittaa vuodesta toiseen samoista aiheista (23.23)
  • Manchester Unitedin haasteet ja kehut Mikel Artetalle (28.46)
  • SEURAA TÄTÄ: Real Madrid – Manchester City (33.55)