Saudi-Arabian Newcastle United -kauppa on jälleen vastatuulessa.

Maan valtiollisen sijoitusrahaston (PIF) johtama konsortio on tehnyt Newcastlesta 300 miljoonan punnan ostotarjouksen, jonka nykyinen omistaja Mike Ashley on hyväksynyt. Kauppa on jo hyvän aikaa ollut Valioliigan tarkastettavana. Lopullinen päätös viivästynee jälleen.

Kritiikkiä on satanut eri puolilta. Saudien mukanaoloa ovat kritisoineet jotkut oppositiopoliitikot, ihmisoikeusjärjestöt ja murhatun toimittajan, Jamal Khashoggin, kihlattu Hatice Cengiz. Cengiz vetosi ensin Valioliigaan ja nyt tuoreeltaan Newcastlen kannattajiin.

Ihmisoikeusasiat eivät näytä kauppaa kaatavan, mutta tv-oikeuksien rikkominen voi kaataa. Qatarin omistama beIN Sports on vedonnut valioliigaseuroihin, että saudien ostoyritys estettäisiin. BeIN Sports on Valioliigan suurin ulkomainen tv-kumppani.

BeIN Sports perustelee vaatimustaan, sillä että Saudi-Arabian alueella on vuodesta 2017 lähtien toiminut laiton tv-palvelu beoutQ, joka varastaa muun muassa valioliigasisältöä beIN Sportsilta. Virallisesti beoutQ:lla ei ole yhteyttä Saudi-Arabian valtioon, mutta laajalti uskotaan, että beoutQ on Saudi-Arabian valtion masinoima hanke.

Aiemmin tällä viikolla uutisoimme, että Valioliigalle on toimitettu uutta todistusaineistoa, joka kytkee PIF:n ja beoutQ:n toisiinsa. Nyt näyttäisi siltä, että uutta todistusaineistoa ei sivuuteta olankohautuksella.

Konservatiivien kansanedustaja Giles Watling, joka on myös urheiluasioita käsittelevän komitean jäsen, vaatii että komitea käsittelisi todistusaineistoa erillisessä istunnossa.

[readmore from=Newcastle]

– Tämän rahaston [PIF] taustalla on sama taho – Saudi-Arabian johto – joka on myös beoutQ:n taustalla. Aihe on erityisen kiireellinen, sillä hallitus kieltäytyi hiljattain kommentoimasta ostoyritystä komitealle, Watlingin lähettämässä sähköpostissa sanottiin The Timesin mukaan.

Toinenkin konservatiivien kansanedustaja, Karl McCartney, aikoo myös olla tänään yhteydessä maan hallitukseen. Timesin mukaan McCartney vaatii hallitusta ”estämään Newcastle Unitedin myynnin PIF:lle”. McCartneyn mukaan beoutQ on ”skandaali”, joka sabotoi brittijalkapalloa.

Lehden tietojen mukaan asiassa on toinenkin poliittinen haara, jota edistää liberaalidemokraattien puolue. Myös tämän haaran tavoitteena on estää Newcastle Unitedin siirtyminen Saudi-Arabialle.