Valioliigapelien rullatessa käyntiin katsojilla on mahdollisuus korvata puuttuvan yleisön aiheuttamaa korviahuumaavaa hiljaisuutta keinotekoisilla yleisöäänillä. Ainakin Sky Sportsin ottelulähetyksiin aiotaan lisätä aiemmissa peleissä nauhotettuja ääniraitoja.

Tv:n välityksellä ottelua seuraavat katsojat ovat saaneet uudenlaisia katsojakokemuksia, kun kentän äänet ovat olleet ainoana äänilähteenä otteluissa, jotka on pelattu tyhjille katsomoille koronaviruspandemian takia. Nauhoitettujen ääniraitojen lisäämisen idea lähti Etelä-Koreasta, josta se on levinnyt muun muassa Bundesliigaan asti.

Englannin ex-maalitykki Gary Lineker on tuonut twiiteissään ilmi tyytyväisyytensä keinotekoisiin yleisöääniin.

– Tämä ääniteknologia on oikestaan hiton fiksua.

– Se on kuin elokuvan soundtrack: ei varsinaisesti tarpeellinen, mutta tuo lisää katsojakokemukseen. Toivottavasti Valioliiga ottaa sen käyttöön, Lineker twiittaa.

Gary Lineker 💙💛

@GaryLineker
It’s actually bloody clever this crowd noise technology. Instant cheers at goals, louder for home goals etc.. very smart and an improvement. Rather like a soundtrack in a movie: not entirely necessary but adds to the watching experience. Hope the Premier League adopt it. 👍🏻

Ääniteknologian toimintaperiaate on simppeli: aikaisempien otteluiden ääniraitoja sekoitetaan varsinaisten kenttä-äänien kanssa. Ottelua seuraava tuottaja lisää yleisön reaktioita kenttätapahtumien mukaan, kuten esimerkiksi maalin syntyessä tai tuomarin tuomitessa rangaistuspotkun.

Lähde: BBC