Valioliiga.com on jo listannut päättyneen kauden parhaat maalivahdit, topparit ja laitapuolustajat, ja nyt vuorossa ovat keskikenttäpelaajat.

5. Oliver Norwood – Sheffield United

38 ottelua, 1 maali, 1 maalisyöttö

Pohjois-Irlannin maajoukkueen entinen vakiokasvo debytoi näyttävästi Valioliigassa. Norwood, 29, on viettänyt koko uransa Englannin eri sarjatasoilla, mutta hän pääsi näyttämään osaamistaan kirkkaimmissa parrasvaloissa vasta tällä kaudella.

Norwood pelasi kauden jokaisessa sarjaottelussa ja tahkosi suurimmat minuutit kaikista Sheffield Unitedin keskikenttäpelaajista.

Norwood jätti maajoukkuepelit taakseen viime kesänä esiinnyttyään 57 kertaa Pohjois-Irlannin paidassa. Kuva: Getty Images

Hänet mielletään monien silmissä perusvarmaksi keskikentän puurtajaksi, mutta Norwood on ensiluokkainen pelaaja pallon kanssa ja ilman. Vain Chelsean Jorginho ja Manchester Cityn Rodrigo antoivat enemmän syöttöjä vastustajan hyökkäyskolmannekselle. Peliä edistävissä syötöissä hänen edelleen jäi vain liigan tuttuja tähtipelaajia. Lisäksi Norwood kantaa isoa vastuuta Sheffield Unitedin erikoistilanteissa.

Pohjois-Irlannin peruspuurtaja saattaa hyvinkin olla Valioliigan aliarvostetuin pelaaja.

4. Wilfred Ndidi – Leicester

32 ottelua, 2 maalia, 1 maalisyöttö

Leicesterin keskikenttä koki valtavan kolauksen, kun N’Golo Kanté myytiin Chelseaan kesällä 2016. Leicesterin kykyjenetsijät osoittivat kuitenkin jälleen mahtinsa löytämällä hänen tilalleen Wilfred Ndidin Genkistä.

Nigerialainen Ndidi, 23, lähestyy lupaavaa vauhtia puolustavien keskikenttäpelaajien ehdotonta eliittiä. Leicester näytti tällä kaudella erittäin haavoittuvaiselta joka kerta, kun Ndidi ei ollut käytettävissä.

Ndidi on yhdistetty huhuissa Manchester Unitediin. Kuva: Getty Images

Ndidi oli päättyneellä kaudella Valioliigan toiseksi ahkerin ja onnistuinein taklaaja Manchester Unitedin Aaron Wan-Bissakan ja West Hamin Declan Ricen jälkeen. Syötönkatkoissa hän jätti kaikki muut taakseen.

Valioliigaan saapuessaan Ndidi muistutti ruumiinrakenteeltaan enemmän pitkän matkan juoksijaa kuin keskikentän raatajaa, mutta hän on ottanut suuria harppauksia eteenpäin niin fyysisesti kuin pelillisesti. Ndidi pelaa kovaa, muttei kurittomasti tai tyhmästi. Hän rikkoi menneellä kaudella vastustajaa 56 kertaa, mutta sai varoituksen vain kuudesti. Kentältä Ndidiä ei tarvinnut poistaa kertaakaan.

3. Jack Grealish – Aston Villa

36 ottelua, 8 maalia, 6 maalisyöttöä

Kippari Grealish, 24, kantoi erittäin ison vastuun Villan hyökkäyspelaamisesta tällä kaudella. Lähes 35 prosenttia sarjanousijan maaleista syntyi Grealishin jalasta tai hänen syötöstään.

Grealish piirrettiin usein ryhmityksessä laitahyökkääjäksi, mutta hän osallistui Villan pelaamiseen todella laajalla alueella.

Grealish on edustanut Aston Villaa viisivuotiaasta asti. Kuva: Getty Images

Villan akatemiassa vietetyt vuodet näkyivät Grealishin pelaamisessa ihailtavana omistautumisena kasvattajaseuraa kohtaan. Grealishia rikottiin kauden aikana peräti 167 kertaa, eli keskimäärin 4,6 kertaa ottelua kohden. Vain Crystal Palacen Wilfried Zaha (119) ja Jordan Ayew (105) ylsivät hänen lisäksi sadan rikkeen yläpuolelle.

Grealish oli harvinaisen tehokas pelaaja tehottomassa joukkueessa. Hänen tilastonsa voisivat olla vielä komeammat, jos Villan riveistä olisi löytynyt useampikin ratkaisukykyinen pelaaja. Monissa syöttötilastoissa Grealish jäi toiseksi vain kärkiviisikon seurojen pelaajille.

2. Jordan Henderson – Liverpool

30 ottelua, 4 maalia, 5 maalisyöttöä

Henderson, 30, on kulkenut pitkän tien Valioliigan mestarijoukkueen kapteeniksi. Steven Gerrardin saappaat olisivat liian mittavat kenen tahansa täytettäväksi, mutta Henderson on jo legenda Liverpoolissa itsekin.

Alkuvuodesta Liverpoolille sattunut lyhyt vireen notkahdus osui juuri sille ajalle, kun Henderson kärsi reisivammasta. Valioliigassa Liverpool keräsi keskimäärin 2,77 pistettä per ottelu, kun kippari käskytti joukkuettaan keskikentällä.

Henderson (kesk.) on pelannut jo 364 ottelua Liverpoolin paidassa. Kuva: Getty Images

Fabinhon saapuminen ja sopeutuminen Liverpoolin keskikentän pohjalle on antanut Hendersonille entistä paremman mahdollisuuden pelata hänelle tutussa, dynaamisessa roolissa. Henderson ei ole Liverpoolin kyvykkäin keskikenttäpelaaja, mutta hän on erinomainen pelin edistäjä, joka taitaa myös puolustamisen.

Henderson ei tule lähtiessään jättämään Liverpoolin keskikentälle Steven Gerrardin kokoista aukkoa, mutta esimerkillisempää kapteenia on vaikea löytää.

1. Kevin de Bruyne – Manchester City

35 ottelua, 13 maalia, 20 maalisyöttöä

Belgian maajoukkuetähti oli Valioliigan valovoimaisin pelaaja. De Bruyne, 29, olisi ylivoimainen ennakkosuosikki jokaiselle henkilökohtaiselle palkinnolle, jos mestaruuspokaali olisi matkannut Manchesteriin.

De Bruyne oli koko kauden tehokkain pelaaja Valioliigassa. Keskimäärin hän teki tai syötti maalin noin 85 minuutin välein.

De Bruyne jakaa tätä nykyä Valioliigan yhden kauden maalisyöttöennätyksen Thierry Henryn kanssa. Kuva: Getty Images

Belgialaistaiturin syöttövalikoima hakee vertaistaan koko maailman mittapuulla. De Bruyne oli tilastoykkönen avainsyötöissä, läpisyötöissä, rangaistusalueelle annetuissa syötöissä ja vetopaikkojen luomisessa. Lisäksi hän oli Trent Alexander-Arnoldin takana toisena peliä edistävissä syötöissä. Kyseisen tilaston muu kärkikymmenikkö koostuu lähes kokonaan laitapuolustajista.

Manchester Cityn hyökkääjät saavat nauttia maailman parhaasta tarjoilusta niin kauan kuin de Bruyne seuran värejä kantaa.

Lähteet: Valioliiga, Transfermarkt, FBREF