Arsenalin kausi oli todella iso pettymys, sitä ei voi kukaan kiistää. Joukkue sijoittui kahdeksanneksi sarjassa, mutta onnistui saamaan vapaalipun Eurooppa-liigaan kukistamalla Chelsean FA Cupin finaalissa. Samalla pysti oli Mikel Artetan ensimmäinen päävalmentajana. Kysymys kuuluu oliko se hyvä vai huono asia?

Pystin voittaminen on luonnollisesti hyvä asia ja se antaa uskottavuutta projektille. Voittaminen yhdistää joukkuetta ja faneja. Eurooppa-liiga antaa luonnollisesti myös pienen takaportin, jos joukkue ei onnistu sijoittumaan neljän joukkoon Valioliigassa ensi kaudella. Samalla se väsyttää mahdollisesti materiaalia. Se voi myös vaihtoehtoisesti antaa saumoja pelaajille. Kaksiteräinen miekka.

Arsenal on kuitenkin usean dilemman edessä tulevalle kaudelle, joista kaikki eivät tietenkään ole negatiivisia. Joukkue tarvitsee kuitenkin kipeästi vastauksia useaan kysymykseen.

Muutoksia

Mitään nimiä ei ole tällä hetkellä varmuudella lähdössä ulos Arsenalista, mutta useita on tulossa sisään. Merkittävin heistä on William Saliba. Hän tulee vahvistamaan joukkueen puolustusta tuntuvasti. Saliba on erinomainen pääpelaaja ja hyvä jalalla. Molemmat ovat ominaisuuksia, jotka tulevat ehdottomasti Arsenalille tarpeeseen.

Saliba pelasi kuluneen kauden vielä lainalla Saint-Étiennessä, josta hän siirtyi viime kesänä Arsenaliin. Samalla astuu kesällä myös toppari Pablo Marín siirto voimaan. Mohamed Elneny palaa lainalta Lontooseen, mutta Henrikh Mkhitarjan jatkaa ensi kaudella yhä Romassa.

Nähtäväksi jää kuitenkin, kuinka moni lainalta palaava nimi pelaa seurassa ensi kaudella.

Arsenal haluaa myös pidentää Dani Ceballosin lainaa Real Madridista, mutta voi olla, että Real haluaa tehdä siirrosta pysyvän.

Tärkein kysymys on kuitenkin, millä formaatiolla Arteta haluaa jatkaa eteenpäin? Joukkue esiintyi loppukauden varsin hyvin 3-4-3-muodossa, mutta onko se Artetan suunnitelma tulevaisuutta ajatellen, vai oliko se ainoastaan tilapäinen ratkaisu? Tämä on kiistatta tärkein kysymys projektin kannalta. Tarpeet muuttuvat sen mukaan merkittävästi.

Nimiä, jotka saattavat olla kaupan ovat: Matteo Guendouzi, Lucas Torreira, Sead Kolasinac, Sokratis sekä Rob Holding. Kyseisistä herroista saisi varmasti 100 miljoonaa euroa, jos Arsenal onnistuu liikuttamaan heidät kaikki. Mesut Özilin kohtalo on myös avoin.

Varmaa on kuitenkin, että joukkue tulee muuttumaan merkittävästi tulevaksi kaudeksi.

Siirrot ja tarpeet

Yksi tärkeimpiä tarpeita on alempi keskikenttä. Huhuissa ovat vahvasti olleet Atlético Madridin Thomas Partey sekä Watfordin Abdoulaye Doucouré. Jälkimmäinen on puhtaampi box-to-box-keskikenttä, mutta hänelle saattaa ehdottomasti olla käyttöä, jos sekä Torreira että Guendouzi lähtevät seurasta.

Thomas Partey nostaisi Arsenalin uudelle tasolle ja mahdollistaisi myös usean muodon hyödyntämisen. Tämä olisi ehdottomasti plussaa ja monipuolisuus on valttia. Partey on loistava kahden pohjassa ja hänet voisi myös nähdä yksinäisenä pohjana, jos Granit Xhaka pelaisi hieman Toni Kroosin tapaisena vinona volyymisyöttelijänä 4-3-3-muodossa. Joukkue olisi kertaheitolla tiiviimpi ja laadukkaampi.

Chelsean Willian on myös ollut vahvasti huhujen kohteena ja hankinnassa olisi osittain järkeä, vaikka Arsenalilla on jo paljon nimiä entuudestaan yläkerrassa. Kia Joorabchian on sattumoisin Willianin agentti ja hänen toinen asiakkaansa, Philippe Coutinho, on myös ollut tyrkyllä Tykkimiehiin lainan muodossa. Olisiko kummassakaan siirrossa järkeä?

Coutinho on edelleen loistava jalkapalloilija, minkä kulunut kausi Bayern Münchenissä osoitti. Coutinhon maaliodottama oli 0.57/p90 ja syöttöodottama 0.27/p90. On toki syytä muistaa, että Bundesliiga- ja Bayern München inflaatio vaikuttavat lukemiin jonkun verran.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

StatsBomb

@StatsBomb
Philippe Coutinho, Bayern Munich 2019-20.

*signs off Twitter for the day because people are going to have some reactions here*

On vielä epäselvää olisiko kyseessä laina plus osto-optio vai kauden mittainen laina, missä Arsenal ja Barcelona jakaisivat Coutinhon palkkakulut keskenään. Eri tietoja on tullut eri lähteistä, mutta mikään ei ole tässä vaiheessa vielä varmaa. On todennäköistä, että Coutinhon kauden mittainen laina maksaisi noin 10-15 miljoonaa euroa.

Coutinhon teknisyys viehättää varmasti Artetaa ja Kia Joorabchianin pelaajat tuntuvat lopulta aina jostain syystä päätyvän Arsenaliin. Viimeisimpänä Cédric Soares ja David Luiz.

Willian taas on vapaa-agentti eikä hän ole ilmeisesti uusimpien tietojen mukaan jatkamassa Chelseassa. Willian on myös kävelevä paradoksi Arsenalin kannalta. Hän pelasi erinomaisen kauden Chelseassa ja Willianin ammattimainen asenne, monipuolisuus ja työmoraali olisivat kiistaton voimavara. Samalla Willian täyttää kuitenkin kohta 32 vuotta, ja hänen palkkavaatimuksensa on ilmeiseti 150 000-200 000 puntaa viikossa. Tämä tarkoittaisi 23-31 miljoonaa puntaa kolmen kauden yli.

Willian ei ole osoittanut vielä hidastumisen merkkejä, ja hän on todella hyvässä kunnossa. Willian raastaa molempiin suuntiin ja hyökkää aggressiivisesti välikaistaan/puolitilaan. Willian on myös hyvä kuljettamaan ja hän kykenee säilyttämään pelivälineen laadukkaasti hallussaan. Tämä on kuitenkin myös mahdollinen sudenkuoppa Arsenalin kannalta, sillä kukaan ei pysty pakenemaan aikaa loputtomiin. Arsenalilla saattaa yhtäkkiä olla Alexis Sánchez (Manchester United) kaltainen tilanne käsillään. Pelaaja, joka on näyttänyt erinomaiselta, mutta joka hukkaa muutaman askeleen yllättäen.

Kolme uutta kysymystä jäävät kuitenkin elämään. Mikä Bukayo Sakan ensisijainen rooli on ensi kaudella? Miten käy Mesut Özilin, ja meinaako Arteta siirtää Pierre-Emerick Aubameyangin kärkeen ensi kaudeksi?

Arteta on ilmeisesti vihjaillut, että hän haluaisi pelata 4-3-3-muodolla ensi kaudella. Näistä huhuista on vaikea sanoa mitään, mutta espanjalaisille tuntuu 4-3-3 olevan toinen koti. Samalla ei se eroa liian merkittävästi 3-4-3-muodosta hyökkäyskaluston osalta, joten on mahdollista, että molempia muotoja nähdään tulevalla kaudella.

Bukayo Saka voisi pelata ”Ángel Di María -roolia”, mikä tuli tutuksi Carlo Ancelottin Real Madridin aikakaudella. Toisin sanoen Saka olisi hyökkäävä kasi, joka levittää vasenta laitaa kohti 4-3-3-muodossa ja mahdollistaisi vasemmalle laitahyökkääjälle tilaa uida sisään. Coutinho ja Willian viihtyvät hyvin taskuissa, joten tavallaan ratkaisun voisi ymmärtää. Samalla ovat Nicolas Pépé ja Aubameyang ensisijaisesti maalintekijöitä, joten luovalle pelaajalle voisi olla käyttöä.

On kuitenkin syytä muistaa, että Aubameyang on pelannut suurimman osan ajastaan vasempana laitahyökkääjänä parin viime kauden aikana ja hän haluaa juosta aktiivisesti linjan taakse. Tämä ei tietenkään ole varsinaisesti ongelma, jos Aubameyang pelaa kärjessä, mutta se muuttaa joukkueen dynamiikkaa merkittävästi. Koko struktuuri esimerkiksi vastahyökkäyspelaamisessa muuttuu täysin, sillä Alexandre Lacazette on tullut palloa vastaan ja tiputtanut sen muille. Nyt pitäisi löytää pelaajia useammin taskuista tai heittää isoa palloa laitakanaviin Aubameyangin kiinni juostavaksi.

Saka on pelannut käytännössä neljää eri tonttia kuluneen kauden aikana ja Kieran Tierneyn mukaantulo on nostanut Sakaa korkeammalle kenttää. Molemmat ovat kuitenkin todella monipuolisia ja isossa osassa Artetan suunnitelmia. Tierney on loistanut uloimpana topparina kolmen alakerrassa, ja hän kykenee pelaamaan yhtä vaivattomasti vasempana laitapakkina tai wingbackina.

Kysymys kuuluu luottaako Arteta tarpeeksi nykiseen laatuun? Oikean laitahyökkääjän tontille on tällä hetkellä tyrkyllä Nicolas Pépé, Reiss Nelson sekä Bukayo Saka. Vasemmalle Aubameyang, Gabriel Martinelli ja Bukayo Saka. Kärkeen taas Alexandre Lacazette, Eddie Nketiah sekä Aubameyang. Nimiä on tarpeeksi, mutta Willian toisi kieltämättä laatua ja prässivoimaa kahdeksi kaudeksi. Ongelmana on, että hänen haluamansa sopimus on kolmen kauden mittainen ja Willian olisi 35-vuotias viimeisellä sopimuskaudellaan.

Jos Arteta haluaa jatkaa kolmen topparin alakerralla, niin tarvitsee joukkue melkein yhden topparin lisää. Diego Carlos on ollut liitettynä viime aikoina Arsenaliin. Kolmen topparin linjassa on David Luiz erinomainen, jopa maaginen, ja William Saliba on melkein takuuvarma avauksen mies ensi kaudeksi. Diego Carlos ja William Saliba topparipari olisi myös todella laadukas, jos Arsenal mielii pelata kahdella topparilla.

Kolmen topparin alakerrassa kykenisivät Kieran Tierney sekä Pablo Marí pelaamaan uloimpana topparina. Muita nimiä rosterissa ovat Sead Kolasinac, Shkodran Mustafi, Sokratis, Callum Chambers ja Rob Holding. Näistä nimistä voisi siis olettaa, että kaksi-kolme pelaajaa lähtee etsimään onneaan muualta.

Viimeinen sana

Arsenalin siirtoikkunaa on todella hankala analysoida. Ryhmitys ensi kaudeksi on vielä auki ja eri systeemit vaativat eri palasia. Jotkut tarpeet pysyvät samana, mutta jotkut taas muuttuvat. Samalla pitäisi selvittää jatkaako Dani Ceballos tulevalla kaudella? Lucas Torreiran sekä Matteo Guendouzin kohtalot ovat myös avoinna. Sama pätee Mesut Öziliin.

On myös todella haastavaa arvioida kuinka isoja rooleja on tarjolla Reiss Nelsonille, Joe Willockille sekä Emile Smith-Rowelle. Ainsley Maitland-Nilesin kohtalo on myös monella tapaa auki. Jatkaako hän seurassa, pelaako hän keskikenttänä vai pelaako hän laitapakkina/wingbackina? Itse kannatan viimeistä vaihtoehtoa.

Arsenalin yllä leijuu todella paljon kysymyksiä, mutta jo pelkästään Kieran Tierney ja Gabriel Martinellin ehjät kaudet nostaisivat Arsenalin tasoa sekä leveyttä. William Saliba tulee myös pitkällä tähtäimellä olemaan menestys, mutta saa nähdä kuinka vaivattomasti hän sopeutuu Valioliigaan. Pablo Marí on tässä vaiheessa myös todella iso kysymysmerkki.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Jos Arsenal onnistuu esimerkiksi hankkimaan Thomas Parteyn, Diego Carlosin, Willianin sekä pitämään Dani Ceballosin, niin näyttää tulevaisuus valoisalta. Olen tietyllä tapaa vahvasti Willianin hankintaa vastaan ikärakenteen sekä hänen ikänsä takia. Hänellä ei tule olemaan mitään jälleenmyyntiarvoa. Samalla on se mahdollisesti riski, joka on otettava. Willian tuo selkeästi laatua kaudeksi, mutta mitään takeita vireen kestämisestä ei ole. Oma ratkaisu olisi kahden vuoden sopimus ja optio kolmannesta lisävuodesta, mutta se ei välttämättä ole mahdollista.

Arsenal on kuitenkin sijoitustaan selkeästi parempi joukkue, ja pitkästä aikaa tuntuu joukkueella olevan suunnitelma. Kuten sanottu, niin joukkueen ikärakenne ja palkkarakenne mietityttävät. Willian antaisi kuitenkin peliaikaa seuralle miettiä kokonaisuutta hieman pidemmälle, jos hän kykenee ylläpitämään saman työteliäisyyden ja vikkelyyden.

Arsenal tulee myös olemaan parempi joukkue pallollisena tulevalla kaudella. Saliba ja kumppanit lisäävät laatua. Rakenteluvaihe kaipaa työstämistä ja joukkue tarvitsee lisää luovuutta viimeiselle kolmannekselle. Maintland-Niles voi olla erinomainen ”sisäänkäännetty” laitapakki ja Thomas Partey olisi heittämällä sarjan eliittiä puolustavana keskikenttänä. Emme ole todellakaan vielä nähneet lopullista versiota Artetan Arsenalista. Joukkue tulee todennäköisesti saamaan paremman kontrollin otteluista. Tämä parantaa vastaprässiä ja edesauttaa negatiivisissa tilanteenvaihdoissa.

Nuoret pelaajat ovat vuoden kokeneempia ja projekti on mielestäni todella kiinnostava. Joukkue on päästänyt liikaa laukauksia ja maaleja, mutta siihen tulee varmasti parannusta ensi kaudella paremman kontrollin myötä.

Toistaiseksi löytyy enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, mutta uskon seurajohdon ja Artetan selvittävän nämä. Kausi päättyi kuitenkin positiivisissa merkeissä ja optimismille on sijaa. Siirtoikkunan ollessa ohi uskon, että kysymyksiin on vastattu ja TOP 4 -sijoitus on ainoa järkevä tavoite tulevaksi kaudeksi. Saavuttaako Arsenal sen jää nähtäväksi.

Muokattu 4.8. klo 13.41: Korjattu, että Henrikh Mkhitarjan jatkaa ensi kaudella AS Romassa.