Englannin paidassa vuoden 1966 maailmanmestaruuden voittanut hyökkääjälegenda Geoff Hurst kannattaa puskupallojen kieltämistä lapsilta.

Hurstin, 78, kanta on helppo ymmärtää viime aikojen suru-uutisten myötä. Hänen MM-kultakavereistaan Jack Charlton, Ray Wilson, Martin Peters ja Nobby Stiles kaikki saivat dementian ennen kuolemiaan, jotka sattuivat viimeisten kahden ja puolen vuoden aikana. Myös Bobby Charltonilla on todettu dementia.

Englannin maajoukkueen ja West Bromwichin entinen hyökkääjä Jeff Astle kuoli vuosituhannen alussa 59 vuoden iässä jatkuvasta puskemisesta aiheutuneisiin vammoihin. Kuolinsyytutkija kuvaili Astlen tapausta ”työtapaturmaksi”.

Englannin jalkapalloliitto FA:n ja pelaajayhdistys PFA:n rahoittamassa, viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että jalkapalloilijoilla on huomattavasti suurempi riski sairastua degeneratiivisiin neurologisiin sairauksiin kuin muilla ihmisillä.

Hurst uskoo jatkuvan puskemisen vaikuttaneen siihen, että moni hänen aikalaisensa on saanut Alzheimerin taudin.

– Tietty ihmisryhmä tuntuu kärsivän. Kun ajattelen omia aikojani West Hamin harjoituksissa, meillä roikkui pallo katosta ja puskimme sitä 20 minuutin ajan, muisteli Hurst Daily Mirrorille.

– Sitten pelasimme puskutennistä salissa ja kentällä harjoittelimme puskuja kulmapotkuista. Siinä saattoi puskea 20 tai 30 kertaa puolen tunnin sisällä.

Hurstin mukaan lapsille asetettava puskemiskielto olisi ”erittäin vahva ja järkevä ehdotus”. Hän lisäsi myös, että on valmis lahjoittamaan aivonsa dementiatutkimukseen kuolemansa jälkeen.

– Minusta sitä on tutkittava, pitäisikö se lopettaa nuorilla, kun aivot eivät ole vielä kehittyneet.

– En usko, että se tuhoaisi lasten nautintoa jalkapalloa kohtaan tai ruohonjuurijalkapalloa.

Hurst edusti urallaan muun muassa West Hamia ja Stokea. Englannin A-maajoukkueessa hän esiintyi 49 kertaa ja teki 24 maalia, joista kolme syntyi vuoden 1966 MM-loppuottelussa Länsi-Saksaa vastaan.