Englannin maajoukkueen keskikenttäpelaaja Jack Grealish teki tänä kesänä historiaa, kun hän siirtyi kasvattajaseurastaan Aston Villasta Manchester Cityyn. Villa sai 25-vuotiaasta Grealishistä lähes 120 miljoonan euron siirtokorvauksen, joka on Ison-Britannian uusi ennätys.

Harva olisi uskonut näin räjähdysmäiseen nousuun; vielä vuosina 2016-2019 Grealish pelasi Villan kanssa Mestaruussarjassa. A-maajoukkuedebyyttinsäkin hän sai vasta viime syksynä.

Grealishin entinen joukkuekaveri, Aston Villassa lähes vuosikymmenen viettänyt Alan Hutton kertoi Goalin haastattelussa, että Grealishistä näki jo nuorena, kuinka suuri lahjakkuus hän on. Grealish nousi Villan edustusjoukkueeseen jo 16-vuotiaana, ja hänet tunnettiin jo tuolloin matalalla roikkuvista sukistaan ja sliipatusta tukkamuodistaan, mikä teki hänestä Huttonin mukaan helpon kohteen vanhemmille pelaajille.

– ”Potkitaan häntä pari kertaa ja katsotaan, mistä hänet on tehty!”, muisteli Hutton.

– Hän oli fantastinen. Kun hän tuli 16-vuotiaana joukkueeseen, hänestä näki, että hän on uskomattoman lahjakas sen ikäiseksi.

– Kyllä, hänellä oli ylä- ja alamäkensä. Hän oli nuori poika, hän sekoilli parin kauden ajan, mutta kaikki Villassa tiesivät, mihin hän kykenisi. Hänelle piti vain antaa alusta toteuttaa itseään.

– Hän tekee peleissä tismalleen samoja asioita kuin harjoituksissa. Me kaikki näimme sen, eikä minua yllätä, että hän on nyt päässyt huipulle, kun olen seurannut hänen kehitystään kaikilla tasoilla ja pelannut hänen kanssaan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Grealish pelaamassa West Hamia vastaan toukokuussa 2015. Kuva: Getty Images

Huttonin mukaan Grealishin ura olisi voinut lähteä täysin toiseen suuntaan, jos hänellä olisi ollut heikompi työmoraali. Grealish myös ryhdistäytyi huomattavasti, kun hänelle annettiin enemmän vastuuta.

– Hän on itsevarma jätkä, mutta koko hänen luonteensa on muuttunut. Nuorempana hänelle sattui kaikkea, hän kävi ulkona [juhlimassa] ja hänen nimensä päätyi lehtiin vääristä syistä. Mutta niihin aikoihin hän sai Villan kapteeninnauhan, ja hänestä näki valtavan muutoksen. Hän oli ensimmäisenä harjoituskentällä ja lähti viimeisenä.

Grealishistä puhuttaessa mainitaan usein, että hän on yksi rikotuimpia pelaajia Euroopan suursarjoissa. Huttonin mielestä Villa toimi fiksusti, kun se lähetti nuoren Grealishin lainalle Ykkösliigan Notts Countyyn kaudelle 2013-14. Siellä Grealish oppi ottamaan iskuja ja taklauksia vastaan.

– Siitä oli luultavasti apua, kun hän sai kokea miesten jalkapallon ja miltä tuntuu joutua teurastetuksi kentällä. Kokeneemmat jätkät kohtelivat häntä rajusti myös treeneissä, koska hän liukui vastustajien ohi. Hän vain nousi jaloilleen ja jatkoi eteenpäin. Uskon, että hän on ottanut sen mukaan pelaamiseensa.

Huttonilta kysyttiin, onko Grealish siirtosummansa arvoinen pelaaja vai neuvotteliko Aston Villa kaikkien aikojen diilin.

– Uskon, että se on molempia. Aina tulee olemaan ihmisiä, joiden mielestä tuo on hullu summa kenestä tahansa, mutta hän on vasta 25-vuotias ja hän kehittyy vielä.

LUE MYÖS: