Torstaina se tapahtui. Kannattajien vihaaman Mike Ashleyn aikakausi Newcastlen omistajana tuli päätökseen, kun seura siirtyi 305 miljoonan punnan kaupassa Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johtaman konsortion haltuun.

PIF otti haltuunsa 80 prosenttia seurasta, loput 20 prosenttia jaettiin tasan PCP Capital Partnersin ja RB Sports & Median pääomarahaston välillä.

Uutinen omistajavaihdoksesta käynnisti juhlat Newcastlen stadionin St James’ Parkin ulkopuolella. Karnevaalitunnelmaa viriteltiin viime vuosina joka kerta, kun jokin viittasi edes häilyvästi seuran myymiseen.

Karnevaalien sijasta Newcastle on ollut sirkusesitys, jonka katsomista on voinut kuvailla vain vaikeaksi ja kiusalliseksi. Kannattajien odotukset ovat pudonneet kahden pääsarjasta putoamisen ja surkuhupaisan seurajohtamisen myötä nolliin.

Siksi on ymmärrettävää, miksi uudet ökyrikkaat omistajat tuovat mukanaan kosolti toivoa. Mutta moni Newcastlen kannattaja tuntee varmasti tällä hetkellä myös suuren piston sydämessään.

Miten tähän on tultu?

Newcastlen kauppaaminen PIF:n johtamalla konsortiolle on ollut kaikkea muuta kuin suoraviivainen ja kiistaton rupeama.

Omistajavaihdos oli toteutua jo viime vuonna, mutta konsortio vetäytyi tuolloin (väliaikaisesti) diilistä, kun Valioliiga ei antanut PIF:lle ja kumppaneille lupaa edetä aikeittensa kanssa – tai ainakin sarja viivytteli päätöksenteon kanssa niin pitkään, että konsortio otti vastahakoisesti takapakkia.

Alkoi taistelu siitä, kohteliko Valioliiga konsortiota epäreilusti omistaja- ja seurajohtajatestissään. Tämän kiistan alla kupli toinenkin taistelu, jonka raukeaminen vauhditti tämän viikon tapahtumia merkittävästi.

Valioliigan tv-oikeudet Lähi-idässä omistava qatarilainen beIN Sports valitti vuonna 2018 Maailman kauppajärjestölle (WTO), että Saudi-Arabia esti beINiä näyttämästä lähetyksiään Saudi-Arabiassa.

Qatarin omistama beIN on vastustanut vahvasti Newcastlen omistajavaihdoksen toteutumista ja huomauttanut Valioliiga-seuroille, että Saudi-Arabiassa harjoitettava urheilulähetysten piratismi tekee valtavaa vahinkoa tv-oikeuksien omistajille ja siten myös sarjassa pelaaville joukkueille.

WTO katsoi viime vuonna, että Saudi-Arabian valtio rikkoi kansainvälistä oikeutta salliessaan laittoman suoratoistopalvelun beoutQ:n toiminnan maassa. BeIN:n toimitusjohtaja Yousef al-Obaidly syytti Valioliiga-seuroille kirjoittamassaan kirjeessä Saudi-Arabiaa beoutQ:n toiminnan tukemisesta.

Keskiviikkona tuli kuitenkin tieto, että Saudi-Arabia on perunut beIN:lle asettamansa lähetyskiellon maassaan ja luvannut siivota piraattiurheilulähetykset tarjonnastaan.

Valioliigan oli mahdoton hyväksyä Saudi-Arabian tukemaa omistajavaihdosta samalla, kun Saudi-Arabia oli ajautunut konfliktiin yhden sarjan merkittävimmän yhteistyökumppanin kanssa. Käytännössä kyse oli siis rahasta. Ja kun puhutaan Valioliigan tv-oikeuksien ympärillä liikkuvista summista ja niiden tulolähteistä, olisi typerää väittää, että urheilu ei kytkeytyisi politiikkaan mitenkään.

Eikä siinä vielä kaikki.

Jos Newcastlen viime vuodet ovat olleet surullista sirkusta, on seuran omistajavaihdos ollut yhtä teatteria.

Yksi esteistä kaupan toteutumiselle oli tiettävästi pitkään se, ettei konsortio kyennyt osoittamaan, että PIF ei ole yhtä kuin Saudi-Arabian valtio. Kun seuran myyminen viimein sinetöitiin, Valioliiga ja Newcastle korostivat tätä myös tiedotteissaan seuraavasti:

– Valioliiga on nyt saanut oikeudellisesti sitovat takeet siitä, että Saudi-Arabian kuningaskunta ei hallitse Newcastle Unitedia.

Tämä väite kestänee päivänvaloa yhtä hyvin kuin aamu abiristeilyllä.

Saudi-Arabian julkisen investointirahaston puheenjohtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman. Ja Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman on Saudi-Arabian julkisen investointirahaston puheenjohtaja. Mutta Saudi-Arabian kuningaskunta on luvannut Valioliigalle olla puuttumatta asioihin, joten kaikki on hyvin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Muhammad bin Salman (toinen vas.) seuraamassa Venäjän MM-kisoja FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantinon kanssa vuonna 2018. Kuva: Getty Images

Valioliigan johtoporrasta saadaan tuskin koskaan kuulusteltua kaupan taustoista kunnolla. Päättäjät antavat todennäköisesti kommenttinsa vain heitä mielisteleville toimittajille, joille on annettu kysymykset valmiiksi. Vaikeita kyselevät hiljennetään. Menohan on kuin jossain Saudi-Arabiassa.

PIF on yksi maailman suurimmista sijoitusrahastoista, joka hallinnoi noin 500 miljardin dollarin edestä varoja. Bin Salmanin henkilökohtaisen omaisuuden kerrotaan olevan noin kolme miljardia dollaria, ja koko kuningasperheen yhteenlaskettu varallisuus on joidenkin arvioiden mukaan peräti 1,4 biljoonaa dollaria.

Newcastlen uusi osaomistaja ja seurajohtaja Amanda Staveley sanoi omistajavaihdoksen yhteydessä, että Newcastlen vieminen pokaaleille vaatii aikaa, mutta seuralla on ”samat tavoitteet kuin Manchester Cityllä ja PSG:llä”.

Jokainen Valioliigaa edes satunnaisesti seuraava ymmärtää, että Newcastlen nykyjoukkueella ei marssita Mestarien liigan finaaliin. Kylian Mbappé ja Erling Braut Håland tuskin poseeraavat Newcastlen paidassa ensi kesänä, mutta isoja satsauksia on luvassa – niin edustusjoukkueeseen kuin kaikkeen muuhunkin toimintaan sen ympärillä.

Mutta jos Newcastle aikoo kulkea huipulle Manchester Cityn ja PSG:n näyttämää reittiä pitkin, voidaan teatterivertaus vetää taas huoletta esiin.

Staveley sanoi omistajavaihdoksen yhteydessä myös, että Newcastlen on toimittava linjassa Financial Fair Playn, eli UEFA:n taloudellisen reilun pelin sääntöjen mukaan.

PSG ja Manchester City ovat rakentaneet joukkueensa niin ikään Lähi-idästä pumpatulla rahalla, ja molemmat ovat liikkuneet FFP:n suhteen varsin hämärillä vesillä. Kumpaakin seuraa on syytetty sponsorisopimuksiensa arvojen paisuttamisesta, mutta UEFA on loppupeleissä ollut oman pätemättömyytensä takia kykenemätön rankaisemaan PSG:tä tai Cityä tuntuvasti. Mitä rahallinen sakko tekee seuralle, joka ostaa pelaajia sadoilla miljoonilla euroilla?

Älkäämme siis ihmetelkö, jos Newcastle solmii jossain vaiheessa saudiarabialaisen matkailutoimiston kanssa sponsorisopimuksen, josta kukaan ei kuule virallisen tiedotteen jälkeen enää ikinä mitään. Raha siirtyy kyllä tililtä toiselle, mutta vaihtuuko sen omistaja, ja lisääntyykö matkailu Riadiin ja Jeddaan?

Ihmisoikeudet

Tämä näkökulma on toistaiseksi keskittynyt lähinnä rahaan ja siihen, mistä se Newcastleen jatkossa tulee.

Markkinoiden vääristäminen Lähi-idän miljoonilla ei ole kuitenkaan se asia, jonka takia Newcastlen kannattajien moraalitaju on tällä hetkellä koetuksella. Huippujalkapalloilulla ja sen seuraajilla on jo niin syvälle juurtunut fetissi tähtipelaajien megasiirtoihin, ettei siitä ole enää paluuta vanhaan.

Moraalikompassin neula sinkoilee suunnasta toiseen, koska Newcastle on siirtynyt ihmisoikeuksia räikeästi loukanneen hirmuvallan epäsuoraan alaisuuteen. Kansainvälisten järjestöjen mukaan Saudi-Arabian ihmisoikeudet ovat puutteelliset monelta osalta.

Maailma kohahti, kun toisinajattelija-kolumnisti Jamal Khashoggi murhattiin lokakuussa 2018 kidutuksen jälkeen raa’asti ja paloiteltiin Saudi-Arabian Turkin suurlähetystössä. Useampi taho on päätynyt selvityksessään siihen, että mitä todennäköisimmin murha oli kruununprinssi bin Salmanin tilaama.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty tuomitsi Newcastlen omistajavaihdoksen ja Valioliigan omistajatestin sisällön viimeksi tällä viikolla.

Khashoggin leskipuoliso Hatice Cengiz latasi torstaina sosiaaliseen mediaan sydäntäriipivän julkaisun.

– Toivon, että Newcastlen kannattajat ja pelaajat vaativat omistajiaan vastuuseen ja kysyvät heiltä, miksi kukaan ei vielä tiedä, missä Jamalin ruumis on. Miksi Jamalille ei ole annettu oikeutta? Tämä on todella häpeällistä, kirjoitti Cengiz tekstisaatteeksi.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Hatice Cengiz خديجة

@mercan_resifi
I hope the fans and players of @NUFC will hold their owners to account and ask them why no one knows where Jamal's body is yet? Why has there been no Justice for Jamal? This is such a shame. #Newcastletakeover #JamalKhashoggi #justiceforjamal

Yksi ensimmäisistä julkaisun alla näkyvistä kommenteista kysyy, miksi omistajien saattaminen vastuuseen olisi kannattajien asia. ”Emme me ole rikostutkijoita tai asianajajia, emmekä me ole valtion omistuksessa.”

Omistajanvaihdos tulee väistämättä jakamaan kannattajakuntaa kahtia ja herättämään mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Kannattajilla on täysi oikeus nauttia siitä, että seura ei ole enää Ashleyn käsissä, mutta moni on varmasti vähintään yhtä huolissaan uusista omistajista. Osaa omistajien tausta ei yksinkertaisesti kiinnosta.

On pelottavaa ajatella, kuinka helposti huippujalkapalloilu on päästänyt Saudi-Arabian kaltaisia toimijoita lajin korkeimpiin asemiin ja siten altistanut seuraajansa urheilupesulle sen kaikessa räikeydessään. Jalkapalloa pitkään seuranneelle se ei vain valitettavasti ole enää minkäänlainen yllätys.