Jo pitkään velloneet huhut konkretisoituivat sunnuntaina. Lauantainen 1-4-tappio Watfordille oli lopulta liikaa, ja Manchester United päätyi antamaan kenkää valmentajalleen Ole Gunnar Solskjaerille.

Väliaikaisen vetovastuun joukkueesta otti Solskjaerin apulaisvalmentaja Michael Carrick, joka käskyttää Unitedia tiistain tärkeässä Mestarien liiga -ottelussa Villarrealia vastaan. Seura etsii tiettävästi toista valmentajaa loppukauden luotsiksi, ja toivoo voivansa värvätä Mauricio Pochettinon valmentajakseen tulevana kesänä. Toistaiseksi liikutaan tosin vain huhujen tasolla.

Sky Sportsin asiantuntijakolumnisti Paul Merson löytää uudessa kirjoituksessaan Cristiano Ronaldosta syyn Ole Gunnar Solskjaerin ja Unitedin tämän kauden vaikeuksiin – ja sitä kautta norjalaisen potkuihin. Mersonin mielestä Cristianon hankinta koitui Solskjaerin kohtaloksi, sillä valmentajalla oli valmis suunnitelma, jonka portugalilaisen myöhäinen värväys sotki.

– Minun käy sääliksi Ole Gunnar Solskjaeria. Hänellä oli suunnitelma kauden alussa, joukkueen sijoituttua viime kaudella toiseksi. Hän oli tavoitellut Jadon Sanchoa pitkään, sai hänet ja päätti antaa Edinson Cavanille vielä yhden vuoden, Merson kirjoittaa.

– Hänen suunnitelmansa näytti selvältä: Cavani pelaisi joka toisen ottelun, Sancho olisi yhdellä laidalla ja Marcus Rashford toisella. Vaihdosta tuleva Mason Greenwood hyörisi hyökkäyksessä, ja joukkueessa olisi vauhtia, voimaa, energiaa, nuoruutta ja taitoa.

– Sitten, juuri kauden alla, hänelle annettiin Ronaldo. Luulen, että hän heitti kaikki suunnitelmansa ulos ikkunasta. Joukkue ei ollut kuitenkaan yhtään parempi Ronaldon kanssa ensimmäistä päivästä lähtien.

Merson muistutti, että United oli pelannut 29 vieraspeliä putkeen ilman tappioita. Jadon Sanchon piti sopia vastahyökkäystaktiikkaan hyvin, mutta Cristiano Ronaldon kanssa taktiikka ei toiminutkaan samoin. Myös Bruno Fernandesin – Unitedin viime kauden parhaan pelaajan – tatsi on ollut tällä kaudella Mersonin mukaan hukassa.

– Solskjaer koki lumipalloefektin. Koko suunnitelma muuttui Ronaldon tultua joukkueeseen aivan kauden alla. United halusi hänet vain, koska he kuulivat Man Cityn tavoitelleen häntä. Ei United soitellut Juventukselle kysyäkseen Ronaldon saatavuutta, koska hän olisi Unitedin Valioliigan voitosta puuttuva palanen. Sillä hän ei ole!

– He ajattelivat: ”Emme saa päästää häntä Man Cityyn – on tarpeeksi kurjaa, että he sijoittuvat meitä paremmin sarjassa joka vuosi”.

Solskjaer penkitti Cristiano Ronaldon lokakuun alun ottelussa Evertonia vastaan. Merson arvelee norjalaisen toivoneen, että ratkaisu olisi oikeuttanut CR7:n jättämiseen vaihtoon aika ajoin, mutta 1-1-tasapeli pakotti hänet peluuttamaan portugalilaista jatkuvasti.

– United tavoitteli Sanchoa 18 kuukautta, ja kun he saivat hänet, hän ei pelaa otteluakaan. Nyt sanotaan, etteivät he tarvinneet Sanchoa, mutta hän oli täydellinen heidän vastahyökkäyspelitapaansa. Nyt he eivät tee vastahyökkäyksiä, ja suunnitelma hylättiin.

– Ongelma tulee jatkumaan. Fanit rakastavat Ronaldoa ja hän on kuningas. Älkää ymmärtäkö minua väärin, sillä hän on ollut yksi maailman parhaista pelaajista, mutta tämä on Unitedin akilleen kantapää. Kaveri kaikkine ennätyksineen on legenda, mutta se ei auta tätä päivää.

[readmore from=Manchester-United]

– Ihmiset sanovat, että ”Ronaldo on tehnyt työnsä tehnyt paljon maaleja”. Unitedin pitää kuitenkin pelata joukkueena voittaakseen palkintoja. Eivät he tarvitse pelaajaa, joka seisoo ylhäällä ja tekee 20 maalia kaudessa. He tarvitsevat joukkueen, Merson lataa.

Merson korostaa, ettei hän halua lytätä Cristiano Ronaldoa, jota hän pitää itsekin yhtenä kaikkien aikojen parhaista. Uhkat olivat hänen mukaansa kuitenkin alusta lähtien tunnistettavissa.

– Minua haukuttiin, kun sanoin Deadline Dayna Unitedin olevan kauempana Valioliigan voitosta Cristiano Ronaldon hankinnan jälkeen kuin sitä ennen. Ei se ole Solskjaerin vika – Solskjaer ei ostanut häntä!