Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA julkisti torstaina uudet lainasäännöt, jolla pyritään välttämään pelaajien haaliminen.

FIFA:n uusien sääntöjen myötä kaudella 2022-23 seurat voivat hankkia enintään kahdeksan pelaajaa lainalle ja lähettää heitä lainalle enintään saman verran. Kaudella 2023-24 luku putoaa seitsemään ja kaudesta 2024-25 eteenpäin lainat rajoittuvat kuuteen.

Uudet säännöt eivät kuitenkaan vaikuta kaikkiin pelaajiin. Rajoitettuun lainamäärään ei lasketa 21-vuotiaita ja sitä nuorempia pelaajia, eikä myöskään kotimaisia pelaajia.

FIFA sanoi lausunnossaan, että uudet säännöt ankkuroivat tiukasti sen ydintavoitteisiin, jotka ovat nuorten pelaajien kehittäminen, kilpailutasapainon edistäminen ja pelaajien keräämisen estäminen.

Kolmas kohta on erityisen tärkeä FIFA:lle. Viime vuosina suurimmat ja rikkaimmat jalkapalloseurat ovat käyttäneet huomattavan summan rahaa hankkiessaan nuoria pelaajia ja lähettäneet heidät sen jälkeen lainalle. Sitten he myyvät nämä pelaajat valtavalla voitolla, usein ilman, että he ovat edes pelanneet seurassa.

Erityisesti Valioliigassa nuorten kykyjen haaliminen on yleistä. Esimerkiksi Chelsea on lainannut täksi kaudeksi peräti 21 pelaajaa muihin seuroihin. Näistä kahdeksan on ulkomaisia pelaajia. Toiseksi korkein luku on Manchester Cityllä, 14.