Valioliigan kärkiviisikolla on kaudesta jäljellä nyt kolme ottelua, ja monikin vaaka voi vielä heilahtaa uuteen asentoon. Tässä muutamia spekulaatioita siitä, mistä asioista yläkerran osalta vielä pelataan. Lopussa kärkijoukkueiden viimeiset ottelut, joiden perusteella itse kukin voi jatkaa spekulaatioita omiin suuntiinsa.

1,2,3…

Varmaa on se, että ykkös- ja kakkospaikat jaetaan Manchester Cityn ja Liverpoolin kesken. Tämä on ollut käytännössä selvää jo pidempään, mutta kaksikon takana tilanne onkin hyvin toisenlainen. Chelsea, jota ennakkoon povattiin jopa yllätysmestariksi, on sijoituksensa kanssa teoriassa edelleen hyvin hankalassa raossa.

Bluesin etumatka nelossijalle – monelle varmasti yllättäen – nousseeseen Arsenaliin on kolmeen viimeiseen peliin lähdettäessä vain yhden pisteen mittainen. Viidenneksi Antonio Conten piiskaamana yltänyt Tottenham on sekin edelleen iskuetäisyydellä; matkaa Chelseaan viisi pinnaa.

Thomas Tuchelin joukot menettivät pelin suhteessa ylivoimaiseen kärkikaksikkoon jo hyvän aikaa sitten, ja ovat ilman kentän ulkopuolistakin kaaosta joutuneet pelaamaan oudossa tilanteessa, ikään kuin paineetta. Samaan aikaan se paine on takaa kasvanut. Tässä vaiheessa katseet kiinittyvätkin lontoolaiskolmikon jäljellä oleviin otteluihin.

Pohjois-Lontoon derby massiivinen – muttei välttämättä ratkaise paljoa

Tottenham isännöi Arsenalia NLD:ssä, eli Pohjois-Lontoon derbyssä torstaina. Verivihollisten keskinäisissä on toki aina kyse isoista asioista, mutta tällä kertaa panokseksi paikallispöydälle heitetään jännityksen lisäämiseksi se, pelaavatko Mestarien liigaa ensi kaudella valkoiset vai punaiset.

Manchester Unitedin tragikoominen loppukausi on jo nyt varmistanut sen, ettei Spurs-Gunners -kaksikon tarvitse huolehtia aivan liikaa; kummankin paikka kahden suurimman eurokilpailun suhteen on jo turvattu. Unitedilla kautta on jäljellä enää yhden ottelun verran; vaikka se kaataisi kauden päätöspäivänä Crystal Palacen, ei pistesaalis riittäisi kuudetta sijaa korkeammalle.

Ei NLD silti välttämättä aivan kaikkea muuta. Viime viikonloppuna Tottenham haki sinänsä arvokkaan pisteen Liverpoolilta Anfieldilla, mutta Arsenalin voitettua seuraavana päivänä Leedsin kasvoi ero kierroksella punaisten hyväksi kahdella pisteellä. Vaikka Spurs siis derbyn veisikin, ei se vielä tuolla voitolla tavoittaisi naapuriaan.

Manchester United voi jäädä euroepeleistä kokonaan – Wolves sekoittaa pakkaa

Viiden kärjen takana tilanne on epätasaisten pelattujen ottelumäärien vuoksi monisyinen. Kun Ralf Rangnick manageroi Unitedia enää yhden ottelun verran, on Bruno Lagen Wolvesilla käsissään vielä yhdeksän pisteen mahdollisuus – kolme peliä.

Joku voi varmasti ajatella, että Unitedin olisi parempi olla kokonaan poissa europeleistä, kuin pelata nyt hyvinkin mahdolliselta vaikuttavaa Konferenssiliigaa. Näinkin voi käydä, mikäli joukkue jatkaa konttaustaan Selhurst Parkilla, ja toisaalla Wolves repii loppupeleistään täydet pinnat. Molineux’n isäntien otteluohjelma ei ole helppo, mutta ei sen toisaalta viime kierroksellakaan olisi ”pitänyt” tasapelipinnaa Chelsealta hakea.

Unitedin ja Wolvesin välissä lymyilee toki edelleen vielä West Han. Irons on kolme pinnaa Manchesterin yhdistyneitä perässä, ja saattaa teoriassa napata kahdella jäljellä olevalla pelillään paikan Eurooppa-liigassa myös ensi kaudeksi.

Tässä vaiheessa kaikki kaikessa on otteluohjelma. Näin kärkipään joukkueet vielä pelaavat:

10.5.
Aston Villa – Liverpool
Leeds-Chelsea

12.5.
Tottenham-Arsenal

15.5.
Tottenham-Burnley
West Ham – Manchester City
Wolves-Norwich

16.5.
Newcastle-Arsenal

17.5.
Southampton-Liverpool

19.5.
Chelsea-Leicester

22.5.
Arsenal-Everton
Brighton – West Ham
Chelsea-Watford
Crystal Palace – Manchester United
Liverpool-Wolves
Manchester City – Aston Villa
Norwich-Tottenham

LUE MYÖS:

Manchester Cityn mestaruusjunan matkaan paha mutka – veteraanin viimeset pelit noussevat hurjaan arvoon

Chelsealta raju sulaminen uuden omistajansa edessä – Wolves-kapteeni hiljensi Stamford Bridgen

Murskatappio varmisti Manchester Unitedin valioliigahistorian pienimmän pistesaldon – Mestarien liiga jäi haaveeksi

Liverpoolin pistemenetys sai Jürgen Kloppin kritisoimaan Tottenhamin pelitapaa: ”Makasivat vain alhaalla..”

Valioliigassa nähtiin poikkeuksellisen paljon koomisia maaleja – Norwichille rökäletappio, Arsenal sysäsi Leedsin putoajan paikalle