Mestaruussarjassa toiseksi sijoittunut Bournemouth ei ole vahvistunut lainkaan kesän siirtoikkunassa. Onko Kirsikoilla edessä hissimatka takaisin Mestaruussarjaan?

Hiljainen siirtoikkuna ilman vahvistuksia

Bournemouth lähti kauteen 2021-22 uudessa komennuksessa, kun Scott Parker korvasi sopimuksensa päättäneen Jonathan Woodgaten seuran managerina. Kirsikoiden startti Parkerin johdossa oli erityisen ruusuinen, eikä joukkue hävinnyt 15 ensimmäiseen kierrokseen kertaakaan.

Vahva alkukausi loi perustan tasaiselle suorittamisille läpi pitkän vuoden ja suora nousu varmistui lopulta toiseksi viimeisellä kierroksella kilpakumppani Nottingham Forestin kaaduttua kotikentällä. Sarjan voittaneesta Fulhamista Kirsikat jäi vain kaksi pistettä.

Kevätkaudella joukkuetta auttoivat tammikuun siirtoikkunasta syvyyttä tuoneet lisävahvistukset, kuten lainasopimuksilla saapuneet Freddie Woodman (Newcastle), Todd Cantwell (Norwich) ja Nat Phillips (Liverpool).

Tätä ennakkoa kirjoittaessa Bournemouth ei ole onnistunut hankkimaan merkittäviä vahvistuksia ennen kauden alkua.

Yksi suurempi värväys sarjanousijoihiin on saatu, sillä laituri Marcus Tavernierista maksettiin Middlesbroughille 12,7 miljoonan euron siirtokorvaus. 23-vuotias Boron oma kasvatti teki edustusjoukkueessa yhteensä 18 maalia ennen siirtoaan Etelä-Englantiin.

Muista värväyksistä West Hamissa kolmoisvaihtoehdoksi jäänyt Ryan Fredericks hankittiin oikean laitapuolustajan tontille ilmaissiirrolla. Seuraan saapui myös Blackburnin kanssa sopimuksensa päättänyt keskikenttäpelaaja Joe Rothwell.

Tammikuun lainapelaajat Woodman, Cantwell ja Phillips ovat jokainen palanneet omiin seuroihinsa. Kolmikosta toppari Phillipsiä on viety takaisin Dean Courtille, sillä peliaika Liverpoolissa olisi minimaalista. Cantwellin lainassa olleen osto-option Kirsikat jätti käyttämättä.

Joukkueenrakennus tulevalle pääsarjakaudelle on vielä kesken, mutta lainapelaajien poistumista lukuunottamatta ryhmässä ei ole tapahtunut muutoksia.

Talismaani Solanke kantaa hyökkäyksen tehovastuuta

Bournemouthilla oli viime kaudella Mestaruussarjassa selkeät vastuunkantajat. Hyökkäyksessä maalinteko tulee olemaan vahvasti 29 osumaa viime kaudella mättäneen Dominic Solanken harteilla. Solanke urakoi kauden aikana peräti 46 ottelua avauksessa.

Maalinteossa ongelmia ei kuitenkaan ollut. 74 osuman määrä oli mestari Fulhamin jälkeen toiseksi korkein Mestaruussarjassa.

Laituriosastolta on mainittava myös seuran akatemian suojista edustukseen tiensä raivannut Jaidon Anthony. Arsenalista teini-ikäisenä Kirsikoihin liittynyt 22-vuotias nuorukainen iski viime kaudella kahdeksan maalia, jonka päälle hän keräsi seitsemän maalisyöttöä.

Anthony tarjosi omasta takaa suoran korvaajan Villarrealiin vuosi sitten siirtyneelle Arnaut Danjumalle.

Laitakalusto on Bournemouthin ehdoton vahvuus, sillä paikalle löytyvät myös kahdeksan maalisyöttöä tilastoinut Ryan Christie ja seitsemän maalia naulannut Jamal Lowe. Heistä Christie voi pelata myös ylempänä keskikenttäpelaajana kärjen alla.

Uusista hankinnoista Tavernierin voidaan odottaa tuovan lisää kilpailua pelipaikalle. Myös syöpätaistelun voittanut David Brooks, 24, teki loppukaudesta paluuta rotaatioon.

Putoamistaistelut tuttuja Scott Parkerille

Manageri Parker, 41, työskenteli ennen Bournemouthia pelaajaurallaankin edustamansa Fulhamin peräsimessä. Hän nosti ensimmäisellä kaudellaan 2019-20 seuran Valioliigaan, mutta ei onnistunut vuotta myöhemmin pitämään lontoolaisia sarjassa.

Parker suosi ensimmäisellä kaudellaan Bournemouthissa 4-2-3-1-muodostelmaa kahdella keskikentän pohjapelaajalla, jotka olivat viime kauden avauksessa Lewis Cook ja Jefferson Lerma. Kaksikosta Cook pudottautuu usein syvemmälle alaspäin tukemaan puolustusta ja hänen pallovarmuutensa antaa Bournemouthille eväitä avata peliä avoimesti.

Lerma puolestaan etenee ylempänä kentällä ja hakee syöttöjä linjan taakse taskuihin rytmittäen hyökkäyksiä. Konservatiivisessa pelitavassa laitapuolustajat eivät nouse liian korkealle omilta paikoiltaan. Oikean laitapuolustaja Adam Smithin puolustusorientoituneisuuden myötä Lerma työskentelee myös tukemassa ylempänä hyökkäyspäätä.

Viimeisellä hyökkäyskolmanneksella Parkerin Bournemouth pyrkii luomaan painetta laidoilta raivaten samalla tilaa vastustajan boksissa, jota se käyttää hyväksi murtautuessa. Vastaiskupelissä nopeat tilanteenvaihdot tilaa luovilla juoksuilla ovat valttia.

Tähtihyökkääjä Solanken ohella yhtä tärkeä rooli hyökkäyksessä on hänen allaan operoivalla Philip Billingillä. Tanskalaisella on erinomainen kausi Mestaruussarjassa takana 10 maalin ja 10 maalisyötön tehoilla.

Billing ruokkii syötöillään Solankea ja imee puolustajia itseensä luoden tilaa hyökkäyksen talismaanille. Toisinaan parivaljakko vaihtoi myös osiaan ja vahva kemia kaksikon välillä tulee olemaan tärkeässä roolissa myös Valioliigassa.

Parkerin lähestymistapa on hyvin kurinalainen jokaisen pelaajan tunnistaessa oman roolinsa. Turhia juoksuja ei tehdä ja riskisyöttöjä vältetään odottaen kärsivällisesti tilan löytymistä.

Ihanneavauksessa 45 ottelussa viime kaudella torjunut Matt Travers on selkeä ykkösvaihtoehto tolppien väliin. Toppariosastolla Lloyd Kelly on ainoa selkeä avauksen mies. Viime kauden pari Nat Phillips jatkanee hänen parinaan, jos pysyvä siirto Liverpoolista saataisiin toteutettua.

Laitapuolustajien rooleissa Jordan Zemura ja Adam Smith avasivat valtaosan viime kaudesta. Zemuran puolelle syvyyttä tarvittaisiin, sillä kilpailuttajaa ei vasemmalle laidalle löydy. Oikealla West Hamista saapunut Fredericks ajaa asian.

Keskikentän keskustassa Cookin ja Lerman roolit ovat Parkerin systeemissä kiveenhakattuja Stoke-laina Gavin Kilkennyn tarjotessa taustatukea rotaatiossa.

Kuten aiemmin mainitsin, eniten kilpailua on laidoilla. Anthony ja Christie ovat heistä varmimmat avaajat uuden hankinnan Tavernierin haastaessa kaksikon.

Hyökkäyksessä Solankelle ei ole vastustajaa.

Hissillä takaisin kerrosta alemmaksi

Bournemouth ei ole pystynyt toistaiseksi vahvistumaan kesän ikkunassa, eikä materiaali täytä Valioliigan vaatimustasoa. Myös tietyillä pelipaikoilla rotaatiovaihtoehdot jäävät pitkällä kaudella valitettavan vähäisiksi.

Nykyisessä tilanteessa Bournemouth on yksi vahvimmista putoajakandidaateista. Parkerin miehistö testataan heti alkukierroksilla Liverpoolin, Manchester Cityn ja Arsenalin mankelissa, joten kyyti voi olla alusta asti kylmää.

Todennäköisintä on, että edessä on hissiliike suoraan takaisin Mestaruussarjaan.

Muokattu 1.8.2022 kello 11:30 siirrot päivitetty.