Yksi kesän siirtoikkunan yllättävimmistä siirroista tapahtui, kun Real Madrid ja Manchester United kertoivat päässeensä sopimukseen Madridin pitkäaikaisesta keskikenttäpelaajasta Casemirosta. Brasilialainen pohjapelaaja on ollut yksi kolmesta peruskivestä madridilaisten keskikentällä, mutta nyt hän jättää paikkansa Luka Modricin ja Toni Kroosin vierellä.

Unitedin näkökulmasta ja leireistä on kuultu näkemyksiä puolesta ja vastaan. Voi olla, että kaiken myrskyn keskellä myös Casemirosta leivotaan epäonnistuvaa, floppaavaa ja virheellistä hankintaa ennemmin kuin että oltaisiin tyytyväisiä.

Casemiro tuntuu uskoakseni virheelliseltä ja hätäiseltä hankinnalta, koska brassin ei uskota olevan sopiva pelaaja uuden päävalmentajan Erik ten Hagin systeemiin. On sinänsä totta, että ten Hag vaati Ajaxissa pohjapelaajiltaan ensisijaisesti sellaisia ominaisuuksia, joita Casemirolla ei ole siinä mittakaavassa kuin vaikkapa Unitedin ykkösprioriteetilla Frenkie de Jongilla. Näitä pelaajia ei sinänsä ole syytä verrata keskenään, mutta logiikka aiheuttaa hämmennystä: mitä haluat, jos siirryt de Jongista Casemiroon?

Emme tiedä, mitä markkinoilla on tapahtunut, mutta arvioisin Casemiron tulleen saataville verrattain nopeasti ja yllättäen. Tässä tilanteessa ei monenkaan seuran pitäisi miettiä siirtosumman maksamista. Casemiro on eliittiä omalla pelipaikallaan. Casemiro on sellainen pohjapelaaja, jonka kaikki tarvitsevat. Casemiro on pohjapelaaja, ja sellaista Unitediin on vaadittu jo ties kuinka monta vuotta.

Jos Casemiro on saatavilla, Casemiro hankitaan.

Logiikka siis hapuilee myös mitä tulee siirron kritisoijiin. Casemiro on toki ikääntyvä pelaaja, mutta toisaalta vielä parhaissa vuosissaan. Ymmärtäisin ikärasisimin, jos puhuisimme 3-4 vuotta vanhemmasta pelaajasta.

Nyt kuitenkin Casemirolla on arvioni mukaan kolmisen hyvää vuotta edessään, ja jos sovittaa peliään ikäänsä ja välttyy vammakierteiltä, puhutaan 4-5 vuodesta. Samalla on silti todettava, että Casemiro on fyysinen pelaaja ja esimerkiksi loistava taklaaja. Onko tulevaisuuden heikentyminen odotettua voimakkaampi, jos menettää fyysisyyttään?

Unitedissa on tällä hetkellä paljon kesken, sekaisin ja nyt ei puhuta vain kentällä tapahtuvista asioista. Omistajien eroa vaaditaan ja heidän passiivisuutensa on nostettu aiheellisestikin keihään kärkeen. Casemironkin siirtosumma kaivettiin Unitedin itse tekemistä varoista. Toisaalta, tämä saattoi olla myös hauiksen puristus urheilutoimelta ja omistajilta. No, uskoo ken tahtoo.

Casemiro voi saada Bruno Fernandesin ja Christian Eriksenin loistamaan. Kuva: Getty Images.

Siirtosummat ja spekulaatiot sivuun, Unitedilla on vihdoin maailmanluokan pohjapelaaja keskikentälle suojelemaan epävarmaa puolustuslinjaa. Casemiro vapauttaa muille pelaajille tilaa teoillaan ja täyttää ne tilat, jotka muut jättävät.

Sijoittumiseltaan ja havainnointikyvyiltään voisin hyvin nostaa Casemiron ylimpään luokkaan, jossa on entisistä realmadridilaisista muun muassa Claude Makélélé. Kyllä, on totta ettei Casemiro ole se teknisin pelaaja, mutta nähkää tässä mahdollisuus, jonka Casemiro luo vierellään pelaaville Christian Eriksenille ja Bruno Fernandesille.

Unitedin tilanteessa voi olla hyvä vetää hetki henkeä ja todeta, askel askeleelta, päivä kerrallaan. Casemiro on parhaillaan pelaaja, joka tuo päivän Old Traffordille. Luulisi kelpaavan.

Bujamies
Twitter: @Bujamies

Kaikki Valioliigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta.

LUE MYÖS