Cristiano Ronaldo saapui Manchesteriin reilu vuosi sitten vapahtajana. Ronaldo halusi omien sanojensa mukaan tulla auttamaan rakasta seuraansa ja tekemään niin sanotun viimeisen palveluksensa Sir Alex Fergusonille. Miehelle, joka teki hänestä aikanaan valioliigatähden. Palvelus on osoittautunut karhunpalvelukseksi.

Ronaldo oli viime kaudella Unitedin tärkein yksittäinen pelaaja heikossa joukkueessa ja heikon valmennuksen alaisuudessa. Ronaldo kiukutteli, mutta teki myös maaleja. Ennen kaikkea Ronaldo teki äärettömän tärkeitä maaleja. Unitedin väliaikainen manageri Ralf Rangnick katsoi sormien läpi Ronaldon ajoittaista huonoa käytöstä, koska kentällä tuli tulosta.

Kesällä Unitedin otti komentoonsa Erik ten Hag. Ronaldo ei missään vaiheessa ole sitoutunut ten Hagin arvoihin. Ensimmäinen esimerkki siitä nähtiin jo harjoituskaudella, kun Ronaldo piti omaa lomaa ja saapui joukkueen mukaan silloin, kun se hänelle itselleen sopi parhaiten.

Ronaldo halusi tiettävästi pois Manchesterista, koska United ei pelaa tällä kaudella Mestarien liigaa. Ronaldo haluaa pelata maailman huipulla, mutta yksikään Mestarien liigassa pelannut seura ei kesällä ollut hänestä kiinnostunut. Ronaldoa tarjottiin kyllä lähes joka suuntaan, mutta vastaus oli aina ”ei kiitos”.

Mitä teki Ronaldo? Jos Unitedilla olisi todella niin iso paikka Ronaldon sydämessä kuin hänen puheistaan on saanut käsityksen, tällaista saippuaoopperaa ei koskaan olisi syntynyt. Olisiko Paul Scholes tai Gary Neville käyttäytynyt Ronaldon tavoin Unitedia kohtaan? Ei koskaan.

Siitä tullaankin lopulta siihen, ettei Manchester United ole Ronaldolle todellisuudessa niin tärkeä kuin hän on antanut ymmärtää. Varsinkaan silloin, kun Ronaldolla itsellään on haasteita. Ten Hagilla on luultavasti ollut syynsä sille, miksi Ronaldo ei ole saanut peliaikaa tällä kaudella niin paljon kuin tähtipelaaja olisi toivonut.

Ronaldo on myös antanut omalla käytöksellään ten Hagille viikko toisensa jälkeen lisää syitä pysyä vaihtopenkillä. Ten Hagilla pelissä on oma auktoriteettinsa muun joukkueen silmissä. Ronaldolla pelissä ovat omat egoistiset tavoitteensa.

Tottenhamia vastaan Man Utd ei tarvinnut Ronaldoa. Se kaatoi tyylikkäällä esityksellä hullaantuneen kotiyleisön edessä Spursin maalein 2-0. Antonio Conten Spurs oli täysin aseeton Old Traffordilla.

Ronaldo sen sijaan käänsi ehkäpä viimeisen kerran selkänsä joukkueelle ja koko seuralle, kun hän poistui ennen täyttä aikaa pukukoppiin ja viimeisten tietojen mukaan lähti ulos koko stadionilta. Hänelle Tottenhamin kaataminen tärkeään paikkaan ei merkannut mitään. Ronaldolle Man Utd ei merkitse tällä hetkellä mitään.

Tällaiset teot vievät huomion Unitedin hienolta voitolta. Torstaina lehdet ovat Englannissa kirjoittaneet Ronaldon häipymisestä enemmän kuin Unitedin voitosta. Ronaldo imee valokeilan vaikka väkisin. Ten Hag tuskin enää menettää asemaansa pelaajien silmissä, mutta Ronaldo on saattanut sen jo menettää.

Tämän kauden surullinen näytelmä on tekemässä Ronaldosta pelaajan, joka ei pian ole enää Fergusonin lempilapsi tai United-kannattajien silmissä seuralegenda. Ronaldo on omalla käytöksellään tehnyt itsestään hylkiön, josta on enemmän harmia kuin hyötyä.

Teoillaan Ronaldo on menettämässä tai ehkä jo menettänyt myös pukukopin. Sen jälkeen Ronaldolla ei ole Unitedissa enää mitään.

Mitenhän esimerkiksi maajoukkueestakin tuttu pelikaveri, Spursia vastaan kapteeninnauhaa kantanut Bruno Fernandes suhtautuu siihen, ettei joukkueen suurin tähti koe tarpeelliseksi onnitella joukkuekavereitaan upeasta onnistumisesta? Riittääkö Brunolle lakoninen Whatsapp-viesti Ronaldolta? Tuskin.

Ronaldo saattoi tehdä Tottenhamia vastaan viimeisen temppunsa. Enää häntä ei puolustele kukaan.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS