Manchester Unitedia ollaan myymässä – vai ollaanko? Keskiviikkoiltana tehtiin uudet tarjoukset – vai tehtiinkö?

Urheiluun vihkiytynyt bisneseliitti, Lähi-idän valtaapitävät ja jalkapallomaailma kiinnostuivat toden teolla, kun marraskuussa Glazerin perhe ilmoitti olevansa valmis myymään Man Unitedin. Tämän tason urheilubrändi kun ei ole ihan joka päivä myynnissä.

Kuka on ostamassa, millä hinnalla ja minkä osuuden? Miten asia nyt etenee, ja voiko koko kauppa vielä peruuntua? Ja miten tähän kaikkeen liittyy suomalaisliikemies? Valioliiga.com selventää tapausta kohta kohdalta.

Aloitetaan siitä, että helmikuun 17:nteen päivään mennessä ostajaehdokkaiden piti lähettää ensimmäiset alustavat tarjouksensa. BBC:n mukaan ostajaehdokkaita oli ainakin tässä vaiheessa yhteensä kahdeksan. Tunnetuimmat – ja toistaiseksi ainoat julkiset – ehdokkaat ovat brittimiljardööri Sir Jim Ratcliffen perustama ja omistama petrokemian jättiyhtiö INEOS, ja Qatarin kuningasperheeseen kuuluva sheikki Jassim. Kolmas julkinen ostajaehdokas on yhdysvaltalainen hedge-rahasto Elliott Investment Management, joka tosin on kiinnostunut vähemmistöosakkuudesta ja/tai tarjoamaan rahoitusta muiden ostajaehdokkaiden rahoitusjärjestelyissä.

Mediatietojen mukaan kummankaan tunnetun ehdokkaan tarjous ei helmikuussa ylittänyt viiden miljardin punnan rajaa.

Ensimmäisten tarjousten jälkeen United järjesti ostajaehdokkaille tapaamisten sarjan seuran toimistolla ja harjoituskeskuksessa. United isännöi kaikkia kahdeksaa ostajaehdokasta kymmenen päivän aikana. Tapaamiset kestivät tiettävästi tuntikausia. Ratcliffe oli itse paikalla, kun taas sheikki Jassim lähetti paikalle edustajansa.

Keitä ovat sheikki Jassim ja Sir Jim Ratcliffe?

Tässä vaiheessa lienee syytä syventyä kahteen tunnettuun ostajaehdokkaaseen. Aloitetaan sheikki Jassimista.

Koko nimeltään Jassim bin Hamad bin Khalifa Al Thani syntyi vuonna 1982. Hänen isänsä Jassim bin Jaber Al Thani toimi Qatarin pääministerinä vuosina 2007-13.

Sheikki Jassim toimii tällä hetkellä Qatarin islamilaisen pankin (QIB) puheenjohtajana. Pankki on yksi Lähi-idän suurimmista. Sheikki Jassim on istunut myös sveitsiläisen Credit Suisse -pankin hallituksessa. Pankki on viime päivinä ollut tiiviisti uutisissa.

QIB:n suurin omistaja on Qatarin valtion omistama sijoitusrahasto Qatar Investment Authority (QIA), joka omistaa myös Qatar Sports Investment -sijoitusrahaston (QSI). QSI taas omistaa PSG:n, eli sheikki Jassimilla on vahva yhteys myös Ranskan suurseuraan.

Sheikki Jassimin henkilökohtainen varallisuus ei ole tiedossa, mutta koko kuningasperheen varallisuuden sanotaan olevan noin 275 miljardia puntaa.

Mitä sheikki Jassimin tarjous pitää sisällään?

Sheikki Jassim ostaisi Man Unitedin osakkeista täydet 100 prosenttia – ensin 69 prosenttia Glazereilta ja myöhemmin loput 31 prosenttia vähemmistöosakkailta. Sheikki Jassim myös kuittaisi Unitedin velat ja pumppaisi rahaa niin joukkueisiin, stadioniin, harjoituskeskukseen kuin muuhunkin infraan ja seurayhteisöön.

Entä sitten Sir Jim Ratcliffe?

70-vuotias brittimiljardööri on yksi saarivaltakunnan rikkaimmista henkilöistä. Hän kasvoi noin kymmenen kilometrin päässä Old Traffordista, joten paikallistuntemus on hallussa.

Vuonna 2018 Ratcliffen varallisuus oli reilu 21 miljardia puntaa. Toisin kuin sheikki Jassim Ratcliffe on tarjoutunut ostamaan vain Glazereiden osuuden Unitedista. Ratcliffen työrukkanen INEOS ei ole sitoutunut maksamaan Unitedin 656 miljoonan punnan velkoja pois, mutta The Athleticin tietojen mukaan Ratcliffe ei myöskään kaupanteon yhteydessä lisäisi Unitedin velkataakkaa.

Muista ostajaehdokkaista ei tiedetä, minkä suuruisista omistusosuuksista ne ovat valmiita tarjoamaan. Ilmeisesti osa on kiinnostunut vähemmistöosakkuudesta.

Mitä tapaamisten jälkeen tapahtui?

Ostajaehdokkaiden piti lähettää toisen kierroksen tarjoukset keskiviikkoiltana Suomen aikaa kello 23:een mennessä. Sosiaalisessa mediassa alkoi liikkua tietoa, että näin myös tapahtui – tai ehkei sittenkään?

Sekä sheikki Jassimin että INEOSin edustajat sanoivat, että toisen kierroksen tarjoukset on jätetty investointipankki Rainelle, joka hoitaa myyntiprosessia. The Timesin mukaan Unitedista kuitenkin sanottiin, ettei mitään tarjouksia ole saatu mainittuun takarajaan mennessä. Sittemmin lehtitiedot kertoivat, että ostajaehdokkaat pyysivät lisäaikaa tarjousten jättämiseen, ja pyyntöön myös suostuttiin.

Sekä sheikki Jassimin että INEOSin kohennetut tarjoukset ylittävät Timesin mukaan viiden miljardin punnan rajan. Se ei tosin vielä kerro mitään, sillä Glazerit tiettävästi arvottavat Man Unitedin 5-8 miljardiin.

Miten tähän kaikkeen liittyy suomalaisliikemies?

Mielenkiintoinen sivujuonne myyntiprosessissa on se, että yksi ostajaehdokkaista on suomalainen Thomas Zilliacus. Tiedotteensa mukaan hän yrittää saada Unitedin globaalin kannattajayhteisön mukaan, niin että kukin kannattaja ostaisi osan Unitedista pientä maksua vastaan.

Lue myös: Suomalainen liikemies teki tarjouksen Manchester Unitedista

Kannattajia tuskin on mahdollista mobilisoida laajassa mittakaavassa tällaisella aikataululla, joten ainakin ensin Zilliacuksen pitäisi rahoittaa kauppa jollain muulla tavalla. Ilmeisesti rahoitusta ei vielä ole, mutta Helsingin Sanomille antamassa haastattelussa Zilliacus sanoo, että ”se rahoitus, uskoisin näin, järjestyy kyllä kohtalaisen helposti”.

Zilliacus on jättänyt ostotarjouksensa XXI Century Capital -sijoitusyhtiönsä nimissä. Zilliacus sanoo tiedotteessa, että Man Unitedin markkina-arvo on alle 3,9 miljardia dollaria. Mikäli Zilliacuksen jättämä tarjous on tuon suuruinen, hänen tarjouksensa ei ole tarjouskilpailun suurin.

Mitä seuraavaksi?

Lisäaikaa tosiaan annettiin toisen kierroksen tarjousten jättämiselle, mutta mitä seuraavaksi tapahtuu?

Glazerit tutkivat tarjouksia ja valitsevat mieleisensä – ehkä. Mediassa on spekuloitu, että vahvimmilla olisi sheikki Jassimin tarjous. Toisaalta taas paikallisten näkökulmasta Sir Jim Ratcliffe vaikuttaa houkuttelevimmalta.

Lopulta tullaan rahaan. Glazerit myyvät, jos saavat tarpeeksi korkean tarjouksen. Mikä se ”tarpeeksi korkea” on, sitä kukaan ei tiedä. Viime aikoina Man Unitedilla on alkanut taas pelillisesti pyyhkiä, mikä mahdollisesti nostaa seuran arvoa Glazereiden silmissä.

Olisiko viisi miljardia puntaa tarpeeksi? Tai kuusi? Seitsemän? Kahdeksan?

On ihan mahdollista, että Glazerit eivät myykään. Yhtä lailla on ihan mahdollista, että Man United vaihtaa omistajaa. Glazereiden näkökulmasta ostajaehdokkaan taustalla ei välttämättä ole mitään merkitystä. Paljon merkityksellisempää on, millainen pino puntia lyödään tiskiin.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

Päivitys klo 21.21: Juttuun lisätty tietoa Elliott Investment Managementin tarjouksesta.

Lue lisää