Jo useamman vuoden ajan on puhuttu tasoerojen kasvusta Valioliigassa. Tämä keskustelu ei kosketa taulukon alemman puolikkaan seurojen keskinäisiä voimasuhteita; sijalla 12 majailevan Crystal Palacen erottaa perää pitävästä Southamptonista vain vaivaiset seitsemän pistettä. Välistä löytyy ennen kautta loppupäähän kaavailtuja nippuja, mutta myös melkoisia alisuorittajia.

Ennen kautta potentiaalisiksi putoajiksi ennakoiduista joukkueista Everton, Leeds, Nottingham ja Bournemouth ovat odotetusti kokeneet kovia. Sen sijaan Wolverhampton, Leicester ja West Ham istuvat aivan väärässä päässä taulukkoa. Viime kaudella kymppisakkiin kuulunutta kolmikkoa odotettiin ennemmin taisteluun europaikoista. Kevään polttava kysymys kuuluu: kuka tippuu?

West Ham, Wolves ja Leicester liian hyviä putoamaan?

Viimeisenä mainitulla triolla on tässä taistelussa materiaalinsa puolesta kaikkein vahvimmat osakkeet. Rúben Neves, James Maddison ja Jarrod Bowen kumppaneineen eivät kuulu Mestaruussarjaan, vaikka toisaalta Valioliigassa on vaikeaa pysytellä ilman toimivaa kollektiivia.

Kurssi ei tietenkään käänny itsestään, mutta tiukassa paikassa rutinoitunut rosteri on näille seuroille merkittävä etu. Wolvesilla ja Leicesterillä on kokemusta europeleistä muutaman vuoden sisältä, ja West Ham taistelee edelleen Konferenssiliigan voitosta. Mutta on näitä nähty. Villarreal pelasi kaudella 2011-2012 Mestarien liigaa, mutta meni Espanjassa putoamaan Segundaan.

Bournemouth vai Nottingham?

Nousijoista Bournemouth ja Nottingham eivät ole kyenneet samanlaisiin urotekoihin kuin Fulham. Etenkin Nottingham innostui viime kesänä valtaviin panostuksiin siirtomarkkinoilla, mutta voittavaa formulaa ei ole vielä löytynyt. Toisaalta piskuisella Bournemouthilla on tässä vaiheessa pisteitä plakkarissa jopa odotettua enemmän.

Nyt molemmat seurat ovat samanlaisessa tilanteessa. Pelaaja-arsenaalista on saatava ihan kaikki irti jos ja kun myös ensi kaudella mielitään pääsarjajalkapalloa pelata. Bournemouthin säilyminen olisi yhä pieni ihme, Nottinghamin putoamisen kertoimet ovat hieman pienemmät. Kaikki nousijajoukkueet ovat onnistuneet säilyttämään sarjapaikkansa vain kolme kertaa Valioliiga-historian aikana. Jos pelataan puhtaasti todennäköisyyksillä, luku tuskin tänä vuonna kasvaa ja ainakin jompikumpi tippuu.

Everton tai Leeds hissillä alas?

Viime kaudella muutaman pisteen turvin pudotukselta pelastuneilla Evertonilla ja Leedsillä on paljon pelissä. Kulttiseura Leeds palasi Valioliigaan 2020, ja pelasi ensimmäisellä kaudella itsensä sarjan puolenvälin paremmalle puolelle. Sen jälkeen on ollut vaikeampaa. Valmentaja vaihtui viime kaudella ja uudestaan alkuvuodesta. Javi Gracian alaisuudessa on kannattajien onneksi voitu viime aikoina nähdä pieniä merkkejä paremmasta.

Pudota joukkue ei missään nimessä halua. Leedsissä jos jossain tiedetään varsin hyvin, ettei paluu pääsarjatasolle ole helppoa. Viime kerralla se vei 16 pitkää vuotta.

Everton taas kuuluu siihen kuuden seuran eliittiin, joka ei ole Valioliigan perustamisen jälkeen pudonnut sarjasta kertaakaan. Perinteisesti europaikoista taistellut seura on nyt joutunut kohtaamaan uuden todellisuuden. Mutta tippuuko?

Tiukille ainakin menee. Niin kauan kuin Dominic Calvert-Lewin on sivussa, myös muilta hyökkäyspään pelaajilta vaaditaan onnistumisia, ja maajoukkuemaalivahti Jordan Pickfordin pitäisi löytää paras vireensä. Putoaminen olisi katastrofi, mutta juuri nyt se näyttää täysin realistiselta mahdollisuudelta.

Auttaako Hodgson Crystal Palacen kuiville?

Entäs muut? Crystal Palace tippuu? Leicester kaatui viikonloppuna lisäajan maalilla, mutta sitä edellinen voitto on viime vuoden puolelta. Kolmessatoissa ottelussa tänä vuonna seitsemän tehtyä maalia. Edes valmentajanvaihdos ei auta – Roy Hodgson ei pelastanut viime kaudella Watfordia, eikä pelasta Palaceakaan. Vaan voisiko otteluohjelma pelastaa: Palace kohtaa vielä peräti seitsemän muuta putoamiskandidaattia, ja sen pitäisi kaiken järjen mukaan pystyä napsimaan tarpeeksi pisteitä säilyäkseen. Palace ei ehkä sittenkään tipu.

Sarjajumbo Southampton on tiukassa paikassa. Ralph Hasenhüttlen aikakausi on ohi, ja joukkueen uudelleenrakennus pahasti kesken. Visiitti divarissa ei välttämättä olisi pahitteeksi, ja joukkue näyttääkin tällä hetkellä kenties kaikista todennäköisimmältä putoajalta. Jos kokematon Rubén Sellés pitää verrattain kokemattoman Southamptonin sarjassa, se on varsinainen uroteko. Sitä ennen paljon on tapahduttava.

Tänä keväänä yhtäkään pistettä ei saa aliarvioida. Myös rästipelit voivat nousta arvoon arvaamattomaan. Leedsillä, Nottinghamilla, Bournemouthilla ja Leicesterillä on niitä yksi, West Hamilla kaksi. Heitetään tämän informaation perusteella hyvä arvaus: Southampton, Nottingham ja Leeds pelaavat ensi kaudella Mestaruussarjassa ja Everton säilyy pisteellä.

Kävi miten kävi, toivotaan jokaisen neutraalin kannattajan puolesta, että panoksia riittää viimeiselle ottelukierrokselle saakka.

Daniel Harakka