Chelsean väliaikaisvalmentaja Frank Lampard puhui viimeisen ottelunsa jälkeen suoraan siitä, millaisia haasteita hänen seuraajallaan Mauricio Pochettinolla on edessään.

Lampard, 44, palasi huhtikuun alussa parin kuukauden diilillä Chelsean puikkoihin Graham Potterin saatua kenkää. Seuralegendan väliaikaispestin saldoksi jäi yksi voitto, kaksi tasapeliä ja kahdeksan tappiota, joista kuusi tulivat heti hänen saavuttuaan.

Hänen tilalleen on saapumassa Tottenhamista ja Southamptonista tuttu Pochettino, 51, joka on lehtitietojen mukaan jo allekirjoittanut sopimuksensa Chelsean kanssa.

Chelsean ensimmäinen kausi uusien omistajiensa alaisuudessa jää muistiin kovin erilaisena kuin millaiseksi moni sitä ennusti. Järkyttävän suurilla summilla kasattu joukkue jäi Valioliigassa 12:ksi ja ilman yhden yhtä pokaalia mistään kilpailusta. Valmentajia sillä oli kauden aikana kolme kappaletta, vaikka Potter siirtyi seuraan syyskuussa viiden vuoden sopimuksella.

Sunnuntaina Chelsea päätyi Valioliigan viimeisellä kierroksella 1-1-tasapeliin Newcastlen kanssa. Viimeistä otteluaan luotsannut Lampard kertoi pelin jälkeen, millaisia asioita hän on huomannut parin kuukauden aikana.

– Työtä riittää. Se on minun yhteenvetoni kuuden viikon jälkeen, perusasiat, joista puhun jatkuvasti – standardit ovat niin tärkeitä tälle seuralle tällä hetkellä. Vaatimustaso on kollektiivisesti laskenut. Voin puhua rehellisesti siitä, koska tämä on viimeinen pelini, enkä ehkä näe joitakin heistä niin paljon muutenkaan!

– Chelsean kaltaisessa seurassa standardien on oltava maksimissaan, tai et ole fyysisesti tarpeeksi kilpailukykyinen tai et pysty pelaamaan korkealla tasolla ja nopeudella, jota Valioliiga vaatii.

– Jos pukuhuone ei ole yhtenäinen ja äänekäs, jos pelaajat eivät puske toisiaan ja ole kilpailuhenkisiä pelipaikoistaan… Jokainen huippujoukkue tarvitsee sitä.

– Huomasin hyvin nopeasti, että täällä sitä ei ollut tarpeeksi. Tietenkin erittäin hyvä manageri voi auttaa siinä, mutta kaikkien on otettava vastuuta.

Lampardin mukaan Chelsean joukkue on paisunut lukuisten hankintojen myötä aivan liian isoksi. Tilanne on johtanut siihen, että nimekkäätkin pelaajat ovat jääneet ajoittain kokoonpanon ulkopuolelle ja osa on jäänyt miettimään tulevaisuuttaan seurassa. Lampardin mielestä Chelsea ei ole myöskään ollut missään vaiheessa fyysisesti riittävällä tasolla.

– Seuraava manageri tarvitsee pre-seasonin. Emme ole fyysisesti riittävän kilpailukykyisiä, se on vahva mielipiteeni.

– Uusi manageri voi saada joukkueen siihen paikkaan, jossa sen on oltava. Joukkue on ollut liian suuri, ja se on ollut suurin haaste, kun on tullut työskentelemään sellaisten pelaajien kanssa, jotka ovat jostain syystä pettyneitä. Nämä tilanteet voidaan selvittää nyt, ja niin on tehtävä.

– Osalla pelaajista se (epävarmuus tulevaisuudestaan Chelseassa) on ollut mielessä jo jonkin aikaa, ja se on osa ongelmaa. On vaikea kilpailla tässä liigassa, jos pelaajat ovat siinä välitilassa – haluaako seura heidän lähtevän vai haluavatko he lähteä, voimme selvittää asian.