Manchester Unitedin pelaajalegenda Gary Neville on kritisoinut ex-seuraansa siitä, miten se hoiti hyökkääjä Mason Greenwoodin tilanteen käsittelyn.

Greenwood, 21, pidätettiin viime vuoden tammikuussa epäiltynä raiskausyrityksestä, pahoinpitelystä sekä kontrolloivasta ja pakottavasta käytöksestä.

Nainen oli jakanut sosiaalisessa mediassa kuvamateriaalia ruhjeistaan ja äänitteen, jossa Mason-nimellä kutsuttu mies vaati uhkaavalla sävyllä seksiä naiselta, joka sanoi, että hän ei halua olla yhdynnässä.

Tämän vuoden helmikuussa kaikista Greenwoodia vastaan nostetuista syytteistä luovuttiin vedoten avaintodistajien vetäytymiseen ja ”esiin tulleeseen uuteen aineistoon”. Samoihin aikoihin Manchester United käynnisti asiasta oman sisäisen tutkimuksensa.

Manchester Unitedin lausunnot

Unitedin sisäisen tutkinnan lopputulos julkistettiin viimein maanantaina: Greenwood ei jatka pelaamista seurassa.

Manchester United kertoi tulleensa hankkimansa todistusaineiston perusteella siihen tulokseen, että ”verkkoon julkaistu materiaali ei antanut koko kuvaa tapahtuneesta, eikä myöskään siitä että Mason olisi syyllistynyt rikoksiin, joista häntä alun perin syytettiin”.

Seura ja Greenwood lisäsivät kuitenkin omissa lausunnoissaan, että pelaaja on myöntänyt ”tehneensä virheitä”.

Manchester United julkaisi maanantaina myös toimitusjohtajansa Richard Arnoldin avoimen kirjeen, jossa seurapomo kävi läpi sisäisen tutkinnan vaiheita, lopputulosta ja aiheesta julkisuudessa käytyä keskustelua.

– Vaikka emme voineet tutustua tiettyihin todisteisiin kunnioitettavista syistä, keräämämme todisteet johtivat siihen, että Mason ei ollut syyllistynyt syytteessä mainittuihin tekoihin. Oikeudellisista syistä, joihin kuuluu myös väitetyn uhrin jatkuva oikeus nimettömyyteen, minulla on rajallinen mahdollisuus puhua, mutta voin kertoa teille seuraavaa, jonka pitäisi antaa teille jonkinlainen käsitys tämän tapauksen monimutkaisuudesta:

  • Väitetty uhri pyysi poliisia lopettamaan tutkinnan huhtikuussa 2022.
  • Meille annettiin vaihtoehtoisia selityksiä äänitallenteelle, joka oli lyhyt ote paljon pidemmästä tallenteesta, ja verkossa julkaistuille kuville.
  • Väitetyn uhrin perhe osallistui prosessiin, ja heille annettiin mahdollisuus tarkistaa ja korjata tosiseikkoja koskevia havaintojamme.

Viime viikolla Athletic julkaisi artikkelin, jossa kerrottiin sisäpiirilähteisiin vedoten yksityiskohtaisesti Manchester Unitedin suunnitelmista tuoda Greenwood takaisin seuran toimintaan. United kiisti samana päivänä omassa tiedotteessaan, että seura olisi tehnyt päätöksen Greenwoodin paluusta joukkueeseen.

Arnold kertoi avoimessa kirjeessään, että Greenwoodin paluu oli yksi vaihtoehto muiden joukossa.

– Viime viikolla tiedotusvälineet kertoivat, että olimme päättäneet integroida Masonin uudelleen joukkueeseen ja että heille oli vuotanut tietoja suunnitelmasta. Uudelleenintegrointi oli yksi harkitsemistamme ja suunnittelemistamme tuloksista. Asiaan liittyen on todettava, että viimeisen puolen vuoden aikana on harkittu ja suunniteltu useita tuloksia, ja näkemykseni on muuttunut prosessin edetessä. Vaikka lopullinen päätös oli minun vastuullani, otin eri tekijät ja näkemykset huomioon aina päätökseni viimeistelyyn asti.

Nevillen kritiikki

Manchester Unitedia vuosina 1991-2011 edustanut Neville, 48, sanoi Sky Sportsin lähetyksessä, että seura teki lopulta oikean päätöksen, mutta hän ei pitänyt siitä, miten prosessi hoidettiin.

– Kyllä minun mielestäni [he tekivät oikean päätöksen].

– Minulle ja kaikille, jotka näkivät alun perin julkaistut todisteet, oli alusta alkaen selvää, ettei hän enää pelaisi Man Unitedissa.

– Ja nyt he ovat päässeet tähän pisteeseen, mutta sanoisin, että prosessi tähän pääsemiseksi on ollut melko kamala.

– Uskon, että kun Manchester Unitedilla on tällaisia merkittäviä ja vaikeita tilanteita, tarvitaan vahvaa ja arvovaltaista johtajuutta, joka tulee aivan huipulta, eikä Manchester Unitedilla ole sitä.