Newcastlen puheenjohtaja Yasir Al-Rumayyan saattaa joutua 74 miljoonan dollarin oikeusjutun kohteeksi, koska häntä syytetään Saudi-Arabian kruununprinssin ohjeiden noudattamisesta ”pahansuovassa tarkoituksessa”, kertoo Athletic.

Al-Rumayyanista, 53, tuli Newcastlen puheenjohtaja vuonna 2021, kun Saudi-Arabian julkinen investointirahasto (PIF) osti 80 prosentin osuuden seurasta.

PIF:n puheenjohtaja on Saudi-Arabian pääministeri Mohammed bin Salman ja Al-Rumayyan toimii investointirahaston kuvernöörinä.

Athleticin mukaan Al-Rumayyanille lähetetyissä oikeudellissa papereissa väitetään, että hän toimi tavoitteenaan ”vahingoittaa, vaientaa ja lopulta tuhota” Saudi-Arabian entisen tiedustelupäällikön, tohtori Saad Al-Jabrin perhe.

Asiakirjoissa pyydetään tuomioistuimelta lupaa siihen, että Al-Rumayyan voidaan lisätä jo olemassa olevaan tapaukseen ja että häntä ja muita vastaan voidaan nostaa uusi kanne edellä mainittujen syytösten perusteella.

Al-Jabri syyttää Al-Rumayyania ja muita siitä, että he olivat ”suoraan osallisina” kolme ja puoli vuotta kestäneessä kampanjassa hänen perheensä jahtaamiseksi.

Kantaja on entinen tiedustelu-upseeri ja avustaja Mohammed bin Nayefille, jonka Mohammed bin Salman syrjäytti Saudi-Arabian kruununperijänä vuonna 2017 ja joka on ollut pidätettynä vuodesta 2020 lähtien.

Al-Jabri pakeni Saudi-Arabiasta vuonna 2017 ennen kuin hän asettui Kanadaan, jossa hän yrittää nostaa syytettä. Al-Jabrin perhe hakee tiettävästi 74 miljoonan dollarin (68 miljoonaa euroa) vahingonkorvauksia.

Vuonna 2019 Al-Jabri jätti Yhdysvalloissa 106-sivuisen oikeusjutun, jossa hän väitti, että bin Salman lähetti palkkamurharyhmän murhaamaan hänet Kanadassa edellisen vuoden lokakuussa.

Samassa kuussa saudiarabialainen toisinajattelija-toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin Istanbulissa. Yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen mukaan bin Salman oli hyväksynyt Khashoggin murhaamisen. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kieltäneet kruununprinssin olleen vastuussa murhasta.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Adam Crafton

@AdamCrafton_
🚨 EXCLUSIVE

Newcastle chair Yasir Al Rumayyan faces $74m lawsuit for allegedly “having carried out instructions” of Saudi Crown Prince MBS, with “malicious intent” of “harming, silencing & ultimately destroying” family of Saudi ex-intelligence chief

theathletic.com/5197880/2024/0…
theathletic.com

Newcastle chairman Al-Rumayyan faces $74m lawsuit for 'carrying out' malicious instructions of Bin...

Newcastle chairman accused of "harming, silencing and ultimately destroying" the family of the country’s former intelligence chief

Newcastle ja Saudi-Arabia

Newcastlen ja Saudi-Arabian yhteys toisiinsa on ollut tarkastelun alaisena siitä asti, kun seura siirtyi PIF:n omistukseen reilut kaksi vuotta sitten.

PIF:n oli osoitettava Valioliigan omistaja- ja seurajohtatatestiä varten, että Saudi-Arabian valtiolla ei olisi minkäänlaista määräysvaltaa seurassa. Kun kauppa lopulta hyväksyttiin, Valioliiga ja Newcastle korostivat asiaa tiedotteissaan seuraavasti:

– Valioliiga on nyt saanut oikeudellisesti sitovat takeet siitä, että Saudi-Arabian kuningaskunta ei hallitse Newcastle Unitedia.

Lausunto on kuitenkin kyseenalaistettu, koska kruununprinssi bin Salman toimii Newcastlen omistajan, PIF:n, puheenjohtajana.

”Oikeudellisesti sitovat takeet” joutuivat viime vuonna kyseenalaiseksi myös yhdysvaltalaisessa oikeusjutussa, jossa Al-Rumayyania kuvattiin Saudi-Arabian hallituksen ”istuvaksi ministeriksi”, jolla on ”suvereeni koskemattomuus”.

Lausunnot olivat peräisin asianajajilta, jotka edustivat PIF:n omistamaa LIV Golfia sittemmin kuopatussa oikeusjutussa. Al-Rumayyan toimii myös LIV Golfin puheenjohtajana.

LUE MYÖS!