Zlatan vai Haaland – kumpi on parempi?
Modernin ajan kaksi parasta pohjoismaalaista keskushyökkääjää ovat epäilemättä ruotsalainen Zlatan Ibrahimović ja norjalainen Erling Braut Haaland. Haalandin alkuperäinen nimi on Håland, mutta vuonna 2019 Erling muutti nimensä kansainvälisesti helpompaan muotoon.
Vaikka heidän uransa menivät osittain päällekkäin Zlatanin uran viimeisinä vuosina, voi jo pikku poikana ruotsalaistähteä esikuvanaan pitäneen Haalandin katsoa olevan Zlatanin manttelinperijä.
Miehet ovat jopa fyysisiltä mitoiltaan toistensa kopioita: isoja ja vahvoja panssarivaunuja. Zlatan on 195 senttimetriä pitkä ja huippuvuosinaan hän painoi 95 kiloa. Haalandin vastaavat mitat ovat 195/88.
Vuonna 2023 uransa päättäneellä Ibrahimovićilla on nyt ikää 43 vuotta, kun 24-vuotias Haaland vasta lähestyy parhaita pelivuosiaan.
Zlatanin isä on bosniakki ja äiti Bosnian kroaatti. Malmön Rosengårdissa, pääosin siirtolaisten asuttamassa kaupunginosassa varttunut Zlatan ei saanut varhaislapsuudessaan jalkapallokipinää, vaan aloitti futiksen seuratasolla verrattain myöhään kymmenenvuotiaana. Seura oli pääosin siirtolaisista koostuva FBK Balkan Malmössä. Toki Zlatan oli potkinut palloa kaveriporukoissa jo kuusivuotiaasta alkaen.
Leedsissä Iso-Britanniassa syntynyt Haaland sai jalkapallon suoraan verenperintönä, sillä isä Alf-Inge Håland pelasi Valioliigassa ja Norjan maajoukkueessa. Urheilugeenejä Erling on saanut molemmilta vanhemmiltaan, sillä äiti Gry Marita Braut on seitsenottelun Norjan mestari. Erling Haaland menikin Brynen junioreihin jo viisivuotiaana.
Vaikka Zlatanin ura seurajoukkueessa alkoi suhteellisen myöhään, on varhaislapsuuden urheilulla ollut valtava merkitys ruotsalaistähden uralle.
Ibrahimović harrasti taekwondoa, jossa hän on saavuttanut peräti mustan vyön. Zlatanin motoriikka onkin isoksi mieheksi poikkeuksellisen hyvä ja se mahdollisti hänen uskomattomat akrobaattiset suorituksensa. Sanonta, jonka mukaan Zlatanilla, kaksimetrisellä miehellä, on 170-senttisen miehen motoriikka, lienee lähellä totuutta.
Valtavasti pokaaleja, mutta vain toisella on ”Isokorvainen”
Zlatan saavutti urallaan aivan poikkeuksellisen paljon: kaikkiaan 34 pokaalia on hämmentävä määrä. Ibrahimović voitti Italian, Espanjan, Ranskan ja Hollannin mestaruuden. Scudettoja kaapista löytyy peräti viisi. Zlatan on voittanut myös Eurooppa-liigan, UEFA Super Cupin ja seurajoukkueiden maailmanmestaruuden.
Himoitsemaansa Mestarien liigaa hän ei koskaan voittanut. Henkilökohtaisista palkinnoista Zlatan pokkasi FIFAn Puskás-palkinnon, joka myönnetään vuoden hienoimman maalin tekijälle.
Erling Haalandilla on nuoresta iästään huolimatta vyöllään jo Mestarien liiga, kaksi Valioliigan mestaruutta ja Itävallan mestaruus. Henkilökohtaisella tasolla hänet on valittu UEFAn Euroopan parhaaksi pelaajaksi ja hän on voittanut Kultaisen Kengän Euroopan sarjojen parhaana maalintekijänä.
Molemmat keskushyökkääjät ovat siis suuria voittajia. Zlatanin Mestarien liigaan tuntuu liittyvän jonkinasteinen kirous. Useamman kerran hänen edustamansa seura voitti ”Isokorvaisen” juuri ennen tai pian sen jälkeen, kun malmöläinen oli ollut seurassa.
Haalandilla hurjempi maalitahti
Mestarien liigasta tuli jonkinasteinen mörkö Zlatanille, ja tätä havaintoa tukevat myös tilastot. Pelaamissaan 121:ssä Mestarien liigan ottelussa ruotsalaisjätti teki 48 maalia. Näistä ”vain” kymmenen syntyi pudotuspelivaiheessa. Pudotuspelejä Zlatan pelasi yhteensä 38 eli niissä syntyi 0,26 maalia per peli.
Lohkovaiheessa lukema oli 0,46 (83 ottelua/38 maalia. Toki lohkovaiheen pelit ovat helpompia, mutta joka tapauksessa Mestarien liigassa Zlatan ei ollut se voittava talismaani samalla tavalla kuin kansallisissa sarjoissa. Zlatan on edustanut Mestarien liigassa Ajaxia, Juventusta, Internazionalea, FC Barcelonaa, AC Milania, Paris Saint-Germainia ja Manchester Unitedia.
Erling Haaland on Mestarien liigan perusteella selvästi Zlatania tehokkaampi maalintekijä. Norjalainen on pelannut urallaan yhteensä 43 CL-ottelua ja iskenyt käsittämättömät 44 maalia. Haaland on edustanut Mestarien liigassa Red Bull Salzburgia, Borussia Dortmundia ja Manchester Cityä. Maalikeskiarvo on 1,02.
Molempien herrojen seurat ovat niin kovia, Zlatanin koko uran mitassa jopa kovempia, että Haaland on kiistattomasti tehokkaampi Mestarien liigan kirkkaissa valoissa.
Jalkapalloilijaprofiililtaan skandinaavitähdet poikkeavat jossain määrin toisistaan. Zlatan liikkui kentällä hyvin laajalla säteellä ja osallistui pelinrakenteluun varsin matalalla ja usein viimeistään kymppialueella.
Isoksi mieheksi Zlatan liikkui paljon kentällä. Tämä näkyykin maaliin johtaneiden syöttöjen määrässä – Mestarien liigassa Zlatan antoi 29 maaliin johtanutta syöttöä – siis 0,23 per ottelu.
Haaland hurjastelee pääosin rangaistusalueella ja on klassinen boksipelaaja. Osaa Haaland osallistua pelinrakenteluunkin, mutta huomattavasti vähemmän kuin Zlatan. Mestarien liigassa Haaland on antanut viisi maalisyöttöä, mikä tarkoittaa 0,11:tä ottelua kohden.
Keskushyökkääjän tärkein tehtävä on iskeä palloja häkkiin. Pitkällä, 24 vuotta kestäneellä ammattilaisurallaan Zlatan Ibrahimović pelasi yhteensä 827 ottelua eri seurajoukkueissa ja teki 496 maalia. Maalikeskiarvo on kova: 0,6.
Ruotsin maajoukkueessa tahti oli niin ikään hurja. Zlatan on kaikkien aikojen paras ruotsalainen maalintekijä – 122 A-maaottelussa syntyi 62 osumaa. Keskiarvo on 0,51. Maalisyöttöjä Ibrahimović jakeli seuratasolla 202, ja keskiarvo on peräti 0,24.
Erling Haaland on koko tähänastisella ammattilaisurallaan pelannut jo 215 ottelua ja iskenyt 168 maalia. Keskiarvo on 0,78, huomattavasti korkeampi kuin Zlatanilla. Norjan maajoukkueessa 37 A-maaottelussa on jysähtänyt 34 häkkiä eli keskiarvo on peräti 0,91. Hän on jo nyt Norjan kaikkien aikojen paras maalintekijä – hämmentävää 24-vuotiaalta.
Maalisyöttöjä Haaland on jaellut seuratason otteluissa yhteensä 42, mikä tekee keskiarvoksi 0,20 per peli. Keskiarvo on huomattavasti korkeampi kuin Mestarien liigassa ja vain hieman matalampi kuin Ibrahimovićilla.
Huiputkin tarvitsevat tulitukea
Kumpi näistä tähtipelaajista sitten on parempi? Haaland on kiistatta parempi maalintekijä. Zlatan taas on monipuolisempi jalkapalloilija ja hieman taitavampi pallon kanssa. Hän todisti suuruutensa lähes kaikissa Euroopan suurissa sarjoissa.
2010-luvun alussa Zlatan oli Italian Serie A:n parhaiten palkattu pelaaja ja moninkertainen maalikuningas. Hän on ensimmäinen, joka on voittanut maalikuninkuuden kahdessa eri seurassa. Tuohon aikaan Serie A oli vielä nykypäivääkin tasokkaampi sarja, sillä Englannin Valioliigan asema ei ollut vielä niin dominoiva kuin nyt.
Ibrahimović voitti myös Ligue 1:n maalikuninkuuden ja todisti suuruutensa myös Valioliigassa, vaikka Manchester Unitedin vuosina ikä alkoi jo painaa.
Haaland on saavuttanut valtavasti jo nyt – ja vain aika näyttää mitä kaikkea nuori norjalainen vielä saavuttaa.
Paremmuusjärjestykseen miehiä ei voi laittaa – molemmat ovat olleet omille joukkueilleen korvaamattomia voittavia keskushyökkääjiä.
Jalkapallo on joukkuepeli, jota kukaan ei pelaa yksin. Zlatan tarvitsi ympärilleen taitavia pelaajia. Heitä ovat olleet esimerkiksi Alessandro Del Piero, Filippo Inzaghi, Wayne Rooney ja Paul Pogba.
Joukkuekavereita tarvitsee Haalandkin – urallaan muun muassa Marco Reusin, Jude Bellinghamin ja Kevin De Bruynen. Tällä sesongilla, kun De Bruyne ja Rodri ovat olleet sairastuvalla, Haaland on näyttänyt ajoittain tavalliselta kuolevaiselta.
Markku Saukko
Kirjoittaja valittiin vuoden jalkapallotoimittajaksi vuonna 2019.
LUE MYÖS
- West Hamilta päivitys auto-onnettomuudessa olleen Michail Antonion tilasta
- West Ham: Michail Antonio auto-onnettomuudessa
- Manchester City kompastui taas Erling Haalandin onnistumisesta huolimatta
- Erling Haaland katkaisi kuivan jaksonsa
- Manchester Unitedin ottelu pelataan näillä näkymin myrskystä huolimatta
- Man Unitedin pelaaja kieltäytyi pride-takin pitämisestä – näin kommentoi Rúben Amorim
- Evertonin ja Liverpoolin Valioliiga-ottelu joudutaan siirtämään
- José Mourinho piikitteli Man Cityn taloussyytöksistä – näin Pep Guardiola vastasi
- Potku-uhan alla oleva Valioliiga-manageri: ”Otan täyden vastuun”
- Fantasy Premier League: GW 15 – seuraa tämän joukkueen puolustusta
- Liverpoolin sairastuvalta hyviä uutisia
- Rúben Amorimilta viesti Manchester Unitedin kannattajille
- Arsenalia verrattiin Tony Pulisin Stokeen – Mikel Arteta: ”Me otamme sen isona kehuna”
- José Mourinho kuittaili takaisin Pep Guardiolalle – viittaus arkaan kohtaan: ”Voitin ne rehellisesti”
- Jamie Carragher: Liverpoolin pitäisi päästä eroon Darwin Núñezista ensi kesänä
- Tottenhamin Ange Postecogloulle kovaa palautetta omilta faneilta – ”Minua ei kiinnosta, kuka on takanani”
- Manchester Cityn omistajilla mielenkiintoinen vaihtoehto Kevin de Bruynelle
- Telegraph: Trent Alexander-Arnold ei jätä Liverpoolia kesken kauden
- Crystal Palace tavoittelee Mestaruussarjan huippulupausta
- Aston Villan puolustaja pelkäsi uransa puolesta: ”Se oli kamalaa”